Life

Destinația populară printre turiștii români în care a fost introdusă o nouă taxă. Cât vor plăti în plus

În acest an, românii vor avea de plătit mai mult dacă aleg să-și petreacă vacanțele în Grecia. Taxele impuse de autoritățile elene!
15.01.2024 | 21:07
Destinatia populara printre turistii romani in care a fost introdusa o noua taxa Cat vor plati in plus
Din 2024, Grecia a anunțat noi taxe pentru turiști/ sursa foto: pixabay
ADVERTISEMENT

Destinația populară printre turiștii români în care a fost introdusă o nouă taxă. Anul 2024 vine cu mari surprize pentru toți cei care aleg să meargă în Grecia. Pe lângă cazare, mâncare și bilete de avion, turiștii vor plăti și taxa de climă. De ce a fost introdusă de autoritățile elene?

Ce presupune taxa de climă impusă de Grecia

Anul nou va aduce taxe noi pentru turiștii care își vor petrece vacanțele în insulele grecești. Din 2024, Grecia a ales să introducă taxa de climă. În acest mod, guvernul elen vrea să strângă bani pentru a reface zonele afectate sau distruse total de fenomenele meteo extreme.

ADVERTISEMENT

Taxa se va aplica tuturor turiștilor care tranzitează această țară. Banii obținuți vor fi folosiți exclusiv pentru a reconstrui de la zero zonele afectate de inundații sau incendii de pădure. Această taxă va varia în funcție de lunile anului.

Cât vor plăti turiștii în 2024

Spre exemplu, între martie și octombrie, atunci când este cel mai aglomerat în insulele din Grecia, pentru o noapte de cazare la un hotel de două stele, taxa pentru turiști va fi de 1,5 euro, la sejururile la hotelurile de 4 stele va fi de 7 euro și poate ajunge chiar și la 10 euro pentru un hotel de 5 stele.

ADVERTISEMENT

În perioada noiembrie – februarie, atunci când nu mai este așa de aglomerat, taxa este mult mai mică. Va începe de la 0,5 euro pe noapte și nu va depăși 4 euro de persoană.

Taxa ajunge și la 10 euro pentru hotelurile de 5 stele

„Grecia rămâne o destinaţie turistică unică, cu un raport calitate – preţ excelent în Mediterana în ciuda taxei de rezilienţă climatică nou introdusă”, a declarat preşedintele Federaţiei Panhellenice a Hotelierilor (POX), Ioannis Chatzis.

ADVERTISEMENT

Pe de altă parte, tarifele la cazare nu vor crește foarte mult față de 2023. Așadar, impunerea unei noi taxe nu va afecta turiștii în mod semnificativ. Pentru acest an, cele mai multe rezervări au fost făcute de turiştii români.

Taxa nou introdusă nu a afectat cererea pentru Halkidiki deoarece tarifele de cazare în regiunea noastră au fost menţinute la nivelul anului trecut. Halkidiki reprezintă destinaţia preferată a românilor pentru vacanţele în Grecia deoarece turiştii apreciază frumuseţea unică şi marea varietate de oferte atractive pentru fiecare categorie de turişti. Cele mai multe rezervări pe care le avem pentru anul 2024 sunt efectuate de turiştii români”, a mai afirmat Grigoris Tasios.

ADVERTISEMENT

Spania impune taxă turistică de 10 ani

În Spania, situația este diferită! Turiștii străini care ajung la Barcelona plătescă o taxă de mai bine de 10 ani. În 2023, taxa municipală era de 2,75 euro, dar din 2024 va crește la 3,25 euro. De asemenea, taxa turistică va fi introdusă și în Valencia. Acolo, taxa va fi achitată de cei care stau la pensiuni, campinguri, apartamente private și hoteluri. Turiștii vor plăti între 50 de cenți și 2 euro, pentru o singură noapte.

ADVERTISEMENT