Life

Destinul pustnicului Onufrie, ultimul sihastru autentic al României. A murit pe Muntele Postăvarul, unde a plecat ca să scape de ispite

Destinul pustnicului Onufrie, ultimul sihastru autentic al României. A trăit pe Muntele Postăvarul 30 de ani, acolo unde a și murit.
07.04.2023 | 14:53
Destinul pustnicului Onufrie ultimul sihastru autentic al Romaniei A murit pe Muntele Postavarul unde a plecat ca sa scape de ispite
Pustnicul Ioan Onufrie, ultimul sihastru autentic al României. Sursa foto: Bună Ziua Brașov/Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Părintele Ioan Onufrie, ultimul sihastru autentic al României, a murit pe Muntele Postăvarul, unde locuia de 30 de ani. A decis să se izoleze în pădure pentru a scăpa de ispite.

Destinul pustnicului Onufrie, ultimul sihastru autentic al României

Călugărul Ioan Onufrie a trăit singur pe munte, la 1.800 de metri altitudine, timp de 30 de ani, acolo unde și-a dat ultima suflare, în urmă cu câteva săptămâni.

ADVERTISEMENT

În luna martie, călugărul a fost descoperit în suferință în inima pădurii de la Lampa Mică, pe Masivul Postăvarul, așa că a cerut ajutor. Salvamontiștii au venit cât au putut de repede la cabana acestuia, însă nu l-au mai putut salva.

Pustnicul s-a stins din viață cu puțin timp înainte să împlinească 70 de ani. Mulți l-au jelit după trecerea sa în neființă și i-au aprins o lumânare. Încă din timpul vieții, și-a pregătit și funeraliile. A fost înmormântat acolo unde a trăit atâția ani.

ADVERTISEMENT

“În fiecare an, de hramul bisericuței, la Sfântul Onufrie, se adunau mai mulți preoți și dânsul le-a zis că își dorește să fie îngropat acolo. Acuma, mă gândesc că a trăit atâția ani acolo, aproape 30 de ani și chiar nu a vrut să părăsească acest loc.

Ne-a zis că, indiferent ce ar păți, când va pleca la Domnul, acolo să fie mormântul lui și ne-a rugat să-i săpăm mormântul acolo, ca să-și petreacă veșnicia în acel loc”, a povestit Romică Blaj, unul dintre credincioșii care îl frecventau pe pustnic, potrivit evz.ro.

ADVERTISEMENT

De ce a ales să locuiască pe munte

Pustnicul Onufrie s-a stabilit pe munte în 1993, după ce a făcut o înțelegere verbală cu autoritățile. Jurnaliștii l-au vizitat de câteva ori în pădure, la chilia sa. Și-a dorit încă din tinerețe să devină călugăr, așa că la 20 de ani a luat calea mănăstirii.

“Sunt ieromonahul Onufrie Ioan, cu metania la Mănăstirea Cernica, unde am vieţuit 25 de ani. Acolo, Prea Sfinţitul Roman m-a călugărit într-o noapte, şi tot el mi-a dat preoţia. De tânăr mi-am dorit să fiu călugăr.

ADVERTISEMENT

M-am născut la Cluj, dintr-un tată român, Ion, şi o mamă rusoaică, Glicheria, care se cunoscuseră în timpul războiului. N-am decât opt clase şi o şcoală profesională de doi ani.

Am vrut să iau calea mânăstirii mai de tânăr, dar n-am apucat decât pe la 20 de ani, căci după moartea părinţilor am avut grijă de sora mea mai mică”, a povestit pustnicul pentru Evenimentul Zilei, cu mult timp în urmă.

Pustnicului i-a plăcut la Cernica, însă acolo veneau securiști, înainte de Revoluția din 1989, și aveau loc chefuri. Pentru a scăpa de ispite, părintele a decis să se izoleze pe munte.

“Mi-a plăcut la Cernica, dar înainte de Revoluţie veneau securişti, făceau chefuri la stăreţie, se tăiau pe ascuns viţei, ştiţi cum era. Erau prea multe ispite, ştrandul – aproape, şi scrie la carte că poţi să pleci dacă eşti ispitit, ca să îţi găseşti locul. După 20 şi ceva de ani de mânăstire, am putut primi binecuvântarea să plec”, a mai spus călugărul.

Cum a fost viața în pădure pentru pustnicul Onufrie. Greutățile prin care a trecut

În final, părintele Onufrie s-a stabilit pe Masivul Postăvarul, acolo unde și-a construit o cabană. Cu toate acestea, viața pe munte, departe de oameni, nu a fost ușoară. Chilia părintelui a luat foc de două ori, iar în 2009 măgarul său, Vasile, cumpărat în 2005, a dispărut.

Furtul a fost reclamant la postul de jandarmi, iar în aceeași zi au fost furate și hamurile cailor pe care îi avea la cabană. Din păcate, autoritățile nu au reacționat tocmai bine.

“M-au cam luat la mişto şi m-au întrebat dacă pot dovedi că era măgarul meu. De unde să dovedesc, că doar nu i-am făcut buletin… Toată lumea ştie că era al meu”, a mai povestit călugărul.

După ce povestea cu măgarul a fost făcută publică în presă, pustnicul Ioan Onufrie a primit un alt măgăruș, din partea unui fermier. Animalul a fost botezat Vasilică.

La un moment dat, părintele a avut parte de altă cumpănă, atunci când George Scripcaru, primarul Brașovului în acea perioadă, a vrut să-l evacueze de pe munte. Pustnicul a apelat tot la ajutorul presei pentru a-și face povestea publică.

“Au venit poliţiştii şi m-au anunţat că primarul din Braşov, unul Scripcaru, a hotărât să mă mut de aici. Cică deranjez pârtia, ori eu stau în pădure şi n-am văzut pe nimeni să schieze în codru. Nici nu ştiu ce să fac, că n-am primit nicio hârtie oficială.

N-am niciun contract cu nimeni, zac ca animalele în pădure. Dar pe cine deranjez eu în bârlogul meu? Oare oamenii ăştia n-au inimă, n-au pic de credinţă?”, a mărturisit atunci, tot pentru Evenimentul Zilei.

ADVERTISEMENT
Teodora Stoica a făcut top 3 cei mai petrecăreți jucători români: „Sper să...
Teodora Stoica a făcut top 3 cei mai petrecăreți jucători români: „Sper să nu mă urască!” + Antrenorul pe care îl admiră în secret: „N-am avut curaj să-i spun”
Adevăratul al 12-lea jucător al României la Euro 2024: povestea fanului admirat de...
Adevăratul al 12-lea jucător al României la Euro 2024: povestea fanului admirat de o lume întreagă EXCLUSIV
Muritor de foame după ce a fost milionar în fotbal. Cum s-a auto-distrus...
Muritor de foame după ce a fost milionar în fotbal. Cum s-a auto-distrus un fotbalist cunoscut
Câte kg de aur şi argint obţinem dacă reciclăm un milion de telefoane....
Câte kg de aur şi argint obţinem dacă reciclăm un milion de telefoane. Comoara uitată în sertarele românilor
Destinul cumplit al milionarului care a ajuns falit şi a rămas fără casă:...
Destinul cumplit al milionarului care a ajuns falit şi a rămas fără casă: „A pierdut totul! Nici nu ştiu unde a dormit”
Wow, ce apariție!! Cum s-a pozat Ilinca Vandici în costum de baie. A...
Wow, ce apariție!! Cum s-a pozat Ilinca Vandici în costum de baie. A spus 'stop joc' pe plajă! / FOTO
VESTE BUNĂ despre SCHENGEN! ANUNȚUL președintelui Italiei pentru ROMÂNIA
VESTE BUNĂ despre SCHENGEN! ANUNȚUL președintelui Italiei pentru ROMÂNIA
EXCLUSIV Povestea impresionantă a lui Alex, copilul bolnav de autism care l-a ținut...
EXCLUSIV Povestea impresionantă a lui Alex, copilul bolnav de autism care l-a ținut de mână pe Bancu la Euro 2024."Sunt mândră de el. Îmi era teamă. Am fost a patra rezervă"
Nadia Comăneci are un avion care-i poartă numele. Imagini rare cu aeronava
Nadia Comăneci are un avion care-i poartă numele. Imagini rare cu aeronava
Bombă în showbiz! Zanni e într-o relație și se gândește la nuntă: „Mama...
Bombă în showbiz! Zanni e într-o relație și se gândește la nuntă: „Mama copiilor mei va fi cea mai norocoasă”
Prințesa Kalina a Bulgariei, apariție controversată la Palatul Varna din Sofia. Tragedia care...
Prințesa Kalina a Bulgariei, apariție controversată la Palatul Varna din Sofia. Tragedia care și-a pus amprenta asupra chipului ei
Cum a descoperit Christian Sabbagh că fiul său are autism. Soția sa a...
Cum a descoperit Christian Sabbagh că fiul său are autism. Soția sa a fost prima persoană care și-a dat seama: „O bună perioadă de timp nu mi-a zis”