Life

Detalii mai puțin cunoscute despre păpușa Barbie. De unde provine, de fapt, numele ei

Detalii mai puțin cunoscute despre păpușa Barbie, după care s-a făcut un film. De unde provine numele acesteia și cum a apărut.
25.07.2023 | 17:35
Detalii mai putin cunoscute despre papusa Barbie De unde provine de fapt numele ei
Detalii despre păpușa Barbie. Sursa foto: Pixabay
ADVERTISEMENT

Barbie este păpușa cea mai îndrăgită din lume, iar anul acesta chiar a apărut un film inspirat de ea, cu același nume, însă există detalii mai puțin cunoscute despre aceasta. Cine este persoana care a inspirat numele ei?

Detalii mai puțin cunoscute despre păpușa Barbie. Cum a apărut și de unde e originar numele ei

În 2023, celebra păpușă Barbie a împlinit 64 de ani. Deși este atât de cunoscută, există câteva lucruri pe care puțini le știu despre ea. De exemplu, puțini știu că a fost inspirată după o păpușă germană de categorie, care se numea Lilli.

ADVERTISEMENT

Păpușa a fost bazată pe o serie de benzi desenate din anii ’50, în care era vorba despre o damă de companie de lux apărută în tabloidul german Bild-Zeitung.

De asemenea, apariția păpușii este strâns legată de Barbara Handler, fiica co-fondatorilor Mattel, Ruth și Elliot. În copilărie, Barbarei îi plăceau păpușile de hârtie și petrecea mult timp jucându-se cu ele. De aici a pornit ideea de a crea o păpușă 3D “pentru ca fetele să își poate împlini visurile”, potrivit Bestlife.

ADVERTISEMENT

Tot de la fiica fondatorilor a venit și numele păpușii, care este Barbara Millicent Roberts sau Barbie, pe scurt. Atunci când a apărut păpușa, Barbie avea 17 ani, așa că nu își dorea să fie asociată cu jucăria pentru copii.

Un alt lucru interesant este faptul că Handler l-a desemnat pe designerul Mattel Jack Ryan pentru a crea păpușa. Acesta a absolvit Universitatea Yale și a lucrat pentru o companie aerospațială și a contribuit la proiectarea sistemelor de rachete Hawk și Sparrow III ale guvernului înainte de a o crea pe Barbie.

ADVERTISEMENT

Mai mult, în 1975, la câțiva ani după ce a proiectat păpușa Barbie, Ryan s-a căsătorit cu actrița maghiară Zsa Zsa Gabor. Relația dintre designer și Mattel nu era una tocmai bună din cauza faptului că el și Handler nu puteau ajunge la o înțelegere cu privire la cel care a venit cu ideea păpușii. Ryan a dat în judecată Mattel pentru drepturi de autor în 1980. În cele din urmă, el și compania au reușit să ajungă la o înțelegere.

Cum arăta Barbie la început

Barbie provine dintr-un oraș fictiv din statul Wisconsin, SUA, și anume Willows. La Muzeul de Istorie din Wisconsin există chiar o versiune mai veche a păpușii Barbie.

ADVERTISEMENT

Păpușa originală avea buzele strânse și părea serioasă. În 1971, a apărut Malibu Barbie, prima versiunea care zâmbea cu dinții. De atunci au apărut diverse variante ale îndrăgitei păpuși.

La început, păpușa a fost disponibilă pentru cumpărare atât în varianta blondă, cât și brunetă. Însă cea blondă este cea care a fost achiziționată de cele mai multe persoane, iar “bruneta a fost pusă în spatele raftului”, potrivit Forbes.

În 1961, a debutat și păpușa Ken, omologul masculin al lui Barbie. Numele a fost inspirat după numele fiului lui Handler, Kenneth, iar păpușa are părul tot blond.

Mattel a produs numeroase reclame pentru Barbie încă de când a fost lansată. Mai multe celebrități au apărut în diverse spoturi publicitare înainte de a deveni cunoscute, printre care și Mila Kunis, Fergie și Maureen McCormick.

Anul acesta, un film inspirat de păpușa Barbie a apărut în cinematografele din toată lumea, inclusiv în România. Protagoniștii producției sunt Margot Robbie și Ryan Gosling.

ADVERTISEMENT