Ecosistemul parcului Cișmigiu a suferit un dezechilibru major odată cu secarea lacului, acțiune demarată concomitent cu începerea lucrărilor de consolidare a Podului Mare.
Într-o primă fază, vestea că autoritățile consolidează această zonă a Capitalei a fost primită cu bucurie de cetățeni.
Pe de altă parte, organizațiile care se luptă pentru respectarea parcului monument istoric și protecția vietăților din zonă sunt revoltate. Nu de acțiunea în sine de recondiționare, ci de faptul că autoritățile locale nu le-au informat în legătură cu procesul lucrărilor.
Grupul de inițiativă civică Cișmigiu acuză oficialitățile că au produs un dezastru natural. Deși sunt recunoscuți de Primăria Capitalei și ALPAB, al cărui rol a fost esențial în blocarea unor acțiuni incompatibile în parc, aceștia nu au fost consultați sau anunțați de acțiunea de secare a lacului.
”Din păcate, nu ne-a întrebat nimeni și nici nu a existat vreo preocupare din partea autorităților pentru a ocroti amfibienii, reptilele și păsările a căror viață și înmulțire depinde de lac, în sezonul cald.
Mai e de lucru la acest capitol până când, ca societate, vom înțelege ca împărțim mediul urban și cu alte ființe vii”, scriu cei de la Grupul de inițiativă civică Cișmigiu pe Facebook.
Perioada ideală în care Grupul civic se aștepta să se producă secarea lacului ar fi fost toamnă-iarnă-primăvară, când lacul ar fi fost oricum golit și nu ar fi afectat vietățile care trăiesc și se înmulțesc în sezonul cald.
Cei de la Grupul de inițiativă civică Cișmigiu spun că ecosistemul parcului a suferit un dezechilibru major odată cu secarea lacului pentru începerea lucrărilor de consolidare a Podului Mare.
Cele mai importante daunele produse:
În plus, mai spun cei de la Grupul civic, cetățenii vor fi lipsiți, în acest sezon, de această oază verde-albastră în zilele de caniculă ale verii.
Din fericire, au fost și vietăți salvate de iubitorii mediului. ”Despre ființele pe care am reușit să le salvăm seara trecută (n.r. miercuri, 22 iunie): șerpii au fost relocați într-o zona umedă pentru a-i ocroti de posibilii agresori umani, tritonii și salamandrele au fost relocați în Cișmigiu.
Alți 5 boboci de rață au fost mutați pe Lacul Mic, motiv pentru care am rugat ALPAB să ne permită să închidem cele două insule pentru a-i feri de pericole. Ne pare rău că cei mici nu se vor mai putea juca acolo, dar rățuștele au nevoie de acest refugiu, acum mai mult ca niciodată”.