News

Dezastru umanitar de proporții în Mariupol. Orașul este distrus, iar foamea se acutizează. Noi imagini din satelit

Mariupol, cel mai bombardat oraș al Ucrainei de către forțele ruse, traversează un dezastru umanitar de proporții. Foametea este la tot pasul, iar oamenii trăiesc de pe o zi pe alta.
30.03.2022 | 13:29
Dezastru umanitar de proportii in Mariupol Orasul este distrus iar foamea se acutizeaza Noi imagini din satelit
ADVERTISEMENT

De mai bine de o lună, armata lui Vladimir Putin bombardează non stop orașul Mariupol, situat în sud-estul Ucrainei. Oamenii de aici, cei care au mai rămas, trec prin clipe de coșmar.

Mariupol, criză umanitară uriașă. Oamenii nu mai au mâncare

În Mariupol, odinioară un oraș-port frumos al Ucrainei situat la Marea Azov, nu se moare numai din cauza bombardamentelor armatei ruse. Din cauza distrugerilor, oamenii de aici suferă de frig, de teamă și mai ales de foame.

ADVERTISEMENT

În acest moment, circa 100.000 de bătrâni, femei și copii sunt blocați în zonă și nu mai au hrană, apă sau medicamente. Viața de pe o zi pe alta este una groaznică. Oamenii trăiesc în adăposturi subterane, fără căldură și electricitate. Primarul spune că cel puțin 5.000 de oameni au fost uciși în atacuri.

Viața în Mariupol era una frumoasă. Totul s-a schimbat drastic din ziua de 24 februarie 2022, atunci când Putin a dat ordin armatei sale să invadeze Ucraina.

ADVERTISEMENT

”Aveam o viață frumoasă, foarte frumoasă! Pensii grozave, copiii aveau locuri minunate de muncă. Amândoi ginerii mei au lucrat în “Illicha” (n.r: Uzina Metalurgică Mariupol). Acum nu avem nimic, nimic. Am rămas fără adăpost. Au distrus totul. Nu avem unde să mergem”, spune Irina, o localnică, conform CBSNews.

Aceeași Irina, de profesie inginer proiectant, mai spune că alimentele lipsesc cu desăvârșire în oraș, iar mesele zilnice sunt extrem de sărace.

ADVERTISEMENT

”Suntem opt oameni. Avem două găleți de cartofi, o găleată de ceapă. Întâmplător, chiar întâmplător, soțul meu a prins ceva, nu ajutor umanitar. Cineva tocmai a deschis un depozit cu peștele congelat. A primit opt peşti. Da, şapte peşti şi un capelin mic. Vom găti supă patru zile din ei. Patru zile pentru opt persoane. Pentru că nu este deloc mâncare”, mai spune aceasta.

Noi imagini din satelit cu situația catastrofală din oraș

”Nu a mai rămas nimic. Vă spun că locuiesc într-o baie. Am o baie mică și o sobă. Și atât. Nu există acoperiș, nu există nimic.

ADVERTISEMENT

Am lucrat ca cizmar. 37 de ani am lucrat cu mândrie ca cizmar și am rămas fără nimic, fără atelier, fără muncă. Cumva trebuie să rezist. Ce să fac altceva? Trebuie!”, descrie situația din Mariupol, Vladimir, un pensionar.

Cele spuse de acesta sunt confirmate de cele mai recente imagini din satelit ale Maxar Technologies. Se observă cum Mariupol, un oraș care pe vremuri era o atracție pentru turiști, a ajuns o ruină.

Sursa foto: Twitter

Practic, de pe uscat sau din aer, forțele ruse au bombardat tot. Rar mai vezi o clădire neatinsă de artileria grea a invadatorilor.

ADVERTISEMENT