Liga 1 şi Premiership se numără printre ultimele campionate importante din Europa care vor avea parte de sistem VAR. Scoţienii au votat marţi, 19 aprilie, introducerea tehnologiei video, în timp ce românii deja fac simulări la meciuri. Diferenţele sunt mari şi la costuri, unde Celtic şi Rangers vor avea de plătit bani grei pentru arbitraj video.
Scoţienii vor avea sistem VAR din sezonul 2022-2023, iar suma totală pentru implementarea tehnologiei video ajunge la 1.200.000 de lire sterline pe sezon. Costurile vor fi suportate de cluburile din prima ligă, în funcţie de locul ocupat în clasament la finalul stagiunii.
Astfel, campioana Scoţiei din sezonul viitor va plăti 195.000 de lire sterline, 16,29% din suma costului total. La polul opus, ultima ocupantă din clasament va scoate 67.000 de lire sterline din conturi pentru acest privilegiu, adică 5,63% din totalul sumei.
Lucrurile vor sta cu totul altfel pentru Liga 1, unde EAD, firma care deţine drepturile TV pentru prima ligă, a suportat costurile de implementare ale sistemului VAR. Practic, cluburile din România vor suporta doar sumele aferente operării tehnologiei de arbitraj video.
FRF a anunţat că Supercupa României din vara anului 2022 va fi primul meci care va beneficia de sistemul VAR. Apoi, din prima etapă a sezonului 2022-2023, meciurile din Liga 1 vor avea parte de tehnologia de arbitraj video.
FANATIK a surprins una dintre simulările VAR din în această primăvară, pentru ca sistemul să fie pus la punct pentru sezonul viitor. La meciul Dinamo – FCU Craiova 1-2, din play-out, Kyros Vassaras a supervizat analizele făcute de Marcel Bîrsan, din maşina VAR.
Scoţienii mai au de aşteptat până la primul meci cu VAR, chiar dacă sistemul va fi folosit tot din sezonul 2022-2023. Conform BBC, tehnologia va fi utilizată abia din luna decembrie, după pauza pentru meciurile de la Campionatul Mondial din Qatar.
“SPFL (n.r. Liga Profesionistă de Fotbal din Scoţia) a ales să nu implementeze tehnologia VAR mai devreme pentru a lăsa timp ca problemele iniţiale ale tehnologiei să fie rezolvate de ligile care au adoptat acest sistem”, a declarat Neil Doncaster, directorul executiv al SPFL.
Dacă în Premier League sistemul VAR este folosit la toate meciurile, situaţia stă cu totul altfel în FA Cup. Aici, tehnologia este utilizată doar pe stadioanele care au sistemul instalat, iar costurile sunt suportate de ambele echipe.
Astfel, costul de utilizare al sistemului VAR este de 9.251 de lire sterline, în Cupa Angliei, iar suma este împărţită 50%-50% de cele două echipe. Tehnologia a fost implementată în această competiţie încă din 2018, în timp ce în Premier League a ajuns abia în sezonul 2019-2020.