News

Din ciudățeniile carantinei pe mapamond. Spitale devastate, bătăi sistematice administrate de poliție sau nuduri pentru medici. Video

22.04.2020 | 19:05
Din ciudateniile carantinei pe mapamond Spitale devastate batai sistematice administrate de politie sau nuduri pentru medici Video
ADVERTISEMENT

Carantina prelungită impusă de pandemia de SARS-CoV-2 a zdruncinat echilibrul psihologic al multora, iar uneori și al guvernelor, care au luat măsuri dintre cele mai extravagante. Însă și răspunsul populației a fost deseori pe măsură, semn că pandemia de coronavirus este secondată de manifestări ample ale smintelii în întreaga lume, de la simpli cetățeni la demnitari cu funcții înalte.

Carantină în case bântuite

Indonezia este probabil singura țară din lume care a recunoscut public că a ascuns informații legate de epidemia de coronavirus, președintele Joko Widodo susținând că nu a vrut să panicheze populația, potrivit scmp.com. Astfel, primul caz a fost raportat pe 2 martie, la mai bine de o lună după ce vecinii Singapore și Malayezia au anunțat primele infectări. De altfel, președintele a luat cu greu măsurile de izolare la presiunea opiniei publice.

ADVERTISEMENT

În schimb, autoritățile locale sunt ceva mai aspre. Guvernatoarea regiunii Sragen, Kusdinar Untung Yuni Sukowati, a dispus măsuri drastice pentru cei care vin din capitala Jakarta și nu se autoizolează 14 zile. Astfel, contravenienții sunt băgați în case părăsite despre care localnicii cred că sunt bântuite, o credință foarte răspândită în folclorul indonezian. ”Dacă este o casă părăsită și bântuită într-un sat, băgați-i acolo și încuiați-i”, a recomandat Sukowati autorităților locale.

Și mai radical a fost președintele din Filipine, Rodrigo Duterte, care a îndemnat armata și poliția să facă uz de armament împotriva celor care comit încălcări grave ale carantinei.

ADVERTISEMENT

Acesta a spus că cei care vor fi prinși că nu respectă carantina și că tulbură ordinea publică riscă să fie împușcați. ”Ordinele mele către poliție și armată… Dacă sunt probleme și au ocazia să riposteze, iar viețile vă sunt în pericol, împușcați-i mortal. S-a înțeles? Mortal. În loc să faceți probleme, o să vă îngrop”, a spus președintele.

În capitala Coastei de Fildeș, Abidjan, a fost distrus un spital improvizat pentru tratarea pacienților cu COVID-19, transmitea Reuters pe 6 aprilie. Practic, localnicii s-au gândit că cea mai bună metodă de a evita să se îmbolnăvească este să se adune la un loc câteva sute de persoane și să distrugă locul în care ar putea fi tratați. Spitalul nici măcar nu fusese finalizat când ivorienii din capitală au dat foc la materialele de construcție sau au plecat cu ele acasă.

ADVERTISEMENT

Nici în țările socotite mai civilizate nu au lipsit cazurile de ignorare completă a distanțării sociale. În Sydney, Australia, poliția a închis accesul pe plaja Bondi, după ce nu mai puțin de 5.000 de oameni s-au îngrămădit într-o zi călduroasă pe plajă fără absolut nicio grijă legate de o eventuală molipsire.

Nuduri pentru eroi

În Marea Britanie, recunoștința față de cadrele medicale implicate în combaterea molimei este atât de mare încât a apărut o aplicație care permite personalului din National Health Service (NHS), serviciul de sănătate publică, să acceseze fotografii nud trimise de cei/ cele care vor să le ușureze viața în această perioadă, scrie The Independent. Campania se numește ”Nudes for Heroes” (”Nuduri pentru eroi”) și fiecare cadru medical va avea acces la fotografiile nud trimise de către public după ce completează un formular la care trebuie să anexeze o fotografie a legitimitației de la NHS. Pentru 10 lire sterline, colecția de nuduri poate fi accesată și de persoane din afara NHS, dar banii strânși altfel vor fi donați către spitale.

ADVERTISEMENT

În Statele Unite au apărut proteste de stradă împotriva carantinei, putând fi cumva justificată nemulțumirea oamenilor față de restricțiile care le amenință locurile de muncă și traiul de zi cu zi. Mai greu este de înțeles ce a fost în mintea autorităților din Wisconsin care au  organizat pe 7 aprilie alegeri locale. Guvernatorul statului  a încercat să le amâne, dar republicanii au obținut o hotărâre în instanță prin care s-a decis că scrutinul trebuie să aibă loc la data stabilită.

Numai că puțini au fost cei dispuși să-și riște sănătatea ca membri ai birourilor secțiilor de votare astfel că majoritatea secțiilor au fost închise. În consecință, s-au format cozi imense în fața puținelor secții rămase deschise. Majoritatea alegătorilor au cerut însă să voteze prin corespondență, dar numărul de cereri a fost atât de mare încât autoritățile nu au făcut față și doar puțini au reușit să voteze prin acest procedeu. În unele localități s-a recurs la votul prin ”drive through”, adică alegătorul venea cu mașina personală, un membru al secției îi dădea buletinul de vot prin geamul mașinii, iar respectivul vota fără să iasă din vehicul.

Bătăușii din poliția indiană

Însă cele mai multe ciudățenii, sinistre și amuzante deopotrivă, s-au înregistrat în India unde populația și autoritățile deopotrivă au intrat într-o competiție a alienării accelerate. Cu ocazia epidemiei, indienii au aflat pe pielea lor, la propriu, că o mare parte dintre polițiști sunt niște golani în uniformă care au recurs la violență împotriva celor au încălcat normele de izolare. Au fost filmate sute de situații în care polițiștii i-au bătut cu bețele pe contravenienți sau i-au supus la tratamente umilitoare.

Au fost și cazuri în care oameni au murit din cauza bătăii administrate. În multe cazuri, victimele brutalității poliției au fost muncitori care lucrează la mari distanțe de casă și pe care carantina și lipsa banilor i-a forțat să meargă pe jos sute de kilometri către locurile de obârșie, scrie Deutsche Welle. Pe de altă parte, au fost și reacții ale populației față de polițiști. În Punjab, un membru al minorității sikh i-a tăiat mâna cu sabia unui polițist, iar pe ceilalți membri ai patrulei i-a fugărit provocându-le răni ceva mai ușoare.

În schimb premierul Narendra Modi le-a cerut tuturor indienilor ca pe 22 martie, la ora 5, să iasă la ferestre și în pragurile casei să-i aplaude pe toți cei angajați în combaterea epidemiei, adică inclusiv pe polițiștii care-i snopesc în bătaie. Ideea a fost întâmpinată de unii cu entuziasm, inclusiv de o vedetă de la Bollywood care a susținut foarte serios că vibrația provocată de aplauze va ucide coronavirusul. Nu l-a ucis, arată statisticile îmbolnăvirilor în India.

Alți doi politicieni au clamat că poți evita infecția dacă bei urină de vacă și te ungi pe corp cu balegă. Un cleric musulman a spus că epidemia este pedeapsa lui Allah pentru modul în care China pe etnicii uiguri, în timp ce hindușii sau vina pe musulmanii din India pentru că au răspândit boala prin ceremonii religioase desfășurate în perioada carantinei.

ADVERTISEMENT