News

Amenzi pentru românii care prăjesc pește și ceapă. Legea mirosurilor interzice locatarilor să gătească cu ușa deschisă

România are o Lege a mirosurilor, care prevede amenzi care ajung până la 30.000 de lei pentru persoanele fizice care provoacă un disconfort olfactiv.
27.04.2024 | 18:03
Amenzi pentru romanii care prajesc peste si ceapa Legea mirosurilor interzice locatarilor sa gateasca cu usa deschisa
Legea mirosurilor ar putea intra în vigoare în viitorul apropiat. Gospodinele vor trebui să aibă grijă ca produsele pe care le prepară să nu degaje un miros persistent / Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Legea mirosurilor, așa cum este denumit proiectul legislativ inițiat de USR în anul 2020, i-a vizat, în primă fază, pe fermieri. Unele prevederi se aplică și românilor care locuiesc la bloc și care își deranjează vecinii cu mirosul de mâncare pe care îl emană.

Legea poate fi invocată doar dacă vecinul este ”recidivist” în mirosuri tari

Potrivit inițiatorilor, Legea mirosurilor se referă la disconfortul olfactiv creat în cadrul activităților deja reglementate și care au nevoie de autorizație pentru mediu. Aceștia susțin că România dispune de tehnologia necesară pentru a determina nivelul de disconfort olfactiv, prin laboratoare acreditate RENAR.

ADVERTISEMENT

Atunci când vorbim de persoane fizice, legea mirosurilor se adresează în primul rând persoanelor care afectează calitatea vieții celor care fac parte din aceeași comunitate.

„Cred că vecinii ar trebui să fie preocupaţi de buna convieţuire. Nici înainte de apariţia legii nu era de dorit ca în loc să deschidă geamul când găteşte, vecinul să deschidă uşa spre hol, să se răspândească mirosul de gătit în tot blocul.

ADVERTISEMENT

Dar dacă există acest obicei în mod constant şi vecinul nu ţine cont de solicitările celorlaţi locatari, da, legea poate fi invocată. Dacă mirosurile sunt ocazionale şi în aer liber, cred că putem fi cu toţii înţelegători”, a declarat Rodica Militaru, unul dintre inițiatorii legii, potrivit România TV.

Inițiatoare Legea mirosurilor: ”Nimeni nu gătește pește și ceapă 24 de ore”

Inițiatoarea crede că ”în mod normal nu gătește nimeni pește, ceapă, grătar, 24 de ore din 24”, însă recunoaște că este posibil ca legea ar putea fi folosită cu rea credință de un vecin mai mult decât sensibil la mirosuri.

ADVERTISEMENT

„Mă gândesc că dacă stai la bloc nu este civilizat, nu era nici pe vremea copilăriei mele, să găteşti cu uşa deschisă la apartament. Sunt lucruri care ţin de civilizaţie. Dacă sunt oameni care nu înţeleg şi pot să intre sub incidenţa aceastei legi”, a mai spăus Rodica Militaru.

Legea mirosurilor a fost promulgată în anul 2020, însă nu a putut fi aplicată niciodată pentru că nu există încă o metodologie coerentă de aplicare.

ADVERTISEMENT

În teorie, această lege obligă companiile să aibă un sistem de monitorizare și un plan de gestionare a mirosurilor. De asemenea, autoritățile locale trebuie să întrețină sistemele de canalizare și stațiile de epurare. Amenzile ajung până la 30.000 de lei, în cazul peroanelor fizice, și 80.000 de lei pentru persoanele juridice.

Procedurile trebuie elaborate la nivelul Ministerului Mediului și cel al Sănătății.

ADVERTISEMENT