Fotbal intern

Dinamo și FCSB, un nou duel în Cupă la 6 luni după „scandalul Vlad”. Au cedat „câinii” finala pentru un loc în Liga 1?

10.02.2021 | 16:07
Dinamo si FCSB un nou duel in Cupa la 6 luni dupa scandalul Vlad Au cedat cainii finala pentru un loc in Liga 1
ADVERTISEMENT

Miercuri, 10 februarie, de la ora 20:30, Dinamo și FCSB se întâlnesc din nou la distanță de o săptămână, acum în „optimile” Cupei României. Au trecut puțin peste 6 luni de la precedentul duel din această competiție, unul încheiat cu un mare scandal, care l-a avut în prim plan pe Andrei Vlad, portarul „roș-albaștrilor”.

În iunie-iulie 2020, Dinamo și FCSB jucau în dublă manșă în semifinalele Cupei, iar la turul din „Ștefan cel Mare”, câștigat clar de oaspeți cu 3-0, au avut loc evenimente ce ar fi putut schimba total soarta calificării.

ADVERTISEMENT

FANATIK v-a informat în exclusivitate la vremea respectivă că FCSB l-a utilizat pe portarul Andrei Vlad, care era în stare de suspendare după ce primise două cartonașe galbene în precedentele două tururi eliminatorii, cu U Cluj și cu Hermannstadt, și era în pericol să piardă la „masa verde” cu 0-3.

La 6 luni după „scandalul Andrei Vlad”, Dinamo și FCSB se întâlnesc din nou în Cupa României. Ce s-a întâmplat în iunie 2020

Andrei Vlad a fost integralist în Dinamo – FCSB 0-3, partida tur din semifinalele Cupei României, ediția 2019/2020, disputată pe 25 iunie 2020. Victorie concludentă a „roș-albaștrilor” și doar un miracol mai putea întoarce soarta calificării.

ADVERTISEMENT

Dinamo, antrenată pe atunci de Adrian Mihalcea, avea mari probleme în Liga 1, fiind implicată în lupta pentru evitarea retrogradării, și nu-i mai ardea de returul din Cupă după înfrângerea drastică de pe teren propriu din prima manșă.

Numai că bomba avea să explodeze cu puține minute înaintea returului, de pe 8 iulie 2020. La anunțarea echipelor de start, oficialii dinamoviști au văzut cu surprindere că portarul Andrei Vlad nu este titular, ba, mai mult, acesta nu a prins nici lotul de 18 jucători trecuți pe foaia oficială. Cum nu se anunțase nicio accidentare de ultim moment a goalkeeper-ului titular al echipei patronate de Gigi Becali, s-au gândit imediat că ceva este în neregulă. Mai ales că în poartă apăruse tânărul Răzvan Udrea, aflat la debutul la prima echipă a FCSB-ului.

ADVERTISEMENT

Iar la o căutare în statistici, gazdele au observat că Vlad primise două cartonașe galbene în fazele anterioare, cu U Cluj și Hermanstadt, deci în partida tur de pe „Ștefan cel Mare” ar fi evoluat în stare de suspendare. Ceea ce ar fi dus, în mod normal, la pierderea meciului de către FCSB la „masa verde” cu scorul de 0-3.

Dar există un mare „dar”… Neștiind de situația lui Vlad la ora respectivă, Dinamo nu a făcut contestație după meciul din tur, în termenul de 48 de ore reglementat de Regulament, și nici FRF nu s-a autosesizat. Plus că situația era mult mai încurcată decât părea la prima vedere.

ADVERTISEMENT

Regulamentele FRF se bat cap în cap. Cel disciplinar dădea dreptate FCSB-ului, ROAF era de partea lui Dinamo

Cei de la FCSB păreau să nu-și facă griji din cauza acestui lucru, pentru că, în conformitatea cu Regulamentul Disciplinar al FRF, dreptatea era de partea lor. Articolul 40.2 precizează că avertismentele se anulează înaintea sferturilor de finală, ceea ce însemna că „roș-albaștrii” nu aveau niciun motiv de teamă.

Pe de altă parte, ROAF prevede faptul că „galbenele” se şterg înaintea „optimilor”, iar conform acestuia FCSB ar fi fost în pericol să piardă meciul din tur la „masa verde”.

Totuși, Federația susține că, în conformitate cu art. 2, punctul 2 din Regulamentul Disciplinar, când două spețe se bat cap în cap se aplică prevederile Regulamentului Disciplinar, și nu prevederile ROAF!

Comisia de Disciplină respinge memoriul, Dinamo pierde și la Apel. Motivele sunt halucinante

Cum scandalul luase deja o mare amploare, se ajungea inevitabil și la judecată, cazul fiind trimis în primă instanță pe masa Comisiei de Disciplină. Federația trebuia să se sesizeze din oficiu și, cu mare întîrziere, depune un memoriu, însă nu o face prin intermediul Departamentului de Competiții, cel autorizat în astfel de cazuri, ci prin Secretarul General.

Iar verdictul este cel așteptat: memoriul este respins. Dar nu pentru că Dinamo nu ar fi fost îndreptățită să câștige meciul la „masa verde”, ci din cauza unui viciu de procedură. Comisia a respins solicitarea deoarece persoana care l-a formulat nu avea calitate procesuală activă!

„În temeiul art. 83.10.1 din RD al FRF, coroborat cu art. 25 din ROAF, rap. la art. 36 C.pr.civ. admite excepția lipsei calității procesuale active a Secretarului General al FRF, invocată din oficiu. Respinge sesizarea Secretarului General al FRF, ca fiind formulată de o persoană fără calitate procesuală activă”, se arăta în comunicatul FRF.

Dinamo face Recurs la această decizie, îl pierde, însă și în acest caz motivarea ține tot de lipsa calității procesuale.

„Admite excepția lipsei calității procesuale active a Dinamo 1948 SA în promovarea recursului. Respinge recursul ca fiind formulat de o persoană fără calitate procesuală activă. Definitivă și executorie pe plan intern. Hotărârea poate fi atacată la TAS, în termen de 21 de zile de la comunicare. Pronunțată astăzi, 21.07.2020, în ședință nepublică, la sediul FRF din București, str. Vasile Șerbănică, nr. 12, sector 2”, a fost soluţia dată de FRF.

Dinamo amenință cu TAS, dar rămâne doar cu… amenințările. Se mulțumește însă cu locul în Liga 1

La nivel declarativ, pe toate canalele media, Dinamo își strigă în gura mare nemulțumirea față de soluțiile date de FRF și amenință cu un proces la Tribunalul de Arbitraj Sportiv de la Lausanne. În plus, anunță și că va solicita despăgubiri record, de 5 milioane de euro.

Asta la nivel declarativ, pentru că la nivel faptic nu s-a întâmplat mai nimic, deși „câinii” ar fi avut mari șanse să câștige speța la TAS. Fiindcă la judecata de la nivelul FRF nu s-a pus nici măcar o clipă problema dacă Andrei Vlad ar fi avut drept de joc în meciul din turul semifinalei Cupei României cu Dinamo, ci s-a judecat doar calitatea procesuală a celor care au depus memoriile.

Până la urmă, „alb-roșiii” au renunțat la acest demers, motivul oficial fiind acela că un eventual proces la TAS ar fi costat aproximativ 40.000 de euro, bani pe care clubul, aflat într-o situație financiară delicată, nu-i avea.

„Sper ca Dinamo să-și ia revanșa după semifinalele Cupei României de anul trecut. Fiindcă, logic, normal, regulamentar, Dinamo trebuia să fie în finală. Trebuia mers la TAS, trebuia mers până în pânzele albe! Nu a fost vorba de bani, nu s-a făcut și gata! Așa s-a decis, mă refer la conducerea clubului, eu, repet, aș fi mers până la ultimul cartuș. Fiindcă am fi avut câștig de cauză, pe regulament”Ionel Dănciulescu

Un eventual succes la Lausanne ar fi avut efecte devastatoare pentru FRF, însă Dinamo a arătat bunăvoință față de forul lui Răzvan Burleanu. Și, se pare, a fost răsplătită pe măsură. În presa de la noi s-a vehiculat insistent scenariul că omul cheie în tot acest scandal a fost Bogdan Bălănescu, la acea vreme director general la Dinamo și membru în Comitetul Executiv al FRF.

Acesta ar fi fost convins să nu meargă mai departe cu judecata, iar în schimb a primit asigurări că Dinamo va rămâne în Liga 1 și în sezonul următor. Pentru că, în condițiile în care se anunțase înghețarea campionatului la data de 5 august, formația din „Ștefan cel Mare” avea mari șanse să retrogradeze, deoarece nu disputase 5 partide din cauza coronavirusului. Iar o eventuale cădere în Liga 2 ar fi însemnat, probabil, și un mare pas spre… faliment!

Și pentru că pe teren nu mai avea cum să-și asigure rămânerea în prima ligă, Federația a găsit portița de scăpare. A mărit numărul de echipe de la 14 la 16, nu mai retrograda direct nicio formație, iar Dinamo primea ce și-a dorit: locul în Liga 1.

Un loc în Liga 1 care a costat-o prezența în finala Cupei României. Dacă a meritat sau nu, asta doar conducătorii lui Dinamo știu…


  • (P) Cota BETANO pentru Dinamo – FCSB: 2,77 este cota pentru „Dinamo se califică”. Vezi aici toate cotele!

ADVERTISEMENT