News

Război total între Primăria lui Nicușor Dan și Teatrul Nottara! Directoarea, vizată de controale: ”Am fost făcuți sinecuriști, infractori”

Nicușor Dan a trimis Corpul de Control împotriva directoarei de la Teatrul Nottara, Marinela Ţepuş, acuzând că managementul din instituție, moștenit de la Gabriela Firea, nu este unul corect.
22.03.2022 | 17:51
Razboi total intre Primaria lui Nicusor Dan si Teatrul Nottara Directoarea vizata de controale Am fost facuti sinecuristi infractori
NIcușor Dan și PMB, îm scandal cu directorii de teatre ”moșteniți” de la Gabriela Firea / Fotomontaj: Fanatik
ADVERTISEMENT

Scandalul dintre Primăria Capitalei și unele teatre din subordine a început încă de anul trecut, atunci când comisiile de evaluare au început să inspecteze managementul instituțiilor de cultură din 2020, an în care, din cauza pandemiei, spectacolele de teatru fuseseră suspendate.

Nicușor Dan a trimis Corpul de Control împotriva directoarei de la Teatrul Nottara

Între Primăria Capitalei, prin Direcția de Cultură, și unele teatre din București se duce, de ceva vreme deja, un război surd. Managerii acestora, mulți moșteniți din perioada în care era primar Gabriela Firea, sunt în mijlocul unor controale și inspecții, unii dintre aceștia, precum directoarea de la Nottara, sugerând că sunt victima unor răfuieli politice.

ADVERTISEMENT

”La sesizarea unui grup de 15 angajați (printre care și actori), am trimis Corpul de Control la Teatrul Nottara. Managementul în instituțiile subordonate primăriei trebuie să fie unul corect și urmează să vedem care e situația în cazul Teatrului Nottara”, a anunțat Nicușor Dan pe 21 martie 2022.

Marinela Țepuș, directoarea Teatrului Nottara din subordinea Primăriei Capitalei, cea vizată de control, susține însă, de ceva timp deja, că este ținta unor ”inspecții țintite” din partea Lilianei Fedorca, director executiv al Direcției de Cultură, Învățământ și Turism din cadrul Primăriei București.

ADVERTISEMENT

Ba chiar, conform rezultatelor inspecțiilor, în 2020, an în care teatrele nu au fost deschise timp de mai mult de opt luni, s-au constatat deficiențe de management, analizele fiind însă făcute de oameni fără experiență, numiți politic.

”Specialiștii din comisia de evaluare care, fapt nemaiauzit, foarte recent, au lăsat “corigenți”* 10 din 12 manageri ai teatrelor bucureștene din subordinea PMB și CGMB supuși evaluării. Specialiștii sunt, mai puțin unul, relativ tineri și, fapt obiectiv demonstrabil, fără nicio experiență în managementul teatrelor de stat. Cum să evaluezi o activitate pe care nu o cunoști?!  

ADVERTISEMENT

O realitate pe care nu ai cum s-o înțelegi?! Totodată, în afară acelui unic membru cu indiscutabil ”pedigree” cultural, ceilalți componenți nu au mai făcut parte din asemenea comisii de evaluare!”, susține directoarea Teatrului Nottara.

Marinela Țepuș: ”Am cerut rapoartele motivate și fișele de evaluare”

Discuția despre competențele membrii comisiilor de evaluare, ridicată de Marinela Țepuș, ar fi mai puțin importantă dacă, susține ea, măcar ar fi fost anunțată ce conțin fișele și rapoartele care i-ar fi fost întocmite.

ADVERTISEMENT

Așa că, deloc surprinzător, în timpul presupuselor evaluări, au dovedit inclusiv o necunoaștere evidență a legislației stufoase care reglementează sistemul bugetar (…)

Acționând transparent și regulamentar, noi, managerii “ acelea din care ar fi trebuit să reiasă care au fost “gravele erori de corigenți”, am făcut o solicitare prin care am cerut rapoartele motivate și fișele de evaluare, management” dintr-un an atipic”, scria, acum mai bine de o lună, pe conturile ei de socializare Marinela Țepuș.

Directoarea Teatrului Nottara a explicat că, în fapt, inspecțiile și evaluările care au fost făcute în ultima perioadă privesc un singur lucru: să fie, la fel ca și alți manageri, eliminată din funcție. Important de menționat este că postul de director l-a câștigat mai ales că, în funcția de direct a ajuns în legislatura trecută, în perioada în care primar general era Gabriela Firea.

Marinela Țepuș sugerează că este victima unei răfuieli politice

Directoarea Teatrului Nottara din București, pe lângă faptul că acuză imixtiunea politică în verificarea activităților sale, sugerează că, în spatele controalelor se discută și de sume mari de bani, bani care ar fi de natură să transforme orice inspecție într-o adevărată execuție.

”Ordonatorii principali de credite (oricare ar fi) îi pot da afară pe directorii ”indezirabili”, doar prin intermediul “specialiștilor” care, uneori, acceptă compromisul de a spune că negrul e alb și dreptatea strâmbă, primind, în felul acesta, și un “bonus” de 10% din salariul ministrului culturii/ primarului/președintelui de consiliu județean (după caz)!

Ținând seama de efectele pe termen lung ale unui astfel de compromis, e destul de mic acest bonus! Însă, dacă îl înmulțim cu 12, pentru că aceeași comisie i-a evaluat pe toți directorii bucureșteni în ianuarie 2022 pentru anul 2020, se poate ajunge, pe cap de specialist, cam la 5000 de euro”, a mai scris pe contul ei de socializare Marinela Țepuș.

Ba chiar, ea a precizat că este, în fapt, victima unor răfuieli și că analizele care i-au fost făcute nu sunt transparente și că sunt motivate politic, cu atât mai mult cu cât în funcția de director al Direcției de Cultură este înfocata liberală Liliana Fedorca, iar aceasta conduce comisiile de evaluare.

„De multe ori se întâmplă că unii oameni politici să ocupe funcții nepolitice! Cred că Doamna Liliana Fedorca, cu bună-credință, a ajuns într-o asemenea funcție. (…) Rămân la premisa că profilul domniei sale, acela de matematician, nu este compatibil cu ignorarea unor axiome elementare (de ex: “regulile/procedurile trebuie respectate”; “evaluarea activității unei instituții se face prin raportare la repere obiective”),”, mai scria Marinela Țepuș.

Scandalul de la Nottara durează de luni bune

După ce, în luna februarie a dezvăluit că ar fi victima unei răfuieli politice, la începutul lunii martie, Marinela Țepuș, directoarea de la Nottara, a revenit public cu o serie de precizări. Ba chiar, nemulțumită de cum a fost făcută evaluarea a anunțat că este dispusă să meargă să își găsească dreptatea în instanță.

Nu a mai durat mult și, la nici două săptămâni, Nicușor Dan anunța că a fost trimis Corpul de Control al Primăriei pentru a verifica activitatea directoarei Marinela Țepuș. Doar că, pare-se, anunțul lui nu a făcut-o pe directoarea de la Nottara să își schimbe poziția, reacția ei fiind una virulentă, mai cu seamă că reclamația făcută pe numele ei vine din partea unor angajați care, susține ea, nu și-ar face treaba.

”Noi, managerii teatrelor bucureștene din subordinea PMB și CGMB,  am fost făcuți sinecuriști, infractori… E un bun prilej să demontăm astfel de false acuzații! În privința celor 15 reclamanți de care vorbiți, vă aduc la cunoștință faptul că, la fel că în oricare instituție, sunt câțiva angajați cărora trebuie să li se amintească foarte des faptul că e obligatoriu să muncească pentru salariile pe care le primesc din bugetul PMB. 

Reclamațiile împotriva directoarei, pretext pentru Nicușor Dan?

Nu este cazul celorlalți 135 dintre cei 150 de angajați ai Teatrului Nottara, după cum reiese din postare. Acești colegi ai mei se fac adesea de râs acuzându-mă că îi “hărțuiesc/ discriminez” atunci când le explic faptul că trebuie să muncească în conformitate cu obiectivele/ programele culturale care se regăsesc în Proiectul meu de management, aprobat de PMB!

De pildă, unii dintre ei au invocat fel de fel de pretexte pentru a nu reface un spectacol invitat să participe la prestigiosul Festival Shakespeare de la Craiova (ceea ce ar oferi posibilitatea că Teatrul Nottara să între în circuitul european al marilor festivaluri Shakespeare)”, explică Marinela Țepuș.

ADVERTISEMENT
Tags: