News

Directorul INFP liniștește populația după cele 20 de cutremure din ultima lună: ”Nicio legătură cu Grecia”

08.03.2021 | 21:35
Directorul INFP linisteste populatia dupa cele 20 de cutremure din ultima luna Nicio legatura cu Grecia
ADVERTISEMENT

Directorul Institutului Național pentru Fizica Pământului (INFP), Constantin Ionescu, liniștește populația după cele 20 de cutremure semnalate în România în ultima lună și afirmă că mișcările scoarței interne nu au legătură cu Grecia.

Deși unora li s-a părut ridicat numărul seismelor raportate în ultima lună, șeful INFP afirmă că acest total este unul normal pentru zona sensibilă din Vrancea, una expusă acestor fenomene naturale.

ADVERTISEMENT

Mai mult, Constantin Ionescu afirmă că lipsa cutremurelor ar trebui să ne îngrijoreze, și nu prezența lor în număr mare, dar cu intensitate destul de scăzută.

Directorul INFP, după cele 20 de cutremure din ultima lună: ”Nicio legătură cu Grecia”

De la începutul lunii martie, autoritățile au anunțat deja un număr de cinci cutremure cu magnitudini cuprinse între 2,3 şi 4,1 pe scara Richter.

ADVERTISEMENT

Directorul INFP, Constantin Ionescu, dezvăluie că luna trecută au fost raportate circa 20 de seisme cu magnitudini apropiate de 4 pe Richter, adică de mică intensitate. Acest lucru se încadrează în normalitate, dacă vorbim de Zona Seismică Vrancea.

”Au fost în jur de 20 de cutremure cu o magnitudine maximă de aproximativ 4 grade (Richter). Ele se încadrează în activitatea normala a zonei Vrancea, de regulă se produc în jur de 15 cutremure pe luna, uneori 20, uneori puține, 10.

ADVERTISEMENT

Aceste câteva cutremure care au avut magnitudinea în jur de 4 nu trebuie sa ne neliniștească, trebuie sa ne comportam normal”, a spus Ionescu, la Antena 1.

Directorul INFP: ”Zona Vrancea nu are legătură cu Grecia”

Luna martie a debutat alert pentru Europa din perspectiva cutremurelor. În a treia zi a lunii, un cutremur puternic s-a produs în Grecia. Seismul a avut o magnitudine de 6.2, potrivit datelor oferite de Centrul Seismologic European-Mediteranean (EMSC).

ADVERTISEMENT

Acesta a fost urmat în scurt timp de alte opt replici. Potrivit specialiștilor, cele mai puternice dintre acestea au avut magnitudini de 5,2; 4,4; 4,0; 3,9; 3,7 și 3,4 pe scara Richter.

Specialiștii spun că acest seism nu ar trebui să ne îngrijoreze. Același Constantin Ionescu afirmă: ”Având în vedere că sunt alte mecanisme de producere, nu are nicio legătură Grecia cu Vrancea.

Chiar trebuie să fie niște cutremure în Vrancea, pentru că altfel putem să fim îngrijorați. O activitate normală o reprezintă cutremurele de 3-4 grade care nu trebuie să ne înspăimânte. Cutremurele care produc pagube sunt peste 7 grade și cele care produc panica sunt peste 5”, a mai spus oficialul.

ADVERTISEMENT