News

Cutremur puternic în Grecia, resimțit în 9 țări europene. Seismul a avut numeroase replici. Video. Update

03.03.2021 | 14:17
Cutremur puternic in Grecia resimtit in 9 tari europene Seismul a avut numeroase replici Video Update
ADVERTISEMENT

Un cutremur puternic s-a produs miercuri în Grecia. Seismul a avut o magnitudine de 6.2, potrivit datelor oferite de Centrul Seismologic European-Mediteranean (EMSC).


Două replici s-au produs cu puțin timp în urmă

Update, ora 14:00. Din păcate, seismul a fost urmat în scurt timp de alte opt replici. Potrivit specialiștilor, cele mai puternice dintre acestea au avut magnitudini de 5,2; 4,4; 4,0; 3,9; 3,7 și 3,4 pe scara Richter.

ADVERTISEMENT

În unele cazuri, oamenii au ieșit speriați din locuințe și birouri. „Clădirile se clătinau”, au povestit martorii oculari. De asemenea, primarul Elassona, localitate situată în apropiere de Larissa, a declarat în presa elenă că profesorii și elevii au fost evacuați în timp util din școli.

Fenomenul a fost intens, dar am colindat jumătate de oraș și nu am văzut pagube”, a anunțat oficialul, informația fiind confirmată ulterior și de guvernatorul regiunii Tesalia, Costas Agorastos.

ADVERTISEMENT

Zona nu este obișnuită cu seisme. Clădirile din zonă sunt în regulă. În Larissa, există multe sate cu clădiri vechi și acolo e toată atenția autortiăților. Orașul este bine construit, dar satele au construcții mai vechi”, a declarat și Nikos Koudounis, medic în Grecia, pentru Aleph News.


Știrea Inițială, ora 13:03. Din primele informații, cutremurul a avut loc la ora României 12:16 și a fost semnalat la o adâncime de circa 30 km. Seismul a lovit regiunea dintre Larisa și Tyrnavos, dar a putut fi simțit până la Atena.

ADVERTISEMENT

Până la această oră nu s-au anunțat victime. Au fost înregistrate pe de altă parte numeroase replici ale seismului, cea mai puternică fiind de 4.6.

Cutremur puternic în Grecia, resimțit în 9 țări europene

Studiul Geologic al Statelor Unite (USGS) a înregistrat chiar o magnitudine mai mare a seismului, de 6.3, în timp ce Centrul German de Cercetare pentru Geoștiințe a declarat că a înregistrat o magnitudine de 6.0.

ADVERTISEMENT

Potrivit USGS, cutremurul a fost resimțit în alte 9 țări europene: Bulgaria, Bosnia Herțegovina, Croația, Turcia, Grecia, Italia, Kosovo, Muntenegru și Macedonia de Nord.

Institutul Național de Cercetare pentru Fizica Pământului (INFP) anunță că seismul s-a produs miercuri s-a produs la 119 kilometri SV de Thessaloniki, 176 kilometri N de Patra, 248 kilometri S de Skopje, 248 kilometri NV de Piraeus, 249 kilometri NV de Athens, 252 kilometri SE de Tirana și 288 kilometri SE de Prizren.

Cutremurul a avut epicentrul la 22 de kilometri de Larisa. Locuitorii de aici au ieșit pe străzi după ce au simțit cutremurul. Nu s-a raportat încă nicio victimă sau clădire afectată.

Imagini de la cutremurul din Grecia

În mediul online au început să apară imagini cu momentul în care s-a produs cutremurul din statul elen. O filmare din Tyrnavos postată pe Youtube surprinde mișcări din locuințe, spații comerciale și zone exterioare.

Pe site-urile de socializare au apărut și mesaje din alte zone ale Greciei și Europei unde s-a resimțit seismul.

Un bărbat din în Korce, Albania (la 153 km de epicentru) a spus: ”Am simțit ușor, dar a durat câteva secunde”.

O altă persoană, din Capitala elenă, a scris pe Twitter: ”Un cutremur foarte puternic până aici, în Atena, ne-am mișcat din loc puțin”.

ADVERTISEMENT