News

DNA a descins la Primăria Capitalei și la Poliția Locală. Procurorii au ridicat documente într-un dosar penal ”in rem”. Update

Vineri, 15 martie 2024, procurorii DNA au descins la Primăria Capitalei și la Poliția Locală. Nicușor Dan a avut o primă reacție în acest sens.
15.03.2024 | 16:41
DNA a descins la Primaria Capitalei si la Politia Locala Procurorii au ridicat documente intrun dosar penal in rem Update
DNA a descins la Primăria Capitalei și la Poliția Locală. Sursa foto: hepta.ro / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT
15-03-2024
14:49

DNA, informare privind descinderile de la Primăria Capitalei. Procurorii au ridicat documente într-un dosar penal ”in rem”

Într-un comunicat emis vineri, DNA anunță că a ridicat mai multe documente de la Primăria Capitalei în cadrul unui dosar penal “in rem”. Acesta a fost deschis ca urmare a unor sesizări în legătură cu amenda de 35 milioane euro dată de Poliţia Locală proprietarului terenului retrocedat din Parcul IOR.

”În referire la informaţiile vehiculate în spaţiul public care acreditează ideea că, în data de 15 martie 2024, DNA ‘ar fi descins’ la Primăria Municipiului Bucureşti, Biroul de Informare şi Relaţii Publice este abilitat să precizeze următoarele.

Activitatea de ridicare a unor înscrisuri, la care se face referire în spaţiul public, reglementată de Codul de Procedură Penală, a fost realizată în contextul instrumentării de către procurorii anticorupţie a unui dosar penal, deschis ca urmare a unei sesizări depuse de mai multe persoane, în care cercetările se desfăşoară doar cu privire la faptă (in rem).

Precizăm că acest gen de activităţi sunt unele comune, fiind executate în majoritatea dosarelor instrumentate de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie”, a informat DNA.

În cursul zilei de vineri, 15 martie 2024, procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) au descins la Primăria Generală a Municipiului București și la sediul Poliției Locale.

Primăria Capitalei și Poliția Locală, verificate de procurorii DNA Prima reacție a lui Nicușor Dan

Din primele informații, procurorii anti-corupție ridică de la Primăria Capitalei mai multe documente în cazul amenzii date de Poliția Locală proprietarului zonei retrocedate din Parcul IOR.

ADVERTISEMENT

Aceste percheziții ale celor de la DNA au ca obiecte modul în care s-au făcut detașările la Politia Locală înainte de a fi dată amenda record de 35 de milioane de euro proprietarilor terenului de 12 hectare din Parcul IOR.

Într-o primă reacție publică oferită presei, edilul Nicușor Dan confirmă faptul că perchezițiile DNA de vineri au loc la Primăria Capitalei. Acesta nu a oferit însă mai multe detalii.

ADVERTISEMENT

E adevărat, dar, nu știu dacă am voie să vă spun despre ce este vorba. Dacă aș putea, aș spune, dar nu vreau să risc. Este ceva legat de Poliția locală. Din mandatul meu”, spune primarul, conform Gândul.ro.

În octombrie 2023, Nicușor Dan a anunțat cea mai mare amendă din istoria Poliției Locale. 35 de milioane de euro

În toamna anului trecut, primarul Municipiului București a anunțat că Poliția Locală a Capitalei a dat o amendă record. Aceasta se ridică la suma astronomică de 35 de milioane de euro.

ADVERTISEMENT

Pe 31 octombrie, Nicușor Dan dezvăluie faptul că persoana care trebuie să achite sancțiunea este proprietara unei zone retrocedate din Parcul IOR. E vorba de Maria Cocoru.

Edilul Capitalei mai explica la acea vreme că amenda este dată în baza unui articol de lege care interzice reducerea suprafețelor de spațiu verde și care, mai spunea el, ”ar fi urmat să dispară” prin propuneri de modificare a legislației.

ADVERTISEMENT

Am venit să anunțăm amenda pe care Poliția Locală a dat-o ieri proprietarului din Parcul IOR, doamna Cocoru, în sumă de 35 de milioane de euro. Țin să felicit Poliția Locală a Municipiului București pentru acest gest.

În sfârșit, Poliția Locală a Municipiului București se comportă ca o autoritate care apără interesele cetățenilor. Aici am avut de-a face cu o bătaie de joc la adresa cetățenilor și a interesului public care în sfârșit este penalizată de autoritatea publică, care trebuie să apere interesele cetățenilor”, a explicat primarul general al Capitalei.

ADVERTISEMENT