News

Bucureștiul, fără bani în conturi. Nicușor Dan: ”Cu chiu cu vai am reușit să plătim salariile”

Nicușor Dan a anunțat că Bucureștiul numai are niciun an în conturi. ”Avem un blocaj politic, în esență”, a declarat edilul
13.03.2024 | 19:25
Bucurestiul fara bani in conturi Nicusor Dan Cu chiu cu vai am reusit sa platim salariile
Primăria Capitalei riscă să nu-și poată plăti facturile Sursa foto: Facebook Nicușor Dan
ADVERTISEMENT

Primarul general al Capitalei a explicat că s-a ajuns în această situație din cauză că proiectul de buget nu a fost adoptat de către Consiliul General al Municipiului București.

Bucureștiul, fără bani în conturi

Nicușor Dan mai spune că a reușit ”cu chiu cu vai” să plătească salariile, nu însă și taxele de salarii și urmează să vină o serie de facturi pe care municipalitatea nu le va putea plăti.

ADVERTISEMENT

“Cu chiu cu vai am reuşit să plătim salariile, dar nu şi taxele pe salarii. (…) În momentul acesta, nu mai avem nimic în cont. Şi urmează…

Sunt facturi la curent, la iluminatul stradal, la semafoare, medicamente în spitale, hrană pentru animale la grădina zoologică, spectacole de teatru – tot ce putem închipui că se întâmplă în orașul acesta depinde de buget”, a explicat primarul general, la B1TV.

ADVERTISEMENT

Blocaj politic pe buget

Potrivit edilului, grupul consilierilor PSD refuză să participe la orice fel de negociere pe marginea proiectului de buget, în vreme ce grupul PNL nu renunță la solicitarea de a se aloca trei miliarde de lei pentru subvențiile la transportul în comun și termie.

“Avem un blocaj politic pe buget, în momentul de faţă. Eu am propus un buget foarte similar cu ce s-a întâmplat în 2023, în 2022 – tocmai pe situaţiile astea financiare s-a pronunţat Fitch. Avem un blocaj politic, în esenţă.

ADVERTISEMENT

PSD nu vrea să participe la niciun fel de negociere. Grupul PNL spune: ‘Pune 3 miliarde subvenţie în buget’. Noi am pus două miliarde. Acum am ajuns la 2,3.

Păi, aşa am făcut şi în 2023 şi în 2022. Am pornit anul cu două miliarde puse şi, la final, am sfârşit cu trei. De ce am făcut asta? Pentru că ştiam că o să mai ajustăm bugetul de-a lungul timpului şi o să ne mai vină nişte bani.

ADVERTISEMENT

De unde vin aceşti 700 de milioane care sunt în discuţie acum? Sunt nişte fonduri europene pe care noi le-am transferat, pentru că între 2023 şi 2024 a fost transferul de proiecte de pe un exerciţiu financiar pe altul – tramvaiele, liniile de tramvai, conductele de termoficare.

Le-am pus cu buget local – exact 700 de milioane, pe care, după ce o să avem actele scrise, o să le decontăm din fonduri UE”, a mai transmis primarul general.

ADVERTISEMENT