În cursul zilei de marți, 31 octombrie, primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, a anunțat cea mai mare amendă din istoria Poliției Locale. Cine trebuie să achite 35 milioane de euro și care e cauza.
Într-o apariție publică din cursul acestei dimineți, edilului Municipiului București a anunțat că Poliția Locală a Capitalei a dat o amendă record. Aceasta se ridică, atenție, la suma de 35 de milioane de euro.
Nicușor Dan spune că persoana care trebuie să achite sancțiunea este proprietara unei zone retrocedate din Parcul IOR. E vorba de Maria Cocoru. Primarul explică faptul că amenda este dată în baza unui articol de lege care interzice reducerea suprafețelor de spațiu verde și care, mai spune el, ”ar fi urmat să dispară” prin propuneri de modificare a legislației.
”Am venit să anunțăm amenda pe care Poliția Locală a dat-o ieri proprietarului din Parcul IOR, doamna Cocoru, în sumă de 35 de milioane de euro. Țin să felicit Poliția Locală a Municipiului București pentru acest gest.
În sfârșit, Poliția Locală a Municipiului București se comportă ca o autoritate care apără interesele cetățenilor. Aici am avut de-a face cu o bătaie de joc la adresa cetățenilor și a interesului public care în sfârșit este penalizată de autoritatea publică, care trebuie să apere interesele cetățenilor”, a spus primarul general al Capitalei.
Același Nicușor Dan mai precizează că, în acest caz, ”este vorba de un articol din Legea 24/2007, care interzice reducerea suprafețelor de spațiu verde, și este foarte importantă ca acest articol să rămână în Legea 24”.
”Este un articol care penalizează schimbarea destinației spațiului verde sau reducerea suprafeței de spațiu verde, cu o sumă între 1.000 și 2.000 de lei per metru pătrat, asta e foarte important, și nu o sumă fixă pentru oricât de mult ai defrișa spațiul verde”, a adăugat edilul.
La scurt timp după anunțul lui Nicușor Dan referitor la această amendă record a venit o reacție din partea prefectului Capitalei. În opinia lui Rareș Hopincă, demersul edilului de a amenda cu 35 milioane de euro proprietarul celor 12 ha retrocedate în Parcul IOR poate fi pus la îndoială. Asta deoarece vine cu o întârziere de 2 ani, după 20 de incendii care au avut loc în zonă.
”Sper că demersul anunțat astăzi de primarul general este unul serios și legal, nu o acțiune de campanie electorală. În ultimii 2 ani au existat aproximativ 20 de incendii în parcela retrocedată din parc și mai multe acțiuni criminale.
În acest sens, s-au deschis mai multe dosare de cercetare penală, de către instituțiile abilitate, care investighează infracțiunile menționate. Faptul ca primarul general anunță o acțiune după 2 ani, si după zeci de incendii și distrugeri, este de natură să pună la îndoială seriozitatea demersului.
Timpul ne va demonstra dacă această acțiune este o nouă perdea de fum pentru bucureșteni, din partea primarului general, similară cu ‘demolarea’ Cathedral Plaza, care nu s-a mai întâmplat, sau cu apa caldă care trebuia furnizată de ‘a doua zi’ după alegerile din 2020.
Și, înainte de toate, sper că această acțiune nu se va întoarce împotriva bugetului Municipiului București, din cauza lipsei de fundamentare juridică”, a scris Hopincă, pe Facebook.