News

DNA, dosar privind achiziția de vaccinuri. Procurorii cer urmărirea penală pentru Florin Cîţu, Vlad Voiculescu și Ioana Mihăilă. Primele reacții. Update

Dosar privind achiziția de vaccinuri anti-Covid deschis de DNA. Procurorii cer ridicarea imunității fostului premier Florin Cîțu și a doi foști miniștri ai sănătății.
23.11.2023 | 20:31
DNA dosar privind achizitia de vaccinuri Procurorii cer urmarirea penala pentru Florin Citu Vlad Voiculescu si Ioana Mihaila Primele reactii Update
Dosar DNA privind achiziția de vaccinuri. Procurorii cer ridicarea imunității fostului premier Florin Cîțu și a foștilor miniștri Vlad Voiculescu și Oana Mihăilă. Sursa foto: hepta.ro / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT
23-11-2023
18:35

Florin Cîțu reacționează după ancheta DNA privind achiziția de vaccinuri: ”Am deplină încredere în actul de justiție”

Joi seara, fostul premier Florin Cîțu a reacționat pe pagina de Facebook, la câteva ore după ce DNA a cerut ridicarea imunității sale pentru a putea fi cercetat în dosarul achiziției de vaccinuri în pandemie. Liberalul spune că nu se consideră vinovat și are ”deplină încredere în actul de justiție”.

”Având în vedere informațiile apărute în spațiul public, precizez că întreaga mea activitate, indiferent de funcțiile și demnitățile publice îndeplinite, a stat sub semnul bunei credințe și a respectării legii, în slujba românilor.

Am deplină încredere în actul de justiție și sunt convins că procedurile aflate în desfășurare vor conduce la aflarea adevărului!”, scrie fostul lider PNL pe pagina sa de socializare.  

23-11-2023
17:16

Ioana Mihăilă, după ce DNA a cerut urmărirea penală: ”Le stau la dispoziție”

Și celălalt ministru USR al sănătății din Guvernul Cîțu, Ioana Mihăilă, a avut o primă reacție după comunicatul DNA de joi în speța achizițiilor de vaccinuri din pandemie.

Într-o intervenție la Digi24, fostul ministru al sănătății din guvernul Cîțu în 2021, care i-a urmat lui Vlad Voiculescu ca dețintător al portofoliului, a declarat, în legătură cu ancheta procurorilor DNA privind contractarea mai multor vaccinuri anti-Covid decât erau necesare în timpul pandemiei, că ”le stau la dispoziție pentru lămurirea oricărei situații care are legătură cu funcțiile publice pe care le-am ocupat”.

Am văzut cererea procurorilor în presă, nu știu ce conține. Este evident că instituțiile abilitate au tot dreptul să investigheze fapte sau decizii care au legătură cu banii publici și le stau la dispoziție pentru lămurirea oricărei situații care are legătură cu funcțiile publice pe care le-am ocupat. Deocamdată nu am alte comentarii”, se arată în declarația Ioanei Mihăilă pentru postul de știri citat.

23-11-2023
17:10

Reacția lui Vlad Voiculescu după ancheta DNA: ”Deciziile au fost luate exclusiv de premierul de la acea vreme”

Într-o postare pe pagina sa de Facebook, fostul ministru al sănătății din partea USR aruncă vina pe fostul premier, Florin Cîțu, în scandalul achiziției de vaccinuri anti-Covid din timpul pandemiei. 

Vlad Voiculescu spune că există înregistrări ale ședințelor de guvern care arată că premierul de la acea vreme și-a asumat deciziile privind cumpărarea vaccinurilor. Politicianul USR subliniază că tocmai pentru faptul că nu a fost de acord cu toate deciziile a fost dat afară din Guvern.

În aceeași postare, fostul ministru al sănătății a pus sub semnul întrebării ancheta procurorilor DNA în dosarul vaccinurilor. El a spus că ”sunt semne de întrebare, cum o decizie executivă unde nu cunosc să existe vreo urmă sau vreun element de corupție și care nici măcar nu îmi aparține, face înainte de o campanie electorală subiectul unei acțiuni penale”.

Pe 21 septembrie 2021 spuneam că o anchetă privind achiziția de vaccinuri în România este binevenită. În primul rând pentru că un moment critic pentru România și sănătatea publică a fost transformat într-un spectacol de atacuri politice în ultimii doi de ani de PSD.

Reamintesc că vaccinarea anti-COVID a fost în subordinea premierului în perioada pandemiei, nu a ministrului Sănătății: e vorba de faimosul comitet de vaccinare condus de dl. Gheorghiță care îi raporta ministrului Apărării Ciucă și premierului Cîțu.

Alocările de cantități pentru statele membre au fost stabilite în cadrul unui contract comun de achiziție al Comisiei Europene cu furnizorii, în principal pe criteriul populației.

Deciziile privind achiziția de vaccinuri au fost luate exclusiv de premierul de la acea vreme. Există înregistrări ale ședințelor de guvern și documente care probează că premierul și-a asumat aceste decizii.

Cu toate că nu am fost de acord cu toate deciziile luate de cei care aveau în coordonare vaccinarea (ex: prioritizarea “specialilor”, centrele secrete pentru “speciali”, falsificarea indicatorilor, comunicarea campaniei de vaccinare etc.) și este de notorietate că am fost și dat afară din guvern pentru asta, trebuie spus că cantitatea de doze achiziționate a constituit o decizie de oportunitate în condiții de incertitudine privind disponibilitatea producției, evoluția tulpinilor, necesitatea re-vaccinării.

Sunt desigur semne de întrebare, cum o decizie executivă unde nu cunosc să existe vreo urmă sau vreun element de corupție și care nici măcar nu îmi aparține, face înainte de o campanie electorală subiectul unei acțiuni penale”, se arată în reacția lui Voiculescu.

Direcția Națională Anticorupție (DNA) cere ridicarea imunității fostului premier Florin Cîțu și a foștilor miniștri ai Sănătății Vlad Voiculescu și Ioana Mihăilă. Numele lor apare în dosarul achizițiilor de vaccinuri din pandemie.

Dosar DNA privind achiziția de vaccinuri. Procurorii cer ridicarea imunității fostului premier Florin Cîțu și a foștilor miniștri Vlad Voiculescu și Ioana Mihăilă

DNA intervine abrupt în chestiunea achizițiilor de vaccinuri din perioada de vârf a pandemiei de Covid-19. Procurorii cer ridicarea imunității pentru oficiali importanți care au gestionat situația la nivel de Guvern.

ADVERTISEMENT

Aceștia sunt vizați într-o anchetă de proporții cu un prejudiciu care trece de 1 miliard de euro. În acest dosar s-au cerut de la Guvernul României documente, printre care unele clasificate din ședințele de guvern.

Vizați de anchetă sunt doi foști miniștri ai sănătății din partea Uniunii Salvați România (USR) – Vlad Voiculescu și Ioana Mihăilă, dar și fostul premier din acea perioadă – Florin Cîțu (PNL).

ADVERTISEMENT

DNA arată, într-un comunicat, că cei trei foști oficiali guvernamentali sunt acuzați de ”abuz în serviciu, cu consecințe deosebit de grave, forma participației penale fiind autoratul și, respectiv complicitatea”.

În conformitate cu prevederile constituționale și legale, procurorul-șef al Direcției Naționale Anticorupție a transmis procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție referatul cauzei, în vederea sesizării Președintelui României și Senatului României pentru formularea cererilor de efectuare a urmăririi penale față de trei persoane, cu privire la săvârșirea unor infracțiuni de abuz în serviciu, cu consecințe deosebit de grave, forma participației penale fiind autoratul și, respectiv complicitatea”, arată procurorii.

ADVERTISEMENT

DNA: Cei trei au cumpărat 52 de milioane de vaccinuri de care nu ar fi fost nevoie. Valoarea totală trece de un miliard de euro

În același comunicat, procurorii mai susțin că cei trei membri ai guvernului au achiziționat 52 de milioane de vaccinuri de care nu ar fi fost nevoie. Dozele ar fi în valoare de peste un miliard de euro.

Concret, deși dozele de vaccin contractate anterior datei de 1 ianuarie 2021 (37.588.366 doze) ar fi fost suficiente pentru vaccinarea unui număr de peste 23 milioane persoane, două dintre cele trei persoane față de care se solicită formularea cererilor de efectuare a urmăririi penale, beneficiind de ajutorul celei de a treia, ar fi tranzacționat și ordonanțat la plată achiziția în plus a cantității de 52.805.690 doze de vaccin, în valoare totală de 1.005.498.687 euro, la care se adaugă TVA, sumă care constituie un prejudiciu adus bugetului statului”, precizează DNA.

ADVERTISEMENT

În referatul publicat joi, DNA mai punctează că achiziția de vaccinuri ar fi fost făcută ”cu încălcarea dispozițiilor legale și în lipsa oricăror documente/analize care să ateste necesitatea achiziției”.

În prezent, Florin Cîțu, fost premier și lider PNL, este senator. În ceea ce le privește pe celelalte două persoane vizate de anchetă, Vlad Voiculescu e președintele USR București, iar Ioana Mihăilă (fostă membru USR) este politician REPER.

ADVERTISEMENT