News

Documente secrete din perioada în care Joe Biden era vicepreședinte, descoperite într-un birou al acestuia. Reacția președintelui SUA

Presa americană scrie că documente secrete din perioada în care Joe Biden era vicepreședinte au fost descoperite într-un birou al acestuia. Ce spune liderul SUA despre ele.
11.01.2023 | 08:16
Documente secrete din perioada in care Joe Biden era vicepresedinte descoperite intrun birou al acestuia Reactia presedintelui SUA
Documente secrete legate de Ucraina, Iran şi Marea Britanie, găsite în biroul lui Joe Biden. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

Fostul preşedinte al SUA, Donald Trump, se află în centrul unei investigaţii federale. În 2022, FBI a găsit la reşedinţa sa privată din Florida mii de documente oficiale cu parafa ”clasificat” sau ”secret”. În aceeași situație se poate afla în curând și Joe Biden.

Documente secrete legate de Ucraina, Iran şi Marea Britanie, găsite în biroul lui Joe Biden. Reacția Washingtonului

Mai multe documente clasificate din perioada în care preşedintele Joe Biden ocupa postul de vicepreşedinte au fost descoperite toamna trecută într-un birou privat, scrie CNN care citează o sursă apropiată de acest caz.

ADVERTISEMENT

Printre documente s-ar afla 10 materiale clasificate, inclusiv note şi rapoarte de informare ale serviciilor secrete americane. Acestea se refereau la subiecte precum Ucraina, Iran şi Marea Britanie.

În SUA, deținătorii de funcţii federale sunt obligaţi prin lege să renunţe la documentele oficiale şi la dosarele clasificate atunci când îşi încheie serviciul guvernamental.

ADVERTISEMENT

Cum Donald Trump nu ar fi făcut acest lucru, el s-a ales cu o investigație federală. În ceea ce-l privește pe Joe Biden, decizia este la latitudinea autorităților din justiția americană.

În acest moment, la procurorul general Merrick Garland se află deja un raport preliminar cu o anchetă asupra acestor documente. Acesta trebuie să decidă pașii care vor urma. El poate cere chiar deschiderea unei anchete penale.

ADVERTISEMENT

Toate aceste documente clasificate găsite în biroul privat al lui Biden au înregistrată perioada 2013 – 2016, cea în care acesta era vicepreşedinte. Actele se aflau în mai multe cutii ce conţineau şi documente neclasificate, dar care intră sub incidenţa Legii privind documentele prezidenţiale.

  • 2009 – 2017, perioada în care Biden a fost vicepreşedinte în cadrul administraţiei lui Barack Obama
ADVERTISEMENT

Ce spune Joe Biden despre această situație

Imediat după apariția informațiilor legate de descoperirea documentelor, avocaţii lui Biden au contactat Administraţia Naţională a Arhivelor şi Înregistrărilor (NARA). Casa Albă a oferit și o reacție pe acest subiect delicat.

”Casa Albă cooperează cu Arhivele Naţionale şi cu Departamentul de Justiţie în ceea ce priveşte descoperirea a ceea ce par a fi documente ale administraţiei Obama-Biden, inclusiv un număr mic de documente cu marcajul clasificat”, a explicat Richard Sauber, consilierul preşedintelui Biden, într-un comunicat citat de The Hill.

Acesta a mai precizat că documentele au fost descoperite atunci când avocaţii personali ai preşedintelui împachetau dosare aflate într-un dulap încuiat pentru a se pregăti să elibereze spaţiul de birouri de la Penn Biden Center din Washington.

”Preşedintele a folosit periodic acest spaţiu de la jumătatea anului 2017 până la începutul campaniei din 2020. În ziua acestei descoperiri, 2 noiembrie 2022, Biroul de consiliere al Casei Albe a notificat Arhivele Naţionale. Arhivele au intrat în posesia materialelor în dimineaţa următoare”, mai precizează comunicatul consilierului preşedintelui.

După acest comunicat a venit și o reacție directă de la Joe Biden. Liderul SUA a fost surprins când a fost informat că documente guvernamentale au fost găsite de avocaţii săi în fostul birou din Washington.

Am fost informat despre această descoperire şi am fost surprins să aflu că există documente guvernamentale care au fost duse acolo, la acel birou”, a spus Biden, în fața reporterilor, notează Reuters.

De asemenea, președintele american a mai punctat că ”nu ştie ce este în documente” şi că avocaţii lui i-au sugerat să nu ceară detalii.

ADVERTISEMENT
Tags: