News

Doi angajați ai unei bănci din România au furat aproape 140.000 de euro din contul unui client. Cum au acționat

Fraudă uriașă în România: doi angajați ai unei bănci sunt acuzați că au scos 140.000 de euro din contul unui client. Cum au procedat.
26.04.2024 | 16:46
Doi angajati ai unei banci din Romania au furat aproape 140000 de euro din contul unui client Cum au actionat
Fraudă importantă în România: doi angajați ai unei bănci din România au furat aproape 140.000 de euro din contul unui client. Sursa foto: hepta.ro / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Prin metode informatice bine puse la punct, doi angajați ai unei bănci din România au furat aproape 140.000 de euro din contul unui client. Au acționat pe parcursul mai multor ani.

Fraudă importantă în România: doi angajați ai unei bănci din România au furat aproape 140.000 de euro din contul unui client

În acest caz extrem de grav sunt implicați doi tineri, ambii angajați la banca unde persoane păgubită își ținea banii. E vorba de funcționari de doar 25, respectiv 28 de ani.

ADVERTISEMENT

Planul a fost inițiat de cel mai tânăr dintre ei. Dintr-un comunicat al Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti aflăm că, în aprilie 2021, funcționarul în vârstă de 25 ani, ”profitând de faptul că avea cunoştinţă despre datele personale şi bancare ale persoanei vătămate în vârsta de 64 de ani, a procedat la introducerea, fără drept, de date informatice în sistemul informatic al băncii, respectiv nume, prenume, adresa de e-mail şi număr de telefon, în vederea activării serviciului de internet banking pe conturile persoanei vătămate”.

Imediat după ce a obținut accesul la serviciul de internet banking, acesta a răscumpărat unităţile de fond deţinute de persoana vătămată la respectiva unitate bancară.

ADVERTISEMENT

Ulterior, sumele rezultate au fost utilizate pentru transferuri în interes personal. Apoi, timp de doi ani, între 01.11.2021 – 11.01.2023, același individ a accesat, fără drept, contul de internet banking al persoanei vătămate.

Suspectul a efectuat în mod fraudulos un număr de 140 de operaţiuni de transfer de fonduri în conturile sale personale. A fost cauzat un prejudiciu de 137.286,15 euro şi 5.748,38 lei, se mai arată într-un comunicat al Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti, citat de News.ro.

ADVERTISEMENT

Cum acționa al doilea suspect

În primăvara anului 2022, în rol și-a intrat și celălalt angajat al băncii. Astfel, pe 29 aprilie 2022, în calitate de funcţionar bancar, acesta a profitat de faptul că avea cunoştinţă despre datele personale şi bancare ale persoanei vătămate.

Astfel, a modificat, fără drept, în sistemul informatic al băncii datele informatice aparţinând persoanei vătămate cu cele ale inculpatului în vârstă de 25 de ani, respectiv numărul de telefon şi adresa de e-mail, în scopul efectuării unor operaţiuni financiare frauduloase de transfer de fonduri din conturile bancare ale persoanei vătămate.

ADVERTISEMENT

Joi, 25 aprilie, oamenii legii au făcut trei percheziţii domiciliare în judeţele Ilfov şi Prahova, în dosarul care îi vizează pe cei doi. Ambii angajați ai băncii au fost reţinuţi pentru 24 de ore.

În ceea ce-l privește pe funcţionarul suspectat că a luat banii din contul clientului băncii, în cazul său procurorii cer arestarea preventivă. Între timp, complicele acestuia a fost plasat sub control judiciar.

ADVERTISEMENT