News

Fraudă uriașă la o bancă. Zeci de percheziții în București, prejudiciul e de 23 de milioane de lei

Zeci de perchiziții au loc în București și 12 județe, într-un dosar de delapidare, cu un prejudiciu de 23 de milioane de lei, conform anchetatorilor. A fost fraudat fondul de pensii.
30.06.2022 | 10:41
Frauda uriasa la o banca Zeci de perchezitii in Bucuresti prejudiciul e de 23 de milioane de lei
Trupe DIAS, în timpul unor percheziții. Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

În dosarul în cauză, doi angajați ai unei bănci sunt suspectați că au luat 23 de milioane de lei din conturile unui fond privat de pensii, cu sprijinul unor apropiați și șapte firme.

Potrivit News.ro, 15 persoane fizice și mai multe firme sunt acuzate de delapidare, complicitate la delapidare, fals intelectual, uz de fals şi fals în declaraţii. Mai mult, anchetatorii așteaptă la audieri 80 de persoane, în acest caz.

ADVERTISEMENT

Astăzi, 30 iunie 2022, poliţiştii Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti – Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice Sector 1, cu sprijinul Direcţiei de Investigare a Criminalităţii Economice din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti, pune în aplicare 48 de mandate de percheziţie domiciliară, 80 de mandate de aducere şi 32 de ordonanţe de ridicare înscrisuri la adrese din Bucureşti şi judeţele Ilfov, Teleorman, Constanţa, Tulcea, Olt, Prahova, Dâmboviţa, Sibiu, Braşov, Vâlcea, Vrancea şi Gorj, într-o cauză penală privind săvârşirea infracţiunii de delapidare, a transmis IGPR.

Potrivit sursei citate, în luna mai 2022, administratorii unui fond privat de pensii, asociat unei unități bancare, au sesizat că lipsesc mai multe documente justificative pentru operațiuni debitare a unor conturi de depozit. Prejudiciul se ridica la peste 22 milioane de lei, astfel că oamenii au anunțat autoritățile.

ADVERTISEMENT

Anchetatorii au stabilit că se întrunesc elementele constitutive ale infracțiunilor de delapidare (726 acte materiale), complicitate la delapidare, fals intelectual, uz de fals şi fals în declaraţii.

Infracțiunile au fost comise de 15 persoane fizice, dintre care doi angajați ai unei bănci și mai multe firme.

ADVERTISEMENT

Anchetatorii au constatat că, în perioada 2019-2022, doi angajați ai băncii, cu ajutorul unor apropiați și șapte firme, au sustras 23.5 milioane de lei din conturile fondului privat de pensii.

Debitarea conturilor s-a realizat prin transfer direct către conturile inculpaților, cât și prin transfer spre conturile unor firme, sub forma unor plăți pentru achiziții bunuri sau servicii fictive.

ADVERTISEMENT

Acțiunea a fost coordonată de Direcția Generală de Poliţie a Municipiului București, în colaborare cu inspectoratele de poliţie ale judeţelor Ilfov, Teleorman, Constanţa, Tulcea, Olt, Prahova, Dâmboviţa, Sibiu, Braşov, Vâlcea, Vrancea, Argeş şi Gorj, potrivit sursei citate.

ADVERTISEMENT