Asta, după ce instanța a decis ca aceștia să plătească daune de 30.000 de lei profesoarei. Ce au făcut, de fapt, elevii? Pe vremea când erau în clasa a VII-a, au editat o fotografie a dirigintei și au răspândit-o pe grupul de WhatsApp al clasei.
Imaginea, considerată ofensatoare, care ilustra de fapt o maimuță, a fost folosită inclusiv pentru a crea un nou cont de Facebook în numele profesoarei. În acel moment cei doi elevi au fost sancționați prin scăderea notei la purtare la 5, însă profesoara s-a îndreptat în instanță împotriva elevilor.
Cu toate că părinții celor doi elevi au încercat să le explice judecătorilor că totul a fost o simplă glumă proastă, diriginta a avut câștig de cauză. Femeia ceruse inițial 50.000 de lei daune, însă judecătorii au acceptat doar 30.000, sumă care va fi plătită împreună de părinții elevilor puși pe glume, conform Observatornews.ro.
Conform Adevărul, incidentul a avut loc în anul școlar 2018-2019, la Școala Gimnazială ”Ion Agârbiceanu” din Cluj. Părinții s-au apărat și au spus că poza cu maimuța, folosită de copii, era de fapt un avatar al profesoarei, care era poreclită astfel de către elevi.
Mama unuia dintre elevi a transmis judecătorilor că “prin priceperea sa la tehnologie a fotoshopat (photoshopat – n.red.) o poză în spirit de glumă, în condițiile în care porecla reclamantei în școală, de peste 30 de ani, este de notorietate și toată lumea așa o identifică”.
Mama celuilalt elev implicat în scandal a transmis că fiul său a fost traumatizat după ce polițiștii l-au amenințat după întregul incident. “Mama ta va merge la închisoare pentru ce ai făcut, lucru care s-a dovedit a fi traumatizant pentru el și că merge la psiholog pentru că are atacuri de panică”, a transmis femeia.
Instanța nu a fost impresionată de mărturiile părinților și a considerat că sunt buni de plată pentru că ar fi lezat imaginea femeii.
”Prin urmare, câtă vreme minorii au săvârşit o faptă cu caracter ilicit, care a adus atingere onoarei şi reputaţiei reclamantei, iar în speţă nu s-a dovedit faptul că părinţii minorilor ar fi exoneraţi de răspundere civilă, urmează că sunt îndeplinite toate cerinţele prevăzute de art. 1372/NCC pentru angajarea răspunderii civile delictuale.
Instanţă apreciază că modalitatea optimă de reparare a prejudiciului cauzat reclamantei constă, atât din plata unor despăgubiri, cât şi din prezentarea publică de scuze, în condiţiile art. 253/NCC, motiv pentru care va dispune în acest sens şi, în consecinţă, va obliga paraţii să achite reclamantei suma de 30.000 lei, cu titlu de despăgubiri şi, totdata, va obliga pâraţii la publicarea, pe cheltuială proprie, a prezenţei hotărâri într-un cotidian local de largă audienţă”, a hotărât instanța.