News

Doi jurnaliști danezi, răniți în confruntările armate din Ucraina. Ei au fost evacuaţi şi sunt în drum spre Danemarca

Jurnalistul Stefan Weichert şi fotograful Emil Filtenborg Mikkelsen au fost răniți în orașul Ohtîrka, au fost evacuați din Ucraina și urmează să se întoarcă acasă, în Danemarca.
02.03.2022 | 17:52
Doi jurnalisti danezi raniti in confruntarile armate din Ucraina Ei au fost evacuati si sunt in drum spre Danemarca
ADVERTISEMENT

Luptele care au loc în Ucraina au dus la rănirea nu doar a soldaților din cele două tabere, dar și a unor civili și chiar ai unor reprezentanți ai presei internaționale. Printre aceștia se numără Stefan Weichert şi Emil Filtenborg Mikkelsen din Danemarca

Jurnaliștii se întorc acasă, în Danemarca

Cei doi jurnaliști au fost împușcați în timpul luptelor care au avut loc în urmă cu câteva zile la aproximativ 50 de kilometri de granița Ucrainei cu Rusia, în orașul Ohtîrka, notează News.ro.

ADVERTISEMENT

Informațiile despre incident arată că cei doi au fost răniți atunci când mașina în care se aflau cei doi jurnaliști a fost atacată cu o armă de foc.

Reporteri fără Frontiere (RFF) și publicația pentru care lucrează reporterul Stefan Weichert şi fotograful Emil Filtenborg Mikkelsen au transmis că cei doi au fost evacuați din Ucraina într-o țară sigură. Ulterior, urmează să aibă loc transportarea acestora în țara natală, Danemarca.

ADVERTISEMENT

La scurt timp după cei doi au fost răniți, ministrul de externe din Danemarca, Jeppe Kofod, a comentat situația acestora și a transmis într-un mesaj pe Twitter că munca pe care jurnaliștii o fac în Ucraina pentru a prezenta ororile luptelor este deosebit de periculoasă.

Civilii, victime în luptele din Ucraina

Autoritățile din Ucraina au transmis că în luptele purtate de pe 24 februarie peste 2.000 de civili ucraineni și-au pierdut viața. În plus, au fost atacate și obiective civile de trupele rusești: spitale, școli, grădinițe sau locuințe.

ADVERTISEMENT

Atacarea civililor de către trupele rusești este dur criticată de liderii occidentali. Printre aceștia se numără și premierul britanic, Boris Johnson. Acesta a vorbit în parlament miercuri, 2 martie, despre situația din Ucraina și a transmis că aceste acte reprezintă crime de război.

Într-o intervenție de luni, Johnson a avut o poziție mai temperată, dar în care atrăgea atenția asupra faptului că Vladimir Putin ar putea fi acuzat într-un proces care privește folosirea armelor hiperbarice împotriva civililor.

ADVERTISEMENT