News

Doi români, judecați în Italia pentru că nu și-au trimis copilul la școală pentru 57 de zile. Cum s-au justificat

Doi părinți din România au ajuns în fața judecătorului în Italia, pentru că nu și-au trimis copilul la școală timp de 57 de zile, fără să explice motivul.
30.01.2024 | 14:44
Doi romani judecati in Italia pentru ca nu siau trimis copilul la scoala pentru 57 de zile Cum sau justificat
Doi români, judecați în Italia pentru că nu și-au trimis copilul la școală pentru 57 de zile. Cum s-au justificat
ADVERTISEMENT

Oamenii s-au trezit cu polițiștii la ușă și au fost surprinși să afle că vor trebui să răspundă pentru ”fapta lor” în fața unui judecător. Conform legii din Italia, elevii sunt obligați să frecventeze 60% din totalul cursurilor normale de școală, adică 150 de zile din cele 200, atât cât are anul școlar în această țară.

Doi români, judecați în Italia pentru că nu și-au trimis copilul la școală

Conform presei din Italia, copilul a absentat de la școală de la jumătatea lunii aprilie până la finele anului școlar, în vara anului 2023. Directorul școlii i-a blamat pe părinți pentru că nu au adus la școală nicio justificare și nici nu au vorbit cu nimeni despre această situație.

ADVERTISEMENT

Directorul a observat absența școlară doar la finele anului, astfel că a fost sesizată Poliția. După ce a fost deschisă o anchetă penală, părinții au fost obligată să vină în fața unui judecător pentru a explica de ce copilul nu s-a prezentat la cursuri.

Judecătorii au primit în acel moment mai multe acte medicale în limba română, din care reiese că micuțul avea hemoragii nazale, astfel că a fost trimis în România pentru tratament. Instanța de judecată a acceptat aceste acte, iar părinții au fost achitați.

ADVERTISEMENT

Situația bizară putea fi rezolvată mult mai ușor dacă adulții s-ar fi prezentat la școală cu aceste acte doveditoare, care ar fi fost acceptate de către director. În cele din urmă copilul a fost acceptat în clasa a 6-a la aceeași școală din Italia.

Amenzi uriașe pentru părinții care nu-și trimit copiii la școală în România

În România, părinții care nu-și trimit copiii la școală pe perioada învăţământului obligatoriu constituie contravenţie şi poate fi sancționată cu amenzi cuprinse între 500 şi 5.000 de lei. Mai mult, adulții pot fi obligați să presteze muncă în folosul comunității dacă aleg să nu-și trimită copilul la școală, așa cum cere legea.

ADVERTISEMENT

Potrivit legii 16, alineatul 1 din Legea educației naționaleînvățământul general obligatoriu cuprinde învățământul primar, învățământul gimnazial și primii 2 ani ai învățământului secundar superior. Învățământul secundar superior și grupa mare din învățământul preșcolar devin obligatorii până cel mai târziu în anul 2020, grupa mijlocie până cel mai târziu în anul 2023, iar grupa mică până în anul 2030”.

Inițial, în urmă cu mai mulți ani, amenzile erau între 100 și 1000 de lei, însă rata ridicată a abandonului școlar în România a determinat autoritățile să ia măsuri mai ferme. Conform unor date oficiale prezentate de Monitorul Social, în 2022 rata de abandon școlar în România era de 15,6%, în timp ce media din UE era de doar 10%.

ADVERTISEMENT

Situația este cu adevărat dramatică în mediul rural, acolo unde rata de abandon școlar este cu 300% mai mare față de cea de la oraș. Specialiștii cred că pandemia de Covid-19 a avut un cuvânt greu de spus și a influențat negativ dorința tinerilor de a mai merge la școală, astfel că dintr-un total de 84.670 de elevi înscriși în clasa pregătitoare în mediul rural, doar 68.132 de elevi au absolvit, în timp ce 3.599 au rămas repetenți.

ADVERTISEMENT
Tags: