Life

Doliu în lumea modei! A murit Iris Apfel, creatoarea simbol de la New York

Doliu în lumea modei! A murit Iris Apfel, creatoarea simbol de la New York, care a reușit să facă furori de-a lungul anilor.
02.03.2024 | 09:31
Doliu in lumea modei A murit Iris Apfel creatoarea simbol de la New York
A murit Iris Apfel, creatoarea simbol de la New York. Sursă foto: Pinterest / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Este doliu în lumea modei după ce Iris Apfel, simbol excentric al modei de la New York, a murit. Aceasta a fost subiect de expoziții ani întregi, iar numele său cu siguranță nu va fi uitat prea curând.

Doliu în lumea modei

A murit Iris Apfel. Anunțul a fost făcut într-o postare pe rețelele de socializare. Deși simbolul modei de la New York era încă activă pe rețelele de socializare cu o zi înainte, iată că ceva s-a întâmplat.

ADVERTISEMENT

Din postare înțelegem că Iris Barrel Apfel a murit la 102 de ani, vineri, 1 martie. Iar alături de rândurile scrise observăm o fotografie cu ea, într-o rochie lungă neagră cu model auriu, alături de o pereche de ochelari negri.

„Iris Barrel Apfel, 29 august 1921 – 1 martie 2024″, se arată în postare. Cine a fost însă Iris Apfel? Numele ei este cunoscut la nivel mondial, în special la New York, ea fiind un adevărat simbol al modei.

ADVERTISEMENT

Și nu a renunțat niciun moment la pasiunea ei. Chiar recent, Iris Apfel a semnat o colecţie pentru H&M, după multiple colaborări cu branduri celebre precum Citroën, Magnum, Happy Socks şi MAC, printre altele. Mai mult de atât, ea a inspirat şi o păpuşă Barbie după chipul ei.

Iris Apfel a murit la 102 ani

Și o mulțime de persoane o urmăreau și îi apreciau munca. Drept dovadă, aceasta era urmărită de nu mai puțin de 3 milioane de persoane pe Instagram, platformă unde de altfel era și activă.

ADVERTISEMENT

Iris Apfel s-a născut în anul 1921 într-o familie de evrei din Queens la New York și a studiat istoria artei. De meserie, aceasta a ajuns să fie decorator de interior și a participat la renovările Casei Albe pentru nouă preşedinţi.

Ulterior însă, s-a reprofilat pe haine. Astfel, timp de un deceniu, celebrul simbol al modei de la New York, a reușit să adune o colecție de haine ale celor mai mari creatori de modă din secolul XX.

ADVERTISEMENT

Iar toate cele adunate au umplut două etaje ale apartamentului său din Park Avenue. Ceea ce a făcut a fost atât de impresionant încât în anul 2005, Muzeul Met din New York a dedicat o retrospectivă acestei garderobe.

Deși nu a primit multe încurajări de-a lungul carierei sale, ea nu a renunțat niciodată. „Cineva mi-a spus odată: Nu eşti drăguţă şi nu vei fi niciodată. Dar asta nu contează. Tu ai ceva mult mai important: ai stil”, povestea des Iris Apfel.

Menționăm faptul că povestea ei a generat atât de mult interes încât în anul 2014 a ajuns să fie și subiectul documentarului realizat de Albert Maysles, “Iris”. În timp ce ea a murit la 102 ani, soțul ei s-a stins din viață mai devreme.

Iris Apfel și-a pierdut sufletul pereche în anul 2015. Cei doi au fost împreună 67 de ani. Carl, care era un industriaș textil, s-a stins din viață la vârsta de 100 de ani. Între timp, Iris Apfel a continuat să își urmeze pasiunea. Acum însă, lumea modei va fi mai săracă fără ea. 

ADVERTISEMENT