News

Donald Trump și-a mutat campania electorală în instanță. Cum l-a pedepsit judecătorul după atacurile la adresa justiției

Trump și-a dus campania în instanță ca o avanpremieră a viitoarelor procese penale. Ce a pățit după ce a făcut circ în fața tribunalului din New York
04.10.2023 | 12:19
Donald Trump sia mutat campania electorala in instanta Cum la pedepsit judecatorul dupa atacurile la adresa justitiei
Donald Trump a făcut spectacol în fața jurnalismului Sursa foto: hepta / Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Un proces civil privind presupuse fraude în afaceri comise de Donald Trump și compania sa a început luni. Fostul președinte nu a vorbit în sala de judecată din Manhattan, dar a purtat o luptă împotriva procurorilor și a unui judecător în afara sălii de judecată, parcă anticipând modul în care va gestiona seria de procese care îl vizează concomitent cu o eventuală candidatură la prezidențiale în 2024.

La New York, a început procesul de fraudă al lui Donald Trump

Echipa procurorului general al New York-ului, Letitia James, și avocații lui Trump au prezentat luni puncte de vedere opuse cu privire la faptul că fostul președinte a umflat drastic valoarea proprietăților sale imobiliare pentru a obține un tratament favorabil din partea băncilor și a companiilor de asigurări.

ADVERTISEMENT

Donald Trump a denunțat procedurile judiciare în postări scrise cu majuscule pe rețelele de socializare. Fostul președinte a ieșit din sala de judecată pentru a le servi reporterilor o diatribă furibundă împotriva președintelui instanței și a grefierului său. Atacurile nu au trecut neobservate.

Trump și-a prezentat procesul civil ca fiind asemănător cu cele 91 de acuzații penale în patru cazuri separate, ca și cum toate acestea ar fi făcut parte dintr-un plan concertat și cuprinzător de a-i zădărnici campania de recucerire a Casei Albe – o persecuție politică despre care a prezis că se va întoarce cu siguranță împotriva dușmanilor săi.

ADVERTISEMENT

“De fiecare dată când îmi inventează o acuzație falsă, eu cresc în sondaje”, a declarat Trump în fața camerelor de luat vederi din afara sălii de judecată, relatează The Washington Post. “Aceasta este o rușine.”

Procesul care a început luni nu va duce la o pedeapsă cu închisoarea pentru fostul președinte. Cu toate acestea, miza a fost profund personală pentru Trump, la fel de mult ca și cea politică, și ar putea avea consecințe financiare care să-i schimbe viața, prin devalorizarea celor mai importante proprietăți imobiliare ale lui Trump și, implicit, a brandului de miliardar celebru, inclusiv Trump Tower de pe Fifth Avenue.

ADVERTISEMENT

Ziua a oferit, de asemenea, un instantaneu al dinamicii neobișnuite care va fi în prim-plan în lunile următoare: un fost președinte care navighează printr-o mulțime de proceduri judiciare din New York până în Florida, în timp ce încearcă să revină în funcție.

Republicanii s-au raliat puternic de partea sa în cadrul alegerilor primare republicane, pe măsură ce procesele sale s-au acumulat, iar Trump a fost clar în legătură cu intenția sa de a face din situația sa juridică o parte a discursului său. Mai puțin clar este impactul pe care acestea l-ar putea avea în alegerile generale dacă Trump va primi nominalizarea republicană pentru prezidențiale.

ADVERTISEMENT

Atacuri la adresa procurorului general

Indignarea lui Trump față de pericolul mortal pe care cazul îl reprezintă pentru toată viața sa de om de afaceri, construcții și autopromovare a fost clară din comportamentul și limbajul său în comentariile făcute luni în fața reporterilor. El l-a numit pe procurorul general “nebun” și “rasist”, în timp ce a cerut ca judecătorul să fie “exclus din barou”, “scos din funcție” și chiar “acuzat penal pentru ceea ce face”.

Atacurile au urmat un tipar creat de multă vreme de Trump de a se îndrepta împotriva procurorilor implicați în cazurile sale cu atacuri incendiare și cu acuzații că aceștia îl vizează pentru a-l împiedica să fie din nou președinte. Procurorii care lucrează la aceste cazuri au declarat că se ghidează după lege, nu după politică.

Comportamentul său de luni este posibil să atragă atenția biroului anchetatorului special Jack Smith, care îl urmărește pe Trump în două cazuri federale separate și care a făcut deja referire la postările sale pe rețelele de socializare și la aparițiile sale în campanie pentru a solicita un ordin de interdicție parțială.

Procurorii i-au cerut judecătoarei districtuale americane Tanya S. Chutkan, care supervizează acuzațiile federale contra lui Trump pentru obstrucționarea rezultatelor alegerilor din 2020, să îl împiedice pe acesta să atace procurorii, judecătoarea și potențialii martori.

Memoriul lor depus săptămâna trecută a menționat atacurile recente ale lui Trump la adresa fostului vicepreședinte Mike Pence, a fostului procuror general William P. Barr și a generalului de armată Mark A. Milley.

Condițiile de judecare în libertate a lui Trump în districtul Fulton din statul Georgia, unde a fost acuzat că a încercat să anuleze rezultatelor alegerilor, includ interdicția de a amenința direct sau indirect, inclusiv pe rețelele de socializare. Este probabil ca acest proces să permită camere de luat vederi în sala de judecată, ca în New York, în timp ce în cazurile federale, de obicei, nu se permite acest lucru.

Trump a contestat în trecut legitimitatea sistemului judiciar independent, sugerând în 2016 că judecătorul care a supravegheat procesul colectiv împotriva profitabilei sale universități Trump University a fost părtinitor din cauza strămoșilor săi mexicani, iar în 2018 a atacat o decizie nefavorabilă a unui “judecător Obama” care a atras un reproș rar din partea președintelui Curții Supreme de Justiție John G. Roberts Jr.

Cum l-a pedepsit judecătorul de la New York

Fostul președinte l-a atacat pe grefierul judecătorului Arthur F. Engoron într-o postare pe rețelele de socializare care a dispărut în scurtă vreme El a fost tras la răspundere în spatele ușilor închise, apoi a fost pedepsit în instanță, în timp ce judecătorul a emis un “ordin de interdicție” limitat.

Judecătorul newyorkez care prezidează procesul civil pentru fraudă i-a ordonat marți fostului președinte să nu atace și nici măcar să comenteze cu privire la personalul instanței, după ce Trump a postat un mesaj pe rețelele de socializare care îl viza pe grefierul judecătorului.

Trump s-a luat de grefier, Allison Greenfield, cu puțin timp înainte de prânz pe site-ul său Truth Social. Postarea sa a fost o fotografie a lui Greenfield cu senatorul Chuck Schumer, liderul majorității democrate. Trump a ironizat-o pe Greenfield ca fiind “iubita lui Schumer” și a spus că procesul împotriva sa ar trebui să fie respins.

Postarea a fost retrasă în timpul unei pauze de prânz a procesului, la scurt timp după o întâlnire cu ușile închise între părți în sala în care este judecat Trump. După pauză, judecătorul, Arthur F. Engoron, a explicat ce s-a întâmplat, deși nu i-a numit pe Greenfield sau pe Trump, referindu-se la fostul președinte doar în calitate de acuzat. “Atacurile personale la adresa membrilor personalului instanței mele sunt inacceptabile, nepotrivite și nu le voi tolera sub nicio formă”, a declarat judecătorul.

Judecătorul Engoron a declarat că declarația sa ar trebui considerată un “ordin de interdicție” care să interzică orice postări, e-mailuri sau comentarii publice despre membrii personalului său. El a adăugat că vor urma sancțiuni grave în cazul în care nu va fi respectat.

Într-o hotărâre anterioară procesului, judecătorul Engoron a constatat că fostul președinte este responsabil de fraudă și a dizolvat companiile pe care le folosește pentru a-și administra proprietățile din New York. Ceea ce rămâne de stabilit în cadrul procesului este dacă fostul președinte și colegii săi inculpați sunt răspunzători pentru alte acte ilegale și dacă vor exista pedepse suplimentare. Procurorul Letiția James a cerut judecătorului să îi amendeze pe inculpați cu 250 de milioane de dolari.

Donald Trump și-a mutat campania electorală în instanță

Dar spectacolul lui Trump care și-a mutat atacurile din interiorul sălii marmorate a tribunalului, ca o contrapondere simultană pentru procesul propriu-zis, a dus atacul la un nou nivel și a oferit o anticipare a modului în care Trump ar putea trata procesul său în cazul federal, programat să înceapă în martie 2024.

Echipa de campanie a lui Trump se străduiește să îi canalizeze indignarea în avantaje politice, dominând știrile și alimentând un sentiment colectiv de victimizare, așa cum au făcut-o cu cele patru acuzații penale din martie.

“A fost un mare succes pentru ei, deoarece m-au scos din campania electorală pentru că am stat într-o sală de judecată toată ziua. În loc să fiu în Iowa, New Hampshire, Carolina de Sud sau în multe alte locuri în care aș fi putut fi”, a declarat Trump după încheierea zilei, în prezența avocaților săi, precum și a consilierilor de comunicare pentru campanie Jason Miller și Steven Cheung.

“Se alimentează narațiunea că este persecutat”, a declarat un consilier din echipa de campanie care a vorbit sub rezerva anonimatului. “Acesta este întregul mesaj pe care îl transmitem, iar asta ajută.”

Postura lui Trump în sala de judecată de luni semăna cu poza sa din Fulton County, pe care campania a inscripționat-o pe căni de cafea și tricouri. El și-a încurajat aliații și avocații să îl apere, de asemenea, acoperind mass-media conservatoare. Oricât de mult ar fi căutat el și campania sa să folosească procesul din punct de vedere politic, persoane apropiate lui Trump au declarat că indignarea sa evidentă a fost autentică.

”Dacă există un zeu în viața lui, acela este banul”

Echipa sa a fost prinsă cu garda jos săptămâna trecută de hotărârea judecătorului Arthur Engoron de la Curtea Supremă din New York, care a decis, înaintea procesului, că Trump este răspunzător de fraudă în afaceri și a dispus dizolvarea licențelor de afaceri ale lui Trump din New York și numirea unui administrator judiciar.

Trump a început să fumege din cauza hotărârii și a devenit hotărât să depună mărturie în instanță, a declarat o persoană apropiată lui. “El știe că acest judecător îi poate face aproape imposibil să facă afaceri în New York”, a spus sursa citată de publicația americană, care a explicat că multe părți ale afacerii lui Trump au încă sediul în oraș, chiar dacă el locuiește în Florida, și că mulți dintre directorii săi cheie sunt încă stabiliți în New York.

Administrarea judiciară ar putea, de asemenea, să se îndrepte spre unele dintre proprietățile familiei sale, întrucât decizia inițială a judecătorului s-a concentrat asupra fiilor săi și a directorilor-cheie din firmă.

Trump le-a spus consilierilor că intenționează să monitorizeze îndeaproape procesul, chiar și în zilele în care nu este prezent, iar avocatul familiei sale a dat de înțeles în instanță că intenționează să depună mărturie.

“Nu poate să nu fie cel mai bogat om din lume sau din sală. Dacă există un zeu în viața lui, acela este banul”, a declarat John F. Kelly, fostul său șef de cabinet de la Casa Albă. “De aceea nu va înceta niciodată să spună ‘vânătoare de vrăjitoare, vânătoare de vrăjitoare’. El nu poate admite niciodată că nu este unul dintre cei mai bogați oameni din țară.”

ADVERTISEMENT