News

Mai poate candida Donald Trump la președinție? Efectul celor patru puneri sub acuzare

Donald Trump se confruntă cu acuzații federale și procese penale și civile în mai multe state. Mai poate să candideze la președinție?
17.08.2023 | 08:02
Mai poate candida Donald Trump la presedintie Efectul celor patru puneri sub acuzare
Donald Trump poate candida la președinție, în ciuda problemelor cu justiția Sursa foto: hepta / Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

După ce fostul președinte a fost pus, luni, din nou sub acuzare, revine întrebarea dacă acțiunile în justiție împotriva sa îl vor împiedica pe Donald Trump să candideze la președinția Statelor Unite ale Americii.

Donald Trump, subiect în patru procese civile și penale

Punerea sub acuzare decisă de juriul special din Georgia este cea de-a patra cu care se confruntă Donald Trump. La începutul lui 2023, fostul lider de la Casa Albă a făcut obiectul unui rechizitoriu formulat de un consilier special al Departamentului de Justiție în legătură cu deținerea ilegală a unor documente guvernamentale și cu dezvăluirea de informații secrete unor persoane neautorizate, printre multe alte capete de acuzare.

ADVERTISEMENT

Donald Trump a devenit primul fost sau actual președinte din istorie care se confruntă cu acuzații penale atunci când un juriu special din New York a votat pentru a-l pune sub acuzare în legătură cu banii pe care i-ar fi plătit starului de filme pentru adulți Stormy Daniels în zilele de dinaintea alegerilor prezidențiale din 2016, pentru a-i cumpăra tăcerea. Fostul președinte a pledat nevinovat la toate cele 34 de capete de acuzare.

Dosarul Stormy Daniels venea după ce un alt juriu, unul civil din Manhattan, l-a găsit pe Donald Trump responsabil pentru abuzul sexual comis asupra editorialistei revistei Elle, E Jean Carroll, într-o cabină de probă a magazinului Bergdorf Goodman în anii 1990. Carroll, în vârstă de 79 de ani, l-a dat în judecată pe fostul președinte pentru că a agresat-o și apoi i-a “distrus” reputația când l-a acuzat că a mințit, susținând că nu era “genul lui”.

ADVERTISEMENT

El se confruntă, de asemenea, cu un proces civil de 250 de milioane de dolari deschis de procurorul general al statului New York, Letitia James, a cărei anchetă a scos la lumină “ani de zile de comportament ilegal pentru a-și umfla averea netă… pentru a înșela băncile și oamenii din statul New York”, scrie The Independent.

Mai poate candida Donald Trump la președinție?

Donald Trump rămâne totuși favorit pentru nominalizarea republicană la președinție în 2024 și a insistat că va rămâne în cursă indiferent de rezultatul proceselor împotriva sa. De asemenea, el s-a bazat pe știrile despre anchete și acuzații pentru a strânge bani pentru campania sa.

ADVERTISEMENT

Dar mai poate Donald Trump să candideze la președinție? Pe scurt, da. Nu există nicio restricție în Constituția SUA care să împiedice o persoană pusă sub acuzare, condamnată pentru o infracțiune sau chiar care execută o pedeapsă cu închisoarea să candideze sau să câștige președinția.

Chiar dacă Donald Trump ar fi judecat și condamnat, el ar putea în continuare să își desfășoare întreaga campanie prezidențială dintr-o celulă de închisoare. Ceea ce este mai puțin clar este ce s-ar întâmpla dacă ar câștiga în acest scenariu.

ADVERTISEMENT

Însă, așa cum nu există nicio restricție în Constituție cu privire la o persoană care candidează în timp ce este pusă sub acuzare, nu există nicio prevedere legată de ce ar trebui să se întâmple în cazul în care ar câștiga alegerile.

Nu există nicio dispoziție care să îi acorde în mod automat lui Trump o amânare a executării pedepsei cu închisoarea, cu excepția probabilității ca orice acuzații aduse de autoritățile federale, dacă ar fi încă în curs de judecată în momentul în care ar prelua președinția pentru a doua oară, să fie retrase din cauza refuzului Departamentului de Justiție de a urmări în justiție un președinte în exercițiu. În cazul E Jean Carroll, Trump nu a fost condamnat la închisoare, deoarece a fost un proces civil.

Nu s-ar putea autograția pentru acuzațiile formulate la nivel de stat

Acuzațiile la nivel de stat, precum cele formulate de procurorul districtual din Manhattan, Alvin Bragg, în cazul plăților către Stormy Daniels, ar ieși din sfera de aplicare a potențialei puteri de grațiere prezidențială a lui Trump, dacă procesul s-ar încheia cu o condamnare.

Este posibil să asistăm la o masivă luptă juridică, dacă o condamnare la nivel de stat ar avea loc în paralel cu o victorie electorală a lui Trump. Cu scopul de a găsi o modalitate ca Trump să scape de pedeapsă.

Dacă Trump nu ar reuși să evite acest scenariu, s-ar ajunge aproape sigur la o procedură de destituire (pentru a treia oară, ceea ce ar fi o premieră istorică) sau la înlăturarea sa utilizând cel de-al 25-lea amendament, care permite cabinetului să înlăture un președinte care nu își poate îndeplini atribuțiile. Există multe îndatoriri și ceremonialuri ale președinției pe care pur și simplu nu le-ar putea îndeplini dintr-o celulă de închisoare, consultarea de materiale secrete, fiind doar una.

Orice potențială condamnare a lui Trump este încă departe și este doar puțin mai mult decât o posibilitate îndepărtată. Dar discuțiile pe care le-a inițiat cu candidatura sa la președinție, în ciuda faptului că se confruntă cu patru puneri sub acuzare și mai multe anchete penale, au împins deja părți din dreptul constituțional teoretic al SUA într-un loc mult mai real decât au crezut mulți experți că vor trăi să vadă vreodată.

Ce a spus Trump despre anchete?

Fostul președinte a caracterizat în repetate rânduri multiplele anchete împotriva sa, inclusiv pe cea privind evenimentele din 6 ianuarie 2021, ca fiind o “farsă” motivată politic și o încercare de a-i “fura” alegerile din 2024. La 1 august, Trump l-a numit pe Smith “deranjat” și acuzațiile legate 6 ianuarie o “acuzație falsă”.

“Lipsa de legalitate a acestor persecuții împotriva președintelui Trump și ale susținătorilor săi amintește de Germania nazistă din anii 1930, de fosta Uniune Sovietică și de alte regimuri autoritare și dictatoriale. Președintele Trump a respectat întotdeauna legea și Constituția, cu sfaturile multor avocați foarte pricepuți”, se arată într-o declarație a echipei de campanie a lui Trump.

La 3 august, fostul comandant-șef a părăsit audierea din DC după ce a pledat nevinovat la acuzațiile privind alegerile din 2020 și a declarat presei: “Când vă uitați la ceea ce se întâmplă, aceasta este o persecuție a unui adversar politic. Acest lucru nu ar fi trebuit să se întâmple niciodată în America. Aceasta este persecutarea persoanei care conduce cu cifre foarte, foarte substanțiale în alegerile primare republicane și care îl conduce pe Joe Biden cu mult, așa că, dacă nu poți să-i învingi, îi persecuți sau îi urmărești penal”.

Ca răspuns la punerea sa sub acuzare în Georgia, Donald Trump a susținut că este “falsă”, spunând că este o încălcare a dreptului său prevăzut de Primul Amendament.

ADVERTISEMENT