News

Dosarele CIA: Cum a furat Ceaușescu secretele NASA și a vrut să transforme România într-o forță spațială. Dictatorul, fascinat de tehnologie

Nicolae Ceușescu a spionat NASA prin intermediul unui agent britanic sub acoperire, recrutat de DIE în timpul lui Ion Mihai Pacepa.
02.07.2023 | 08:44
Dosarele CIA Cum a furat Ceausescu secretele NASA si a vrut sa transforme Romania intro forta spatiala Dictatorul fascinat de tehnologie
Nicolae și Elena Ceaușescu, la centrul spațial NASA din Houston, alături de cosmonautul John Young, în 1978 / Sursă foto: Fototeca online a comunismului românesc / Cota arhivistică: 128/1978
ADVERTISEMENT

Serialul Spy/Master, inspirat din povestea fostului general DIE, Ion Mihai Pacepa, surprinde doar o mică parte din aventura șefului spionajului extern din timpul regimului comunist. Pacepa a ajuns în Statele Unite în 28 iulie 1978, după ce a fost ”extras” din Germania.

Serviciul român de spionaj extern avea un om infiltrat la NASA

Fuga lui Pacepa s-a produs la doar trei luni după vizita de stat pe care Nicolae Ceaușescu a avut-o în Statele Unite, în contextul negocierilor de pace din Orientul Mijlociu, la invitația președintelui Carter. Din delegația dictatorului a făcut parte și Pacepa, care l-a însoțit și în timpul vizitei acestuia la centrul spațial ”Lyndon B. Johnson” al NASA, din Houston.

ADVERTISEMENT

În spatele acestei vizite se afla fascinația uriașă pe care Ceaușescu o avea pentru de tehnologia spațială și mai ales pentru cea americană. Ceea ce americanii nu știau, la acea vreme, era că serviciile române de spionaj aveau un agent infiltrat la NASA, care fura informații și le transmitea României.

Dezvăluirea a fost făcută publică de Ion Mihai Pacepa abia în decembrie 1985 în publicația americană Washingtonian, după ce textul fusese aprobat de șeful CIA, William J. Casey, cu o lună înainte. O corespondență între Casey și William W. Geimer, președintele Jamestown Foundation, care conține și un draft al articolului semnat de Pacepa, a fost recent desecretizat de CIA.

ADVERTISEMENT
Ion Mihai Pacepa articol CIA Ceausescu
Publicarea articolului lui Pacepa în presa americană a fost preaprobată de șeful CIA / Sursă foto: CIA.gov

Articolul este unul extrem de amplu, în care Pacepa face referire la opiniile personale pe care Ceaușescu le avea față de președinții americani, sau despre activitățile agenților DIE (Direcția de Informații Externă din cadrul Departamentul Securității Statului) pe teritoriul SUA. Printre altele, Pacepa dezvăluie că românii au furat de la americani o rețetă cu ajutorul căreia a creat 14.000 de sortimente și specii de porumb-hibrid, care a generat, de-a lungul anilor, un profit de 300 de miliarde de dolari.

Armand, britanicul care s-a îmbogățit din vânzarea secretelor tehnologice americane către România

Pe 15 aprilie 1978, în timpul vizitei în SUA, în timp ce Ceaușescu era transportat cu un avion oficial de la Dallas la Houston, el l-a întrebat pe Pacepa dacă agentul plătit de DIE știe de vizita sa la NASA.

ADVERTISEMENT

”Contactul cu Armand a fost oprit, în timpul vizitei noastre, așa cum am vorbit, Pacepa?”, l-a întrebat Ceaușescu pe șeful spionajului extern.

”Da, tovarășe. L-am plătit să-și ia o vacanță de două săptămâni, în Italia. Este mai bine pentru el să fie cât mai departe posibil de NASA”, i-a răspuns Pacepa.

ADVERTISEMENT

”Perfect. La un moment dat, ai putea să-l aduci la Marea Neagră, sub un alt nume, să-i oferi o vacanță pe care să n-o uite niciodată”, a mai spus Ceaușescu.

Armand era numele de cod al unui inginer britanic, recrutat la începutul anilor ’70 pentru a livra informații tehnologice în schimbul unor sume importante de bani. ”S-a dovedit că era un ”workaholic”, care era atât de lacom să se îmbogățească încât a transformat contactul său cu DIE într-o mare afacere”, a povestit Pacepa în publicația americană.

Documentele furate de la NASA puteau pune pe picioare industria spațială română

Ceaușescu a aflat de existența lui Armand după ce acesta a furnizat informații care ”au provocat stupefacție” la București și care l-au determinat pe șeful statului român să-i ceară prim-viceprim ministrului Gheorghe Oprea un raport detaliat despre el.

Raportul a scos la iveală că documentele furate de la NASA conțin informațiile tehnice și tehnologice ”de o valoare incredibilă, care nu au mai fost văzute vreodată într-o publicație științifică”. Breșa lăsată liberă de americani a fost că nu au secretizat informațiile în timp util, din cauza unor probleme birocratice, lucru care i-a permis lui Armand să intre în posesia lor.

”Raportul indica faptul că respectivele informații puteau avea o importanță majoră în dezvoltarea industriei spațiale românești, cea mai importantă componentă fiind fabricarea de rachete meteorologice și militare”, mai arată autorul articolului.

Pacepa: ”Ceaușescu și-a făcut expoziție privată cu documentele NASA”

Ceaușescu a dat ordin ca activitatea de spionaj al DIE să se intensifice, pentru ca România să facă rost de cât mai multe astfel de secrete de la partea americană. Visul lui era să transforme România într-o forță spațială, iar cel mai ușor drum era să fure tehnologia de la NASA.

”Ceaușescu avea o fascinație deosebită pentru tot ce era grandios. Acum, pentru că intrase în posesia documentelor NASA, el își vedea cu ochii visul de avea propriul program spațial, nu doar ca o fantezie, ci ca o realitate. Mi-a dat ordin să amenajez o expoziție cu cele mai importante documente NASA într-o cameră alăturată birului său, cu măsuri excepționale de securitate pentru ca secretele NASA care ajuns în posesia noastră să nu răsufle.

Aceste documente NASA au devenit adevărate obiecte de cult pentru Ceaușescu. Expoziția a rămas în camera respectivă pentru multe săptămâni, pe care a vizitat-o de multe ori, solicitând detalii și explicații.

Apoi, a început să-i arate expoziția soției sale, Elena, fiului său, Nicu, și fraților, Ilie și Nicolae, amândoi generali. Ulterior, aici au fost invitați colaboratorii apropiați, cum ar fi prim-ministrul Manea Mănescu și secretarii Comitetului Central al PCR: Ilie Verdeț, Andrei Ștefan și Corneliu Burtica”, a mai dezvăluit Pacepa.

Ceaușescu suferea de o boală gravă încă din 1985

Articolul fostului șef al spionajului extern se încheie cu o scurtă descriere a familiei Ceaușescu, în care soția dictatorului, Elena, a fost descrisă ca ”Lady Macbeth a Transilvaniei”, iar despre fiul, Nicu, a scris că era un bețivan notoriu, care conducea mașina sub influența băuturilor alcoolice, că a ucis o tânără și a rănit mai multe persoane într-un accident.

Despre Nicolae Ceaușescu, Pacepa spunea, în 1985, că suferă de o boală gravă, posibil în stadiu terminal, dar că moartea lui nu va însemna, neapărat, finalul supremației familiei sale, în România.

ADVERTISEMENT
Tags: