News

Dosarul 10 august. 16 jandarmi au fost trimiși în judecată la 5 ani de la protestele din Piața Victoriei

Printre inculpați sunt foști șefi ai Jandarmeriei. Ancheta a arătat că și-au „îndeplinit în mod defectuos atribuțiile de serviciu”.
08.08.2023 | 10:57
Dosarul 10 august 16 jandarmi au fost trimisi in judecata la 5 ani de la protestele din Piata Victoriei
Dosarul 10 august. 16 jandarmi au fost trimiși în judecată. sursa foto: Stirile Pro tv
ADVERTISEMENT

Dosarul 10 august a fost trimis în judecată, potrivit unui anunț făcut, marți, de Parchetul General. În urma protestelor violente din anul 2018, 16 inculpați sunt cercetați în stare de libertate.

Dosarul 10 august a fost trimis în judecată

După finalizarea cercetărilor, la 5 ani de la protestele din Capitală, procurorii parchetelor militare au decis ca cele 16 persoane, printre care foști șefi ai Jandarmeriei, să fie trimise în judecată.

ADVERTISEMENT

Este vorba despre fostul director general al Direcției Generale de Jandarmi a Municipiului București (DGJMB), Laurențiu Valentin Cazan, cercetat pentru abuz în serviciu și fals intelectual. Și foștii șefi ai jandarmeriei Sebastian Cucoș, Ionuț Cătălin Sindile sunt cercetați pentru abuz în serviciu.

Pe lista inculpaților se regăsesc și alți jandarmi care au agresat participanții la protestul din 10 august 2018. Vorbim de Cătălin Răzvan Popescu, Marian Ion Zăvoianu, Adrian Costel Dumitru, Luca Florin Moldoveanu, Marius Daniel Florin, Alin Belecciu, Marian Cristian Bîrsan, Cristian Bolat, George Buzatu, Florea Carmocanu, Pavel Custrin și George Zamfir.

ADVERTISEMENT

Potrivit procurorilor, până la începutul lui august 2023, dintre persoanele vătămate 312 s-au constituit părți civile. Cercetările au arătat faptul că șefii Jandarmeriei și-au „îndeplinit în mod defectuos atribuțiile de serviciu”.

„În data de 10 august 2018, la ora 23.11, cu ocazia mitingului de protest ce a avut loc în Piața Victoriei din municipiul București, col. CAZAN LAURENȚIU VALENTIN, în calitate de comandant al acțiunii, precum și inculpații CUCOȘ GHEORGHE SEBASTIAN, și SINDILE IONUȚ CĂTĂLIN, în calitate de coordonatori ai aceleiași acțiuni, și-au îndeplinit în mod defectuos atribuțiile de serviciu și au ordonat efectivelor de jandarmi din subordine, cu încălcarea dispozițiilor legale, intervenția în forță în vederea dispersării întregii mase de protestatari prezente în Piața Victoriei (aproximativ 30.000 persoane), intervenție pe care ulterior au și condus-o.

ADVERTISEMENT

Faptele inculpaților au avut drept consecințe îngrădirea libertății de întrunire și a dreptului la integritate fizică și psihică a manifestanților prezenți în Piața Victoriei, drepturi fundamentale prevăzute de Constituția României și de Convenția Europeană a Drepturilor Omului (CEDO)”, se arată în comunicatul transmis de Parchetul General.

433 de persoane au avut nevoie de îngrjiri medicale, în urma abuzurilor Jandarmeriei

Procurorii susțin că jandarmii au agresat și manifestanții pașnici, de altfel, aceștia constituiau marea majoritate a protestatarilor. 433 de oameni au avut nevoie de îngrijiri medicale, suferind leziuni în urma intervenției abuzive din 10 august 2018.

ADVERTISEMENT

Mai mult, fostul director general al DGJMB, Laurențiu Valentin Cazan, a întocmit raportul de acțiune preliminar pe 11 august 2018, menționând „ împrejurări necorespunzătoare adevărului”. „A menționat că prefectul municipiului București ar fi aprobat intervenția în forță a militarilor jandarmi asupra demonstranților adunați în Piața Victoriei”, precizează procurorii.

Amintim că la protestul din 10 august 2018, organizat în Piața Victoriei, au participat zeci de mii de oameni, foarte mulți din diaspora. Protestatarii cereau demisia Guvernului Dăncilă și criticau acțiunile Partidiului Social Democrat (PSD), condus de Liviu Dragnea, la vremea respectivă. Între participanți și jandarmi au izbucnit violențe, iar în cele din urmă, forțele de ordine au intervenit cu gaze lacrimogene și tunuri de apă.

 

ADVERTISEMENT