News

Dosarul penal al liderilor AUR și mormanul de bani adunat din subvenție. O economie ce s-ar putea dovedi inutilă

Timp de doi ani și jumătate, AUR nu s-a atins de banii primiți ca subvenție de la Guvern, însă economia făcută în perspectiva alegerilor din 2024 s-ar putea dovedi inutilă.
11.01.2024 | 15:08
Dosarul penal al liderilor AUR si mormanul de bani adunat din subventie O economie ce sar putea dovedi inutila
George Simion și Claudiu Târziu ar putea avea probleme în a cheltui banii din subvenție așa cum intenționau/ Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Dosarul penal deschis de către DNA în Ialomița pentru coruperea alegătorilor în care sunt vizați lideri AUR ar putea avea consecințe inclusiv politice, în perspectiva alegerilor din acest an. Alianța pentru Unirea Românilor a făcut economii importante din banii primiți ca subvenție, suma permițându-le să se bată de la egal la egal în campania electorală cu „granzii” PSD și PNL. Însă calculul ar putea fi dat peste cap de demersurile procurorilor.

Subvenție economisită mai bine de doi ani

Finanțarea generoasă din partea statului a permis partidelor parlamentare să pună bani deoparte în perspectiva alegerilor europarlamentare, locale, parlamentare și prezidențiale din acest an, cheltuielile din ultimii ani fiind sub venituri. Însă decizia cea mai radicală a fost a liderului AUR, George Simion, care a anunțat încă de la intrarea partidului în Parlament că nu se va atinge de bani. Mai mult, acesta chiar a inițiat un proiect prin care propunea sistarea completă a finanțării de la buget a partidelor.

ADVERTISEMENT

Însă timpul a dovedit că cei de la AUR doar acumulau fonduri pentru următorul an electoral, între timp funcționând doar din cotizații și donații. Astfel, în 2021 au pus deoparte 18,2 milioane de lei, iar în 2022 alți 21,7 milioane lei. În trezoreria partidului au mai intrat alți 16,4 milioane până în luna noiembrie inclusiv a anului trecut. Teoretic, partidul lui Simion ar putea avea o rezervă de 56,3 milioane în perspectiva alegerilor din 2024, pe lângă sumele ce urmează să le fie virate lunar de către Autoritatea Electorală Permanentă (AEP).

AUR s-a privat singură de banii din subvenție, pe care celelalte partide i-au folosit în mare măsură pentru publicitate electorală, deschisă sau mascată, pe rețelele sociale sau în mass-media dar, cu toate acestea, a reușit să crească în sondaje de peste două ori față de scorul obținut la alegerile parlamentare din 2020. Rezerva acumulată le-ar permite să finanțeze o campanie la scara celor a PNL și PSD, cu toate că acestea beneficiază de subvenții mult mai mari.

ADVERTISEMENT

AUR a început să intre în banii din subvenție încă de anul trecut, iar cheltuielile au crescut de la o lună la alta. În martie 2023, AUR încă funcționa pe excedent întrucât a primit o subvenție de 1,7 milioane, dar cheltuielile au fost de numai 441.000 de lei, cheltuieli suportate inclusiv din fondurile obținute din donații și cotizații. Însă din luna următoare cheltuielile au depășit veniturile, cu 2,5 milioane față de 1,5 milioane.

Situația s-a menținut și în lunile următoare, iar deficitul a fost acoperit din rezervele acumulate. Potrivit unei statistici publicate de către AEP, în intervalul ianuarie – septembrie 2023, AUR primise 13,7 milioane de lei ca subvenție de la buget, iar cheltuielile angajate erau de 18,6 milioane de lei. Deficitul s-a adâncit și mai mult în octombrie (1,3 milioane subvenție, 5,9 milioane cheltuieli) și noiembrie (1,3 milioane subvenție, 5,7 milioane cheltuieli).

ADVERTISEMENT

Caravana medicală ar putea deraia campania AUR

Una dintre explicații ar fi legată de operaționalizarea Caravanei Medicale – AUR prin care partidul a organizat furnizarea de servicii medicale în zone defavorizate, program care până la urmă a adus un dosar penal pentru coruperea alegătorilor în care sunt vizați lideri importanți ai partidului – George Simion, Claudiu Târziu, Marius Lulea și Silviu Titus Păunescu.

Senatorul Claudiu Târziu a afirmat, la Prima News, că în cadrul caravanei nu au fost folosiți bani publici, ci donații făcute, inclusiv de către membri AUR, pentru asociația Medici pentru Sate, din care provin cadrele medicale care au furnizat serviciile de sănătate. „La o astfel de sesizare penală nu s-ar fi mişcat niciun procuror care ştie să citească legea, legea spune clar că putem să facem propagandă politică, atâta vreme cât nu este campanie electorală”, a mai spus Târziu.

ADVERTISEMENT

În schimb senatorul Rodica Boancă, ce a demisionat din AUR și al cărei soț a depus plângerea penală care stă la baza dosarului, susține că tocmai banii din subvenție au fost folosiți pentru caravană. Astfel, plângerea a fost depusă în vara anului trecut de către soțul ei care „a sesizat ilegalitatea modului în care se cheltuie banii pentru partide polittice, de către AUR, folosiondu-se de aşa-zisa caravană medicală, în spatele căreia se află o fundaţie, care a primi din subvenţie o parte importantă, în jur de 11 milioane de lei.”

Deocamdată este greu de anticipat cum va evolua ancheta procurorilor dar, dacă vor avea indicii că în presupusul proces de corupere a alegătorilor, ar fi fost utilizați bani publici, există riscul unor măsuri asiguratorii, precum sechestrul. Teoretic, AUR se poate trezi în situația în care nu mai poate folosi bani pe care i-a pus deoparte în de-a lungul câtorva ani. În cel mai bun caz, blocarea caravanei medicale prin intermediul justiției ar putea forța partidul să-și regândească strategia de campanie, precum și modul în care va cheltui banii de care dispune.

Riscul unei influențări negative a campaniei partidului a fost recunoscut chiar și de către senatorul Claudiu Târziu. „În mod categoric, un astfel de atac foloseşte PSD şi PNL, celor care guvernează şi este îndreptat împotriva unui partid politic care se află în ascensiune”, a spus reprezentantul AUR.

ADVERTISEMENT