News

Două cutremure în Vrancea, în urmă cu puțin timp! Ce magnitudini au avut seismele

11.07.2019 | 15:05
Doua cutremure in Vrancea in urma cu putin timp Ce magnitudini au avut seismele

Două cutremure au avut loc în România, în urmă cu scurt timp! Acestea au avut magnitudini de 3 şi 3,5 pe scara Richter și au avut loc joi dimineaţă în zona seismică Vrancea, respectiv în judeţele Vrancea şi Buzău, potrivit Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP).

Două seime au cutremurat Vrancea

Primul seism s-a produs la ora locală 03:52, în judeţul Buzau, şi a avut o magnitudine de 3 pe scara Richter, la o adâncime de 126 kilometri, a informat mediafax. Seismul s-a produs în apropierea oraşelor Nehoiu (5km), Vălenii de Munte (33km), Urlaţi (39km), Slănic (40km) şi Întorsura Buzăului (40km).

Cel de-al doilea cutremur a avut loc la ora 10:53, în judeţul Vrancea, şi a avut o magnitudine de 3.5 pe scara Richter, la o adâncime de 92km. Intensitatea seismului în zona epicentrală a fost de I grad Mercalli. Cutremurul s-a produs în apropierea oraşelor Odobeşti (36km), Panciu (40km), Oneşti (43km), Târgu Ocna (49km) şi Focşani (50km).

Două cutremure în Vrancea
Două cutremure în Vrancea

Cutremurele mici sunt binevenite, dar nu și în Vrancea

Specialiștii spun că, în general, cutremurele de mici dimensiuni sunt binevenite, deoarece sciarța terestră se detensionează și previn astfel cutremurele mari, care pot face probleme serioase. Vrancea însă este specială, iar acest lucru nu se aplică și în acest caz, după cum susțin aceiași specialiști.

„O seria de cutremure de mică amplitudine pot previni un seism major, prin disiparea energiei. Vrancea nu este tipul acesta. Vrancea este asemenea unui vas, în care se toarnă apă, iar la un moment dat nu mai suportă presiunea şi cedează“, a explicat, pentru adevărul.ro Gheorghe Mărmureanu, preşedintele de onoare al Institutului Naţional pentru Fizica Pământului.

„Vrancea este cu roşu când se produce un cutremur de peste 7 -7,1. Nu se pune problema de un cutremur mare, cel puţin în viitorul apropiat. A fost o descărcare în sistem, care a fost foarte bună“, a mai declarat Mărmureanu.