Fotbal intern

Două decenii de eşecuri! România, la un nou debut în preliminariile CM! Ce s-a întâmplat în precedentele campanii

25.03.2021 | 10:54
Doua decenii de esecuri Romania la un nou debut in preliminariile CM Ce sa intamplat in precedentele campanii
ADVERTISEMENT

După 23 de ani de absență de la Campionatul Mondial, România începe o nouă campanie de calificare, cea pentru turneul final din Qatar, care va avea loc în 2022. FANATIK îți prezintă povestea ultimelor debuturi în preliminariile CM, unde am visat că putem ajunge în ultimii 23 de ani.

România va debuta joi, 25 martie, de la ora 21:45 pe National Arena împotriva reprezentativei Macedoniei de Nord, iar întreaga țară visează la mult dorita calificare la Campionatul Mondial, unde nu am mai fost din 1998.

ADVERTISEMENT

Se spune că debutul este foarte important în fiecare campanie de calificare, iar pentru România cu atât mai mult, ținând cont că am ratat ultimele cinci ediții ale Cupei Mondiale.

Echipa națională, de la victorii normale la rușinea cu Lituania

Echipa națională a României a început de la cele mai multe ori campaniile de calificare la Campionatul Mondial cu o victorie, însă a făcut și pași greșiți neașteptați, cum a fost cazul în înfrângerea șoc împotriva Lituaniei, chiar pe teren propriu, scor 0-3, în 2008.

ADVERTISEMENT

Campania pentru Campionatul Mondial din 2002 a debutat cu partida dintre România și Lituania, un adversar pe care echipa națională îl mai învinsese într-un meci amical cu 2-0 cu doar șase luni înainte, cu Ladislau Boloni selecționer și fără Gheorghe Hagi, Gică Popescu și Adrian Ilie pe teren. O victorie obținută extrem de greu, cu un gol al lui Ionel Ganea venit în minutul 89 al partidei jucate pe Ghencea.

În 2004, România avea din nou să pornească în preliminariile pentru Campionatul Mondial din 2006 pe teren propriu, unde avea să întâlnească Finlanda. Adrian Mutu deschidea scorul pe Giulești dintr-o lovitură liberă, iar Florentin Petre securiza victoria „tricolorilor” cu un gol în minutul 90 și cu Mirel Rădoi, actualul selecționer, pe teren. Finlanda avea să înscrie în prelungiri, după un penalty inventat. Trei puncte cu sudoare, după un meci greu împotriva nordicilor.

ADVERTISEMENT

Campanie de calificare la Campionatul Mondial din 2010 (Africa de Sud) avea să înceapă cum nu se poate mai prost pentru naționala condusă de Răzvan Lucescu și care va rămâne în istorie drept una dintre cele mai rușinoase înfrângeri ale echipei naționale a României pe teren propriu. Un debut de coșmar în preliminarii, pe stadionul „Dr. Constantin Rădulescu” din Cluj.

Povestea meciurilor de debut din ultimele două campanii ale preliminariilor Campionatului Mondial

Preliminariile Campionatului Mondial din 2014 (Brazilia) debutau pentru România cu meci în deplasare. Naționala condusă de același Răzvan Lucescu avea să se deplaseze la Tallin, unde a întâlnit Estonia. Echipa națională avea să se impună cu 2-0, după un meci excelent făcut de atacantul lui Schalke, Ciprian Marian, care îi pasa decisiv lui Torje în minutul 55, iar 20 de minute mai târziu închide tabela. Din nou o victorie muncită, după ce balticii au ținut în șah România mai bine de o repriză.

ADVERTISEMENT

Ultima campanie de calificare la Campionatul Mondial anunța parcă deja ceea ce urma pentru echipa națională, adică ratarea unei noi calificări. Clujul nu poartă noroc nici de această dată echipei naționale, iar România lui Cristhoph Daum este egalată de Muntenegru cu două minute înainte de final, după ce Adi Popa deschisese scorul în minutul 85, după o pasă a lui Nicolae Stanciu.

Ce a făcut România la debutul în ultimele campanii de calificare la Campionatul Mondial

  • 03.09.2000: România – Lituania 1 – 0
  • 18.08.2004: România – Finlanda 2 – 1
  • 06.09.2008: România – Lituania 0 – 3
  • 07.09.2012: Estonia – România 0 – 2 
  • 04.09.2016: România – Muntenegru 1 – 1

  • (P) Cotă EXCLUSIVĂ Fortuna: 2,11 este cota pentru ”ambele marchează” la meciul România-Macedonia de Nord. Vezi aici toate cotele!

ADVERTISEMENT