Life

Dovleacul, leguma minune a toamnei: 10 motive pentru care ar trebui să-l incluzi în alimentația ta

Dovleacul, planta preferată sezonul acesta. Care sunt cele 10 beneficii și de ce trebuie să-l introduci în mâncărurile tale.
21.10.2023 | 10:11
Dovleacul leguma minune a toamnei 10 motive pentru care ar trebui sal incluzi in alimentatia ta
Dovleacul, planta preferată sezonul acesta. Care sunt cele 10 beneficii și de ce trebuie să-l introduci în mâncărurile tale. Sursa foto: freepik.com
ADVERTISEMENT

Dovleacul, leguma minune a toamnei: 10 Motive pentru care ar trebui să-l incluzi în alimentația ta. De la vitamine la fibre, acest aliment versatil te ajută să îți menții sănătatea și să te bucuri de preparate culinare gustoase.

Dovleacul, planta preferată sezonul acesta. Care sunt cele 10 beneficii și de ce trebuie să-l introduci în mâncărurile tale

Dovleacul este planta preferată sezonului acesta nu doar pentru că este decorat de cei mici, ci și pentru că are numeroase avantaje pentru organismul uman. Care sunt cele 10 beneficii și de ce trebuie să-l introduci în mâncărurile tale.

ADVERTISEMENT

Agricultorii te sfătuiesc să nu te rezumi numai la deserturi și cafea cu aromă, ci să îndrăznești mai mult. Leguma poate fi transformată în piure, adăugată în diverse supe, tocană sau chiar smoothie-uri. Ideea e că se poate adăuga în multe preparate.

  1. Primul avantaj este reprezentat de o sursă excelentă de vitamina A, vitamina C, vitamina E și vitamine din complexul B. În plus, conține minerale importante, cum ar fi: potasiu, fier și magneziu.
  2. Dovleacul conține antioxidanți, precum beta-caroten care ajută la combaterea stresului oxidativ și protejează celulele împotriva daunelor cauzate de radicalii liberi. Asta înseamnă că joacă un rol important în menținerea sănătății vederii și a pielii.
  3. Semințele acestei legume sunt comestibile și pline de nutrienți. Sunt bogate în antioxidanți și magneziu și sunt asociate cu tot felul de beneficii pentru sănătate. Consumul reduce riscul de degenerescență maculară și a altor probleme de vedere legate de vârstă.
  4. Menține sănătatea inimii pentru că are în compoziția sa fibre, potasiu și antioxidanți. Aceștia contribuie la reglarea tensiunii arteriale și la reducerea nivelului de colesterol din sânge. Studiile au arătat că planta reduce inclusiv riscul de cancer.
  5. Fibrele din dovleac sunt ideale pentru a menține funcția digestivă sănătoasă. Ele contribuie la prevenirea constipației și la menținerea unui tract digestiv regulat. Leguma e un mare aliat al organismului când vine vorba de imunitate.
ADVERTISEMENT

Care sunt cele 5 avantaje ale consumului de dovleac

6. Dovleacul are un indice glicemic scăzut, lucru care asigură controlul zahărului din sânge. Leguma minune a toamnei este perfectă pentru toate persoanele care au fost diagnosticate cu diabet zaharat de tip 2.

7. Datorită conținutului de vitamina K planta este esențială pentru sănătatea oaselor. Consumul regulat, indiferent despre ce fel de mâncare este vorba, ajută la menținerea densității osoase și la prevenirea osteoporozei.

ADVERTISEMENT

8. Medicii nutriționiști susțin că vitamina C are proprietăți antioxidante și joacă un rol important în menținerea sănătății pielii. Pe de altă parte, vitamina E din dovleac este perfectă pentru o piele sănătoasă.

9. Leguma reprezintă un nutrient benefic pentru femeile însărcinate pentru că este o sursă bună de acid folic. Este recomandată gravidelor și nu are nicio contraindicație din partea doctorilor. Totodată, dovleacul conține și fier și ajută sistemul imunitar să funcționeze la parametri optimi.

ADVERTISEMENT

10. Conținutul scăzut de calorii face din dovleac un aliment potrivit în controlul greutății corporale. Fibrele sale pot contribui la o senzație mai mare de sațietate. Are un număr scăzut de calorii. O cană de dovleac gătit are circa 245 de grame și mai puțin de 50 de calorii.

ADVERTISEMENT