Dovleacul, leguma minune a toamnei: 10 Motive pentru care ar trebui să-l incluzi în alimentația ta. De la vitamine la fibre, acest aliment versatil te ajută să îți menții sănătatea și să te bucuri de preparate culinare gustoase.
Dovleacul este planta preferată sezonului acesta nu doar pentru că este decorat de cei mici, ci și pentru că are numeroase avantaje pentru organismul uman. Care sunt cele 10 beneficii și de ce trebuie să-l introduci în mâncărurile tale.
Agricultorii te sfătuiesc să nu te rezumi numai la deserturi și cafea cu aromă, ci să îndrăznești mai mult. Leguma poate fi transformată în piure, adăugată în diverse supe, tocană sau chiar smoothie-uri. Ideea e că se poate adăuga în multe preparate.
6. Dovleacul are un indice glicemic scăzut, lucru care asigură controlul zahărului din sânge. Leguma minune a toamnei este perfectă pentru toate persoanele care au fost diagnosticate cu diabet zaharat de tip 2.
7. Datorită conținutului de vitamina K planta este esențială pentru sănătatea oaselor. Consumul regulat, indiferent despre ce fel de mâncare este vorba, ajută la menținerea densității osoase și la prevenirea osteoporozei.
8. Medicii nutriționiști susțin că vitamina C are proprietăți antioxidante și joacă un rol important în menținerea sănătății pielii. Pe de altă parte, vitamina E din dovleac este perfectă pentru o piele sănătoasă.
9. Leguma reprezintă un nutrient benefic pentru femeile însărcinate pentru că este o sursă bună de acid folic. Este recomandată gravidelor și nu are nicio contraindicație din partea doctorilor. Totodată, dovleacul conține și fier și ajută sistemul imunitar să funcționeze la parametri optimi.
10. Conținutul scăzut de calorii face din dovleac un aliment potrivit în controlul greutății corporale. Fibrele sale pot contribui la o senzație mai mare de sațietate. Are un număr scăzut de calorii. O cană de dovleac gătit are circa 245 de grame și mai puțin de 50 de calorii.