Statul american Maine a anunțat joi că Donald Trump nu va apărea pe buletinul de vot pentru alegerile primare republicane pentru prezidențialele din 2024, la o săptămână după o decizie similară în Colorado, în legătură cu asaltul asupra Capitoliului din 2021.
„El nu este apt pentru a fi președinte” în conformitate cu cel de-al 14-lea amendament al Constituției, care îi exclude de la răspunderea publică pe cei care s-au angajat în acte de „insurecție”, a declarat într-un document oficial secretarul de stat democrat din Maine, Shenna Bellows, însărcinată cu organizarea alegerilor.
„Nu am ajuns la această concluzie cu ușurință”, a mărturisit ea în document, considerând că asaltul asupra Capitoliului, sediul Congresului american, a fost comis „la ordinul, cu știința și cu sprijinul deplin al președintelui” Trump.
Decizia va fi „suspendată” în cazul unei contestații în justiție, a adăugat ea. Este probabil să se întâmple acest lucru, întrucât purtătorul de cuvânt al lui Donald Trump a anunțat ulterior intenția omului de afaceri de a contesta decizia în instanță. Decizia ar putea fi atacată la Curtea Supremă a SUA, scrie Le Point.
Donald Trump s-a grăbit să condamne o decizie despre care a spus că a fost luată de „o stângistă radicală” care este o „susținătoare înfocată” a lui Joe Biden, actualul președinte și, în lipsa unei surprize, următorul candidat democrat la alegerile din 2024.
„Asistăm în direct la o tentativă de a fura o alegere și de a-i priva pe alegătorii americani de dreptul lor de a vota”, a declarat Donald Trump prin intermediul echipei sale de campanie.
În 2020, miliardarul republican a câștigat una dintre circumscripțiile electorale din Maine (responsabile de alegerea președintelui și a vicepreședintelui Statelor Unite), iar decizia lui Shenna Bellows, dacă ar fi pusă în aplicare, ar avea consecințe profunde în cazul unor alegeri prezidențiale strânse.
La 6 ianuarie 2021, sute de susținători ai lui Donald Trump au luat violent cu asalt Capitoliul, sanctuarul democrației americane, în încercarea de a împiedica certificarea victoriei adversarului său democrat Joe Biden. Donald Trump și cei mai fervenți susținători ai săi contestă în continuare, fără dovezi, rezultatele alegerilor din 2020.
Fostul președinte a fost inculpat la 1 august la nivel federal și apoi la 14 august de către statul Georgia, fiind acuzat că a încercat să anuleze rezultatele alegerilor din 2020. Mai multe proceduri au fost lansate în diferite state din țară pentru a bloca calea marelui favorit al primarelor republicane.
În timp ce statele Michigan și Minnesota le-au respins, Curtea Supremă din Colorado a fost prima, săptămâna trecută, care l-a declarat pe Donald Trump neeligibil din cauza acțiunilor sale din timpul asaltului asupra Capitoliului.
În acest stadiu, decizia din Maine, ca și cea din Colorado, nu se referă decât la alegerile primare republicane organizate în cele două state, programate pentru 5 martie, alături de alte 15, în timpul așa numitei „Super Tuesday”.
„Alegătorii din Maine ar trebui să fie în măsură să decidă cine câștigă alegerile, nu secretarul de stat”, a denunțat Susan Collins, senator republican de Maine, într-o postare pe X (fostul Twitter), cerând ca decizia să fie „anulată”. Ca și ea, mulți politicieni republicani au condamnat această nouă decizie de neeligibilitate a lui Trump.
„Democrații iubesc atât de mult democrația încât sunt gata să facă orice pentru a împiedica alegătorii să voteze împotriva adversarului lor”, a acuzat senatorul texan Ted Cruz.
„Acest lucru deschide o cutie a Pandorei. Ar putea un secretar de stat republican să-l descalifice pe Biden din alegeri? Pentru că a lăsat 8 milioane de oameni să intre ilegal”, a adăugat și guvernatorul Floridei, Ron DeSantis, rivalul lui Trump în alegerile primare republicane, pe X, referindu-se la criza migrației la frontiera dintre SUA și Mexic.
De partea democrată, Jared Golden, un membru al Camerei Reprezentanților din Maine, a criticat și el decizia: „Suntem o națiune a drepturilor și, prin urmare, atâta timp cât nu este găsit vinovat, ar trebui să i se permită să se înscrie pe buletinul de vot”, a declarat el pe X, indicând că a votat în favoarea destituirii fostului președinte pentru rolul său în asaltul asupra Capitoliului.
În decizia prin care au ordonat autorităților electorale să elimine numele lui Donald Trump de pe buletinele de vot pentru alegerile primare republicane din 2024, judecătorii din Colorado au declarat că sunt „conștienți că ne îndreptăm spre un teritoriu necunoscut”.
Joe Biden a reacționat la această decizie spunând că Donald Trump a „susținut cu siguranță o insurecție”. „Nu există niciun dubiu în această privință, niciunul”, a spus el.
Miercuri, Partidul Republican din Colorado a cerut Curții Supreme a SUA să revizuiască această decizie, ceea ce ar putea face posibilă soluționarea problemei în toate statele în care au fost inițiate proceduri similare. Până când Curtea Supremă se va pronunța, buletinele de vot atât în Colorado, cât și în Maine vor trebui să includă în continuare numele fostului președinte Trump.