News

Joe Biden ar fi dat termen finalul de an pentru ca Israel să încheie războiul din Gaza. Ce planuri are Netanyahu

Presa americană scrie Joe Biden ar fi cerut oficialilor din Israel să încheie războiul din Gaza până la final de an. Ce planuri are Netanyahu.
08.12.2023 | 22:31
Joe Biden ar fi dat termen finalul de an pentru ca Israel sa incheie razboiul din Gaza Ce planuri are Netanyahu
Joe Biden ar fi cerut Israelului să încheie operațiunea din Gaza până la finalul anului. Planurile lui Netanyahu. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

Joe Biden ar dori ca regimul aflat la putere în Israel să încheie operațiunea militară din Fâșia Gaza până la finalul anului 2023. Liderul de la Casa Albă i-ar fi transmis acest lucru lui Benjamin Netanyahu.

Joe Biden ar fi cerut Israelului să încheie operațiunea din Gaza până la finalul anului. Planurile lui Netanyahu

Publicația americană Politico scrie, având la bază declarații oferite de trei oficiali de la Tel Aviv, că președintele Statelor Unite ale Americii, Joe Biden, a dat Israelului termen până la sfârșitul anului să încheie războiul împotriva Hamas.

ADVERTISEMENT

Acest ”ordin” de la Casa Albă către Tel Aviv ar fi fost prezentat Guvernului lui Benjamin Netanyahu de secretarul american Antony Blinken. Acesta a efectuat recent o vizită în Israel.

Informațiile prezentate de jurnaliștii de peste ocean au fost infirmate, joi, de consilierul adjunct pentru securitate națională Jon Finer. Acesta a declarat, la un forum de securitate, că administrația nu impune Israelului un termen limită strict pentru a-și pune capăt operațiunii militare din Gaza.

ADVERTISEMENT

Blinken, discuții contradictorii cu oficialii de la Tel Aviv

Finer este însă contrazis de oficiali de prim-rang de la Tel Aviv. Politico mai scrie că un înalt responsabil israelian a declarat, sub rezerva anonimatului, că decizia de a intra în Fâşia Gaza a fost luată în pofida recomandării americanilor.

Am intrat în Gaza pentru că era singurul mijloc de a distruge Hamas şi de a elibera ostaticii”, spune acesta. EL continuă și dezvăluie că: ”Ni s-a spus să nu intrăm în tunelurile teroriştilor, dar dacă noi nu o facem nu vom putea distruge Hamas.

ADVERTISEMENT

Ni s-a spus de asemenea să nu intrăm în spitale, chiar dacă ele servesc drept centre de comandă şi de control ale Hamas. Noi vom continua să facem ceea ce trebuie să facem pentru a obţine o victorie decisivă”, a afirmat el.

Recent, când Blinken a vizitat Israelul, oficialii din Tel Aviv i-au prezentat planurile de luptă, afirmând că luptele în sudul Gazei vor dura câteva luni. Atunci, Blinken a replicat laconic: ”Nu aveți atât de mult timp”. Se pare că Benjamin Netanyahu nu va asculta de cererile de la Casa Albă. Israelul e decis să elimine definitiv gruparea Hamas.

ADVERTISEMENT

O altă miză a SUA este aceea ca războiul să nu se extindă și în zona Libanului. În acest scop, Washington a trimis două grupuri de portavioane în estul Mediteranei pentru a descuraja Iranul și Hezbollah-ul să atace Israelul.

ADVERTISEMENT