„Clubul mi-a interzis să mai intru în Ghencea, la antrenamente. Înaintea ultimei etape, când aveam meci la Craiova, am constatat că fuseseră păstrați în lot doar câțiva oameni de bază, între care eu, Pițurcă, Bărbulescu, Bălan și Majearu. Restul nu erau, motivându-se că sunt păstrați pentru finala Cupei României, cu Dinamo, programată peste o săptămână.

Urma să jucăm cu niște copii în Bănie, unde scopul era ca Pițurcă să marcheze cât mai mult pentru a ieși golgeter, dar noi trebuia să pierdem. Domne, nu pot să iau cinci goluri la Craiova după ce am apărat patru penalty-uri în finala Cupei Campionilor! Mă fac de râs!, le-am spus foarte clar și am plecat cu trenul acasă, la Arad”, a declarat pentru Gazeta Sporturilor, Helmuth Duckadam.

Duckadam, toate cărţile pe faţă despre meciurile aranjate pentru Piţurcă şi Hagi! Duckadam
Helmuth Duckadam a împlinit 60 de ani și a fost sărbătorit de fanii roș albaștrilor

Ce consecințe au fost pentru Duckadam

Duckadam spune că a avut probleme serioase pentru că a refuzat să intre pe teren la Craiova. „Președintele Ion Alecsandrescu mă amenințase că mă trimite la Tribunalul Militar pentru dezertare! Când am revenit în București după două săptămâni, m-au băgat direct în ședință. Era o masă lungă, la care, printre alții, stăteau generalul Ilie Ceaușescu, fratele lui Nicolae, ministru adjunct al apărării, Ion Alecsandrescu, colonelul Brancu, secretar de partid. Le mai lipsea doar becul pe care să mi-l pună în ochi la anchetă!”.

Discuția a durat jumătate de ceas: „Le-am zis că n-au niciun motiv să mă dea pe mâna Tribunalului Militar fiindcă sunt încadrat în armată doar fiindcă eram jucător la Steaua. Și, la un moment dat, ca să închei tărășenia, am spus Tovarășe general, aveți dreptate! Am greșit! Suport consecințele. Eee, așa-mi place!. Și m-am ales doar cu o amendă de 5.000 de lei, salariul pe două luni”, a mai spus Duckadam.

De remarcat că în sezonul 1985 – 1986, Victor Pițurcă s-a duelat cu Gheorghe Hagi pentru titlul de golgheter. Înaintea ultimei runde, fostul selecționer avea 26 de reușite, iar Hagi, care evolua pe atunci la Sportul Stundețesc, cu una mai puțin. În etapa a 34-a,  Pițurcă a marcat de trei ori la Craiova, de două ori din penalty, dar Hagi a punctat de șase ori, un gol din lovitură de la 11 metri și l-a devansat pe stelist. 

  • 4 ani de zile a evoluat Helmuth Duckadam pentru Steaua București