News

“Duhul căluşului s-a înălţat la ceruri”. A murit cel mai bătrân căluşar din România, declarat Tezaur Uman Viu

Petre Măsală, cel mai bătrân căluşar din ţară, vătaf al căluşarilor din localitatea argeşeană Stolnici, a murit sâmbătă, la 83 de ani.
17.02.2024 | 22:01
Duhul calusului sa inaltat la ceruri A murit cel mai batran calusar din Romania declarat Tezaur Uman Viu
Petre Măsală a dansat căluşul până în ultimele momente ale vieţii Foto: Facebook
ADVERTISEMENT

Petre Măsală a fost unul dintre cei mai cunoscuţi argeşeni, un model de inspiraţie pentru toţi cei care l-au cunoscut. Acum la 83 de ani, era recunoscut drept cel mai bătrân căluşar din ţară, iar valoarea i-a fost recunoscută din timpul vieţii, în 2020 fiind declarat Tezaur Uman Viu.

Petre Măsală, căluşar timp de aproape 70 de ani

Petre Măsală, cunoscut sub porecla de “Sbinghili”, s-a născut pe 2 octombrie 1940 în comuna Hârseşti, din judeţul Argeş. A A urmat doar patru clase primare, iar meseria pe care a practicat-o a fost cea de brutar, pe care a învăţat-o în timpul armatei.

ADVERTISEMENT

Din 1969 până în 1995, când s-a pensionat pe caz de boală, la vârsta de 55 de ani, a ocupat postul de brutar principal în satul Stolnici, dar în paralel a desfăşurat o intensă activitate artistică, fiind instructor la Şcoala de Arte şi Meserii din Piteşti, clasa externă Stolnici.

Petre Măsală a devenit dansator-căluşar încă din 1955, pentru ca din 1962 şi până în ultima clipă a vieţii să fie vătaf al căluşarilor din Stolnici.

ADVERTISEMENT

Petre Măsală a murit în dimineaţa zilei de sâmbătă, 17 februarie, iar o dată cu el cultura şi dansul popular românesc pierd o comoară de o valoare inestimabilă. Cei care l-au cunoscut s-au l-au văzut dansând sunt afectaţi profund de această dispariţie.

Extrem de emoţionant în acest sens este mesajul de rămas bun lăsat de Loredana Costache, directorul Căminului Cultural din Hârseşti, comuna natală a lui Petre Măsală.

ADVERTISEMENT

“Cel din urmă vătaf adevărat, născut, nu făcut, de pe Valea Cotmenei noastre s-a stins… De astăzi, lui nea Petre Măsală al nostru nu-i mai bate inima, nici nu-i mai càntă zurgălăii la opinci, căci duhul călușului l-a înălțat la ceruri.

Mi-a fost frică de ziua asta, nea Petrică, știi matale cum îmi tot ziceai că n-o mai fi mult… Și-mi vine să te strig și să te caut în ceată, și-mi vine amar să plăng, că tare drag îmi erai…! Eu o să mi te țin în inimă, acolo unde e neuitat și fârtatul și tovarășul dumitale, nea Niculaie al Goandii, al nostru. O fi venit vremea să vă adunați iar laolaltă, pe ailaltă lume, cine știe…?!

ADVERTISEMENT

Și o să-ți povestesc numele, nea Petre, cât voi trăi, ca să-ți afle jocu’ și să te țină minte toți puii de călușar ce se vor naște și vor crește pe valea asta călușerească, peste care dumneata ai rămas Vătaful Vătafilor …!  Ne-ai fost Tezaur Uman Viu”, sunt câteva dintre gândurile aşternute de aceasta.

ADVERTISEMENT