News

Dumitru Buzatu a fost eliberat din închisoare. Fostul lider PSD, plasat în arest la domiciliu

Instanța a decis ca Dumitru Buzatu să fie plasat în arest la domiciliu. Baronul PSD a executat șapte luni de arest preventiv
17.04.2024 | 15:41
Dumitru Buzatu a fost eliberat din inchisoare Fostul lider PSD plasat in arest la domiciliu
Curtea de Apel Iași a decis definitv ca Dumitru Buzatu să rămână în arest la domiciliu. Sursa foto: Hepta.ro
ADVERTISEMENT

Curtea de Apel Iași a confirmat, în ședința de miercuri, hotărârea pronunțată de Tribunalul Vaslui privind arestul la domiciliu pentru fostul lider al PSD Vaslui, Dumitru Buzatu. Decizia Curții de Apel Iași este irevocabilă.

Dumitru Buzatu plasat în arest la domiciliu

Tribunalul Vaslui a impus mai multe interdicții pentru Dumitru Buzatu în cadrul măsurii de arest la domiciliu. Conform soluției instanței de la Vaslui, fostul lider al PSD Vaslui este interzis să contacteze mai mulți martori din dosar, printre care și principalul denunțător, omul de afaceri Emil Savin.

ADVERTISEMENT

„În baza art. 222 alin. 12 C.proc.pen. stabileşte că măsura arestului la domiciliu, dispusă de judecătorul de cameră preliminară de la instanţa de fond faţă de inculpatul Buzatu Dumitru are o durată de 30 de zile, începând cu data eliberării inculpatului din locul de detenţie. Menţine celelalte dispoziţii ale încheierii contestate care nu contravin prezentei încheieri”, se arată în soluţia Curţii de Apel.

De asemenea, având în vedere că decizia luată luni a rămas definitivă, Dumitru Buzatu este restricționat să-și desfășoare activitatea profesională prin care a comis presupusa faptă, este obligat să furnizeze periodic informații relevante despre resursele sale financiare și este interzis să participe la evenimente culturale sau adunări publice cu conotații politice, fie direct sau indirect.

ADVERTISEMENT

„Pe durata măsurii, inculpatul poate părăsi locuinţa pentru prezentarea în faţa organelor judiciare la chemarea acestora. În cazuri urgente, pentru motive întemeiate, inculpatul poate părăsi imobilul, fără permisiunea judecătorului de cameră preliminară sau a instanţei de judecată, pe durata de timp strict necesară, informând imediat despre aceasta instituţia, organul sau autoritatea desemnată cu supravegherea sa şi organul judiciar care a luat măsura arestului la domiciliu ori în faţa căruia se află cauza”, mai arată decizia instanței.

Tribunalul Vaslui a hotărât, luni, plasarea în arest la domiciliu a fostului lider PSD, Dumitru Buzatu, acuzat de luare de mită, acesta aflându-se anterior în arest preventiv la Penitenciarul Vaslui.

ADVERTISEMENT

Buzatu, martor denunţător

Săptămâna trecută, avocatul lui Buzatu, Kristian Winzer, a povestit într-o postare pe Facebook că fostul lider al Consiliului Județean Vaslui a fost prezent la DNA Iași pe 9 aprilie în calitate de martor denunțător într-un caz investigat de procurorii anticorupție.

Avocatul lui Buzatu a mai adăugat că declarația făcută de clientul său nu se referă la presupuse fapte de corupție sau la acțiuni similare cu cele din cadrul Consiliului Județean Vaslui, din instituții subordonate acestuia sau din interiorul organizației județene sau centrale a PSD, așa cum a fost prezentată în media.

ADVERTISEMENT

Ea vizează exclusiv o presupusă infracțiune împotriva intereselor financiare ale Uniunii Europene, comisă numai de către o companie privată și de către persoanele care o reprezintă legal și efectiv.

Baronul PSD prins luând mită 1,25 de milioane de lei

Buzatu a fost prins în flagrant de procurorii anticorupție în timp ce primea 1,25 milioane de lei ca mită pentru a facilita unei firme obținerea unui contract.

Suma de bani a fost descoperită de anchetatori în portbagajul mașinii acestuia, după ce fostul președinte al Consiliului Județean Vaslui ar fi primit banii într-un restaurant.

Procurorii Direcției Naționale Anticorupție au dispus trimiterea în judecată a fostului președinte al Consiliului Județean Vaslui, Dumitru Buzatu. Dosarul a fost trimis pentru judecare la Tribunalul Vaslui, cu propunerea menținerii măsurilor preventive și asigurătorii dispuse în cauză.

ADVERTISEMENT