News

Baronul Dumitru Buzatu scapă de arestul preventiv. Fostul lider PSD a fost plasat în arest la domiciliu

Fostul lider PSD Vaslui, Dumitru Buzatu, va fi plasat în arest la domiciliu pentru luare de mită. Decizia judecătorilor nu este definitivă.
15.04.2024 | 14:41
Baronul Dumitru Buzatu scapa de arestul preventiv Fostul lider PSD a fost plasat in arest la domiciliu
Baronul Dumitru Buzatu a ieșit din penitenciar. Fostul lider PSD a fost plasat în arest la domiciliu
ADVERTISEMENT

Fostul președinte al Consiliului Județean Vaslui va avea obligația să se prezinte în fața judecătorului de fiecare dată când este chemat. Totodată, Dumitru Buzatu nu are dreptul să ia legătura cu expertul Radu Judele dar nici cu o serie de martori importanți în dosarul respectiv în care Buzatu e acuzat că a luat mită.

Baronul Dumitru Buzatu a ieșit din penitenciar

”În temeiul art. 242 raportat la art. 218, 220 Cod procedură penală, înlocuieşte măsura arestului preventiv dispus prin Încheierea 70/DLF din data de 23.09.2023 pronunţată în dosarul nr. 1886/89/2023 al Tribunalului Vaslui (…) cu măsura arestului la domiciliu.

ADVERTISEMENT

În baza art. 221 alin. (1) Cod procedură penală, impune inculpatului obligaţia de a nu părăsi imobilul din sat Zăpodeni, com. Zăpodeni, jud.Vaslui, fără permisiunea organului judiciar care a dispus măsura sau în faţa căruia se află cauza“, este precizat în decizia instanței.

Dumitru Buzatu este reprezentat de avocatul Kristian Winzer, cel care a precizat pe Facebook că fostul lider PSD a fost prezent pe 9 aprilie la DNA Iași ca și martor denunțător într-un dosar important. Cu toate acestea, avocatul lui Dumitru Buzatu a precizat că denunțul nu vizează infracțiuni de corupție în interiorul CJ Vaslui, ci o infracțiune împotriva intereselor financiare ale UE.

ADVERTISEMENT

Această infracțiune ar fi fost săvârșită de către o entitate privată. Dumitru Buzatu se afla în arest preventiv din 23 septembrie 2023, atunci când Tribunalul Vaslui a emis un mandat de arestare preventivă pentru 30 de zile pe numele politicianului.

Dumitru Buzatu a fost trimis în arest încă din 2023

Acesta este acuzat de luare de mită, cu toate că a contestat soluția instanței. Dumitru Buzatu a fost prins în flagrant de către procurorii DNA atunci când primea mită 1,25 milioane de lei. Banii primiți au fost puși în portbagajul mașinii pe care o conducea Buzatu.

ADVERTISEMENT

Direcţia Naţională Anticorupţie a dispus trimiterea în judecată a fostului preşedinte al Consiliului Judeţean Vaslui Dumitru Buzatu.  Dosarul a fost transmis spre judecare Tribunalului Vaslui, cu propunere de a se menţine măsurile preventive şi asigurătorii dispuse în cauză”, era precizat în acel moment în comunicatul oficial al Instanței.

Spre finele anului 2023, Dumitru Buzatu îi promitea amantei sale că vor fugi împreună din țară dacă va reușit să convingă instanța să-l scoată din arest. Acele convorbiri au fost interceptate atunci de procurori și făcute publice.

ADVERTISEMENT

“Din convorbirile pe care Buzatu Dumitru le are cu martora Obreja Ana Maria, se observă clar că acesta trasează prin intermediul acesteia sarcini martorilor şi factorilor decidenţi din administraţia locală a judeţului. Vaslui. Totodată, Buzatu Dumitru îi propune martorei că, în cazul în care va fi eliberat, să plece împreună în Ecuador: Dacă reuşesc să (neinteligibil) mergem până în Ecuador! Vă iau şi pe voi!”, era arătat în documentele prezentate de instanță.

ADVERTISEMENT
Tags: