News

După ce a bătut și umilit elevii repetat, o profesoară din Neamț scapă doar cu o amendă

Violența de la catedră, pedepsită doar cu amenzi. Elevi bătuți și umiliți repetat de o profesoară de la un liceu din Neamț
21.12.2023 | 13:54
Dupa ce a batut si umilit elevii repetat o profesoara din Neamt scapa doar cu o amenda
Violența în școli din partea dascălilor este în creștere / Foto: Inquam Photo
ADVERTISEMENT

După ce a fost acuzată de purtare abuzivă, adică și-a jignit și lovit elevii, o profesoară de liceu din Borca (județul Neamț) a primit din partea justiției doar o amendă și obligația de a participa la un curs de perfecționare.

Elevii, loviți cu palmele, picioarele și pumnii

Faptele au avut loc la liceul „Mihail Sadoveanu” din Borca, anul trecut. Potrivit ZCH News, profesoara de limbă engleză Oana Bordianu, și-a abuzat verbal și fizic mai mulți elevi.

ADVERTISEMENT

„Conform actelor de urmărire penală, unul din elevi, de clasa a VII-a a fost lovit în timpul orei de engleză, cu picioarele, pumnii, și cu palmele peste cap și a fost tras de urechi, suferind leziuni cae au necesitat 2-3 zile de îngrijiri medicale”, potrivit sursei citate.

„La aceeași oră, un alt minor a avut parte de același tratament, ambilor fiindu-le adresate expresii jignitoare. Alți școlari, de la alte clase, între care și minori de clasa a III-a, au fost trași de păr sau au fost loviți cu pumnul în cap”.

ADVERTISEMENT

12 fapte de agresiune

Potrivit judecătorilor, au avut loc 12 de fapte de agresiune verbal și fizică, aplicând o amendă de 10.000 de lei. Judecătoria din Bicaz a mai dispus amânarea aplicării amenzii pe o perioadă de doi ani, durată în care profesoara trebuie să respecte unele măsuri de supraveghere ori obligații impuse de instanță.

„În temeiul art. 404 alin. 3 Cod procedură penală, atrage atenţia inculpatei Bordianu Oana că, dacă pe parcursul termenului de supraveghere, cu rea-credinţă, nu respectă măsurile de supraveghere ori obligaţiile impuse de instanţă sau dacă săvârşeşte o nouă infracţiune, instanţa va revoca amânarea şi va dispune aplicarea şi executarea pedepsei de 200 zile amendă la un echivalent de 50 lei/zi amendă, în speţă pedeapsa de 10000 de lei amendă penală”, arată instanța.

ADVERTISEMENT

Oana Bordianu trebuie să achite cheltuieli judiciare de 2.500 de lei. Decizia instanței poate fi atacată la Curtea de Apel Bacău de oricare dintre părți. Nici un elev agresat nu s-a constituit parte civilă.

Violența în mediul școlar

Violența în mediu școlar este în creștere în România. Și de-o parte și de alta a catedrei. Dar o concepție greșită frecventă în mediul școlar este aceea că un stil autoritar de predare duce la o mai bună învățare a elevilor.

ADVERTISEMENT

Dar acestu lucru este fals: dimpotrivă, cu cât profesorii sunt mai autoritari, cu atât mai puțină atenție primesc din partea elevilor. Mai mult, elevii sunt susceptibili să dezvolte temeri care vor avea un impact asupra viitorului lor. Din păcate, acest stil de predare este încă răspândit în rândul multor profesori, creând un obstacol.

Un profesor rău va avea tendința de a sublinia greșelile elevilor și chiar de a-i umili. Acest tip de atitudine va duce la o creștere a comportamentului inadecvat și la o reducere a capacității lor de a învăța.

Mulți dascăli preferă preferă să păstreze distanța față de elevii lor, în credința greșită că astfel își vor menține autoritatea asupra lor și le vor câștiga respectul.

Studiile arată, dimpotrivă, că crearea unei relații apropiate cu elevii duce la relații mai împlinite, bazate pe sentimente pozitive și respect reciproc. De asemenea,  o relație apropiată profesor-elev încurajează crearea unor sentimente de siguranță și de încredere care îi vor însoți pe tineri pe tot parcursul vieții lor.

ADVERTISEMENT
Gigi Becali a dezvăluit discuția avută cu soția sa înainte de sărbătoarea de...
Gigi Becali a dezvăluit discuția avută cu soția sa înainte de sărbătoarea de titlu de pe Arena Națională: „Luminița, Luminița”
Cîrstea, transfigurată: au apărut imaginile cu Sorana după momentul terifiant la care a...
Cîrstea, transfigurată: au apărut imaginile cu Sorana după momentul terifiant la care a asistat la Roma VIDEO
EXCLUSIV Dovezile amantlacului dintre Anamaria Prodan și Dan Alexa, descoperite de Laurențiu Reghecampf...
EXCLUSIV Dovezile amantlacului dintre Anamaria Prodan și Dan Alexa, descoperite de Laurențiu Reghecampf în dormitorul matrimonial. Antrenorul a izbucnit în plâns când a aflat că este înșelat
"Ce-i aia, frate? Face cerculeţe". Locuitorii unei comune de lângă Capitală, şocaţi de ce au văzut pe cer în miez de noapte
Fosta iubită a Prinţului Cristea a ieşit la plajă şi i-a înnebunit pe...
Fosta iubită a Prinţului Cristea a ieşit la plajă şi i-a înnebunit pe italieni: Incredibil de frumoasă!
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la șapte luni de la moartea...
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la șapte luni de la moartea sa. Fiul său a dezvăluit totul: ”Nu l-a văzut niciodată să...”
„Trădarea” anului în televiziune! Pleacă de la Pro TV, după 26 de ani...
„Trădarea” anului în televiziune! Pleacă de la Pro TV, după 26 de ani și se vehiculează că a semnat deja cu Antena 1
Angajări masive în Armată. Condițiile de concurs pentru cele 2.500 de posturi
Angajări masive în Armată. Condițiile de concurs pentru cele 2.500 de posturi
Un ciclon loveşte România. Roxana Bojariu, Elena Mateescu şi Florinela Georgescu anunţă urgie...
Un ciclon loveşte România. Roxana Bojariu, Elena Mateescu şi Florinela Georgescu anunţă urgie în următoarele zile
Imagini cu casa lui Mihai Neșu. A construit-o în 3 ani și arată...
Imagini cu casa lui Mihai Neșu. A construit-o în 3 ani și arată spectaculos. „Nu e ușor să fii mereu pe șantier”
Îngrășământul ideal pentru roșii, ardei și castraveți. Aplică-le acest tratament și vor crește...
Îngrășământul ideal pentru roșii, ardei și castraveți. Aplică-le acest tratament și vor crește într-o bucurie