News

Românii au cea mai mare încredere în Mircea Geoană, potrivit unui sondaj INSCOP. Este urmat de Laura Codruţa Kovesi și Boc

Mircea Geoană, secretarul general adjunct al NATO se clasează pe primul loc în topul încrederii cetățenilor. Cine se află pe ultimele poziții?
05.12.2023 | 11:01
Romanii au cea mai mare incredere in Mircea Geoana potrivit unui sondaj INSCOP Este urmat de Laura Codruta Kovesi si Boc
Românii au cea mai mare încredere în Mircea Geoană. Foto Facebook
ADVERTISEMENT

Românii au cea mai mare încredere în Mircea Geoană, potrivit unui sondaj INSCOP realizat la comanda news.ro. Secretarul general adjunct al NATO se clasează pe primul loc într-un top al încrederii cetățenilor.

Sondaj INSCOP: Românii au cea mai mare încredere în Mircea Geoană

Rezultatele sondajului au arătat că Mircea Geoană a fost ales de 36,3 la sută dintre respondenți, fiind urmat de procurorul-şef al Parchetului European, Laura Codruţa Kovesi, care a obținut 34,3 la sută.

ADVERTISEMENT

Pe locul trei se află primarul Clujul, Emil Boc, cu 32,3 %. Premierul se numără și el printre personalitățile publice în care românii au încredere, însă cu un procent mult mai mic față de primele trei poziții. Marcel Ciolacu a fost ales de 25,3% dintre intervievați.

Surprinzător, la mică distanță de șeful Guvernului, se află senatoarea Diana Șoșoacă, cu 22,7 %. Topul este continuat de Gabriela Firea cu un capital de încredere de 21,4 % și liderul AUR, cu 20,7 %.

ADVERTISEMENT

Fostul premier, Nicolae Ciucă, se află printre ultimele locuri, fiind ales de 19,1 % dintre respondenți. Încrederea românilor a scăzut în președintele Klaus Iohannis, care a obținut doar 16,2 la sută dintre voturi.

La coada clasamentului se află Ilie Bolojan, cu 12,9 la sută, urmat de Cătălin Drulă, cu 6,7 la sută. Directorul INSCOP, Remus Stefureac, remarcă faptul că primele locuri sunt ocupate de cei care dețin cele mai importante poziții pe plan internațional.

ADVERTISEMENT

„Datele atrag atenţia prin două elemente: faptul că ocupanţii primelor trei locuri nu sunt actori activi în politica naţională, dar performează în domeniile lor de activitate şi nivelul de încredere în Diana Şoşoacă peste aşteptări, ceea ce arată existenţa unor segmente din populaţie care rezonează la mesaje ultra-radicale, un veritabil turnesol al unei stări de nemulţumire profundă”, a transmis Remus Stefureac.

Cine conduce topul notorietății

În ceea ce privește topul notorietății, acesta este condus de președintele Klaus Iohannis. 100% dintre respondeți au spus că au auzit de șeful statului. Iohannis este urmat de Gabriela Firea, cu 94,6%.

ADVERTISEMENT

Locul trei este ocupat de Diana Șoșoacă, cu o notorietate de 93,8 la sută, fiind urmată de Emil Boc (93,7 la sută) și Mircea Geoană, cu 92,2 la sută. Premierul Marcel Ciolacu se află pe locul șase, cu 92%.

 

ADVERTISEMENT