Life

După ce Ana Oros și-a pierdut viața, avocatul Adrian Cuculis explică ce se poate întâmpla: „Până la pedepse de 25 de ani”

Avocatul Adrian Cuculis a explicat ce se întâmplă în cazul în care suntem atacați de câini și ce drepturi au victimele patrupedelor.
26.01.2023 | 14:16
Dupa ce Ana Oros sia pierdut viata avocatul Adrian Cuculis explica ce se poate intampla Pana la pedepse de 25 de ani
Adrian Cuculis a explicat ce se întâmplă în cazul în care o persoană este atacată de câini. Foto: colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Cazurile Anei Oros, atacată și ucisă de câini pe un câmp din București și al băiețelului din Teleorman rănit au îngrozit și au îngrijorat, în același timp, România. Avocatul Adrian Cuculis a explicat care ne sunt drepturile și cine răspunde atunci se întâmplă să devenim victimele patrupedelor agresive.

Ce drepturi au persoanele atacate de câini. În ce categorii se împart animalele

În urmă cu o săptămână, cazul Anei Oros, atacată și ucisă de câini pe un teren de lângă Lacul Morii, șoca o țară întreagă. La scurt timp, un băiețel din Teleorman, în vârstă de doar 13 ani, a fost și el atacat, fiind la un pas de o altă tragedie majoră.

ADVERTISEMENT

În aceste condiții, avocatul Adrian Cuculis a fost invitat în emisiunea Vorbește lumea de la Pro Tv, unde a explicat care sunt obligaților proprietarilor de câini, fie ele persoane fizice sau juridice, dar și în ce categorii se împart animalele.

„Sunt trei categorii diferite. Vorbim despre câinii periculoși, despre câinii agresivi și despre câinii maidanezi. Primele două categorii, teoretic, ar trebui să se regăsească în posesia unei persoane. 

ADVERTISEMENT

Câinii periculoși sunt cei din rasa Amstaff și metișii lor, cum ar fi Rottweiler, cum ar fi Cane Corso. Este o serie largă indicată în legislație.

Trebuie să știm că pentru acei câini periculoși trebuie să fim, în primul rând, majori și să nu fi fost condamnați la infracțiuni contra vieții”, a spus Adrian Cuculis.

ADVERTISEMENT

Când vine vorba de maidanezi, care pot fi incluși și în categoria câinilor agresivi în anumite condiții, Statul este cel care își asumă răspunderea.

„Câinii agresivi pot fi câinii maidanezi care au mușcat sau care au fost angrenați la un moment dat într-o luptă de câini, dar care sunt deținuți de persoanele fizice sau de persoanele juridice în interiorul firmelor.

ADVERTISEMENT

A treia categorie, pentru care Statul are o răspundere, sunt maidanezii pe care îi regăsim aproape pe la toate colțurile și inclusiv pe acel câmp unde s-a întâmplat tragedia asta”, a explicat Adrian Cuculis.

Ce obligații are un stăpân de câini considerați periculoși

Cei care dețin câini ce fac parte din categoria raselor periculoase au mai multe obligații. În primul rând, patrupedele nu au voie să circule libere, ci trebuie ținute închise într-un țarc. De asemenea, e necesar să aibă botniță și să nu fie lăsați în preajma copiilor. În caz contrar, dacă acei câini atacă, vor plăti atât amenzi, cât riscă să săvârșească infracțiuni.

„Din Codul Civil, avem răspunderea proprietarilor pentru faptelor animalelor. Dacă se întâmplă ceva de genul ăsta, vom plăti civil, contravențional și penal.

(…) Se poate ajunge și până la pedepse de 25 de ani în ipoteza în care se întâmplă vreo tragedie și mor mai multe persoane. Putem să vorbim despre ucidere din culpă, despre omor.

De cele mai multe ori, dacă vorbim la nivel de atac, care nu se concretizează în niște vătămări corporale sau care necesită zile multe de îngrijiri medicale, atunci, probabil, că va rămâne doar în zona contravențională”, a afirmat avocatul.

Cine răspunde în cazul în care câinii maidanezi atacă

Dacă situația este asemănătoarea cu tragedia în care și-a pierdut viața Ana Oros în urmă cu o săptămână, Adrian Cuculis afirmă că răspunderea este una „solidară”.

„Putem să vorbim despre cei care se ocupă de Protecția Animalelor, de Polițiile Locale, despre primării, despre tot aparatul care se ocupă de protecția cetățenilor.

Este clar că dacă se fac solicitări, că nici câinii ăștia maidanezi nu poți să-i alergi prin toate cotloanele, la un moment se unesc în niște haite. Haita este identificată și la un moment dat autoritățile sunt sesizate”, a precizat Adrian Cuculis.

Problema reală, spune avocatul, apare atunci când cei care ar trebui să se ocupe de problema câinilor maidanezi nu fac nimic.

„Nu este nicio diferență între proprietarul Stat- maidanezii sunt ai Statului- și proprietarul persoană fizică sau juridică. Orice câine are un proprietar. (…) Primăria va fi obligată să răspundă.

Tot ceea ce înseamnă terenurile persoanelor juridice sau persoanelor fizice… Trebuie să se înțeleagă foarte clar dacă se află în intravilanul comunelor sau orașelor și nu sunt terenuri agricole, atunci el trebuie să fie delimitat, trebuie să aibă un gard, în așa fel încât eu să nu intru pe teritoriul tău.

Dacă eu merg pe un teren și el nu se împrejmuit și acolo se întâmplă ceva de genul acesta, că sunt vătămat corporal sau chiar se întâmplă ceva mai grav, Primăria va trebui să răspundă pentru vătămarea respectivă”, a explicat Adrian Cuculis.

ADVERTISEMENT
Tags:
Greșeala făcută de Duckadam după ce s-a mutat în SUA cu familia: Așa...
Greșeala făcută de Duckadam după ce s-a mutat în SUA cu familia: Așa cum fac toți românii, ce puteam să fac?
O tânără va fi eutanasiată după trei ani și jumătate de procese: „Mă...
O tânără va fi eutanasiată după trei ani și jumătate de procese: „Mă simt ușurată. A fost o luptă atât de lungă”
BREAKING NEWS! Anunț șoc pentru Gigi Becali! Patronul de la FCSB are din...
BREAKING NEWS! Anunț șoc pentru Gigi Becali! Patronul de la FCSB are din nou mari probleme cu legea! A fost redeschis un dosar mai vechi ce îl vizează pe omul de afaceri din Pipera
Prima reţinere după celebra nuntă opulentă din Buzescu. Socrul mare a blocat de...
Prima reţinere după celebra nuntă opulentă din Buzescu. Socrul mare a blocat de două ori un drum european
Cât de frumoasă este cea mai bogată româncă! Afacerea cu care a dat...
Cât de frumoasă este cea mai bogată româncă! Afacerea cu care a dat lovitura şi care a ajutat-o să adune o avere fabuloasă
Wow! Cum arată Loredana Groza, în realitate. Anca Țurcașiu a postat o fotografie...
Wow! Cum arată Loredana Groza, în realitate. Anca Țurcașiu a postat o fotografie cu ea, fără niciun filtru
Creșterea PENSIILOR, în PERICOL! Se SCHIMBĂ toate CIFRELE
Creșterea PENSIILOR, în PERICOL! Se SCHIMBĂ toate CIFRELE
Florin Salam, din nou în mijlocul unui scandal de proporții. De ce este...
Florin Salam, din nou în mijlocul unui scandal de proporții. De ce este acuzat manelistul
Simona Halep a spus adevărul: Înseamnă enorm pentru mine
Simona Halep a spus adevărul: Înseamnă enorm pentru mine
Ultima oră! Centralele de apartament devin istorie, încălzirea revine „la pauşal”
Ultima oră! Centralele de apartament devin istorie, încălzirea revine „la pauşal”
REPORTAJ După ce era să fie asasinat de soacră și soție, Ghiță din...
REPORTAJ După ce era să fie asasinat de soacră și soție, Ghiță din Măscurei, Vaslui, se gândește să divorțeze: „Ce să facă și el, singurel, dacă ea nu mai vine!?”
Ce se întâmplă dacă apeși „cancel” de două ori la bancomat. Funcționalitatea cunoscută...
Ce se întâmplă dacă apeși „cancel” de două ori la bancomat. Funcționalitatea cunoscută doar de programatori