News

E cea mai nouă metodă de înșelăciune din România. Mare atenție să nu rămâneți fără bani: “Au mai rămas 12 locuri…”

Poliția Română a transmis un nou mesaj de atenționare pentru toți românii care pot să cadă în plasa celor numiți încă de pe vremuri ”șarlatani”.
04.04.2024 | 21:49
E cea mai noua metoda de inselaciune din Romania Mare atentie sa nu ramaneti fara bani Au mai ramas 12 locuri
E cea mai nouă metodă de înșelăciune din România. Mare atenție să nu rămâneți fără bani: "Au mai rămas 12 locuri..."
ADVERTISEMENT

Acum, șarlatanii s-au mutat pe internet și încearcă să prostească pe toată lumea, în special pe acei români naivi care vor să se îmbogățească rapid. Cheia e foarte simplă, escrocii pun la cale așa numitele ”investment frauds”, adică fraudele legate de investiții financiare, care promit românilor câștiguri nebănuite, fără efort.

Mare atenție să nu rămâneți fără bani: “Au mai rămas 12 locuri…”

”Nu de mult, i se spunea șarlatan. Acel individ care câștigă din bună-credința cuiva. Investind în asemenea șarlatanie, „câștigi” fix timp pierdut+banii „investiți”! Este doar un exemplu din multitudinea celor care apar în mediul online, majoritatea sponsorizate pentru un reach cât mai bun, șanse mai multe pentru ei, cei care câștigă din neatenția oamenilor, viitori păgubiți.

ADVERTISEMENT

Așadar, dacă vezi astfel de oferte, treci mai departe… scroll away! Ți-am pregătit și un material pentru când ai timp de documentare”, se arată în mesajul postat pe pagina de Facebook a Poliției Române. Așadar, polițiștii au oferit mai multe detalii despre tipul de fraudă folosit de escroci, ca oamenii să se poată folosi.

”Investițiile online au devenit din ce în ce mai populare în ultimii ani, dar această creștere a dat naștere și unui fenomen periculos: fraudele cu investiții. Aceste fraude, denumite și investment frauds, pot fi devastatoare pentru cei care le cad pradă, lăsându-i cu buzunarele goale și visurile spulberate”, explică specialiștii în securitate cibernetică.

ADVERTISEMENT

Ce sunt, de fapt, aceste investment frauds? În principiu vorbim despre scheme frauduloase prin care indivizi necinstiți încearcă să convingă potențialii clienți de oportunități de investiții extrem de profitabile. În realitate acestea nu există, iar schemele sunt diverse și pot include tranzacții cu acțiuni fictive, criptomonede care nu există dar și scheme piramidale.

Cum acționează escrocii care promit oamenilor câștiguri sigure pe internet

Polițiștii avertizează că persoanele vătămate în aceste cazuri au accesat diverse rețele de socializare și au observat reclame care prezentau diverse scenarii de investiții financiare. După ce s-au arătat interesate de aceste reclame, victimele au fost contactate de mai multe persoane necunoscute, care de obicei sunau din România sau Marea Britanie.

ADVERTISEMENT

Escrocii se pare că au talent în a convinge oamenii să își lase garda jos și să investească bani, în general pentru câteva sute de euro. În schimbul acestor bani oamenii au promise diverse criptomonede, pe care în cele din urmă nu le primesc. Mai mult, victimele sunt convinse deseori să-și instaleze pe teleon diverse aplicații de tip remote desktop, prin care hackerii le pot controla de la distanță telefonul, laptopul, tableta.

Astfel, oamenii naivi acordă acces la toate datele personale și bancare. Mai mult, escrocii susțin că victimele au câștigat zeci de mii de euro din criptomonede și le cer să mărească ”miza”, investiția în diverse scheme piramidale frauduloase. ”În paralel, datele accesibile prin dispozitivele compromise sunt exploatate în diferite moduri, cum ar fi: deschiderea de conturi pe diferite platforme de tranzacționare cypto- monede, transferuri bancare frauduloase, spălare de bani etc”, mai arată specialiștii.

ADVERTISEMENT

În general datele personale obținute de escroci sunt folosite de infractori pentru a aplica la credite online în numele victimelor. O altă variantă aleasă de infractori sunt mesajele publicate în numele companiilor listate la bursă gen Hidroelectrica, Transgaz, Transelectrica, prin care oamenilor li se promit câștigături foarte mari dacă vor cumpăra acțiuni la aceste companii. În realitate totul este o simplă escrocherie, o fraudă pe internet, care îi va lăsa pe oameni fără bani.

ADVERTISEMENT