Life

E ireal cât au ajuns să coste carpetele cu „Răpirea din Serai”. Se vând pentru sume impresionante pe internet

Suma incredibilă cu care a ajuns să se vândă acum celebra carpetă cu Răpirea din Serai. Cine o mai are pe acasă se poate îmbogăți.
20.10.2023 | 10:20
E ireal cat au ajuns sa coste carpetele cu Rapirea din Serai Se vand pentru sume impresionante pe internet
Cu cât a ajuns să se vândă celebra carpetă cu Răpirea din Serai. Foto: colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Răpirea din Serai a fost o mândrie, apoi definiția kitschului, iar acum celebra carpetă din sufrageriile bunicilor a redevenit un obiect de artă. Cine o are acasă se poate îmbogăți, căci pe internet și la licitații se vinde cu prețuri uriașe.

Cu cât a ajuns să se vândă acum o carpetă cu Răpirea din Serai

Orice român a auzit măcar o dată de Răpirea din Serai. Celebra scenă în care o tânără este răpită din dragoste din palatul lui Selim Paşa, din Turcia actuală. Peste 200 de ani, imaginea a pătruns în aproape toate casele românilor.

ADVERTISEMENT

În perioada comunismului, carpeta era la loc de cinste pe peretele din sufragerie. Ulterior, a devenit definiția kitschului. În prezent, însă, hispsterii au readus carpeta bunicilor la rang de artă și este din nou la mare căutare.

Cei care au păstrat-o au mare noroc acum. Nu doar că pot fi la modă, dar dacă, totuși, carpeta nu se potrivește stilului lor, o pot vinde. Pe internet și la licitații se găsește cu prețuri de sute sau zeci de mii de lei.

ADVERTISEMENT

„Mai mult de 40% din populaţia Româniie cred că avea răpirea pe perete. Asta reprezintă o copilărie. A noastră. Toţi oamenii care au prins perioada comunistă ştiu despre această carpetă”, a dezvăluit Adrian Rebenciuc, manager terasă, pentru observatornews.ro. 

„Mi se pare că e o emblemă a unei epoci până la urmă. Cred că a venit să înlocuiască covorul ţesut în război, că tot avem aici un război, de bunicile noastre”, a completat Cristina Tesar, antropolog.

ADVERTISEMENT

Carpeta costă o mică avere

Astfel, carpeta cu Răpirea din Serai a ajuns în 2023 să coste o mică avere. De pildă, cineva o vinde cu 5000 de lei. Pe terasa din Obor, Adrian Rebenciug are un astfel de exemplar, însă de-a lungul timpului a fost nevoit să o schimbe.

Oamenii care s-au oprit la o porție de mici au încercat să plece cu un suvenir acasă și au vrut să fure carpeta. Astfel că, odată uitată în lada de zestre, Răpirea din Serai aduce acum tinerii în postura de a face gesturi nebunești.

ADVERTISEMENT

„Terasa Obor are vreo 12 ani şi carpeta cred că o am de opt ani jumate şi cred că e cam a şasea. Au încercat să mi-o fure de vreo două ori. Au început să o iubească hipsterii mult de tot”, a dezvăluit Adrian Rebenciug.

ADVERTISEMENT
Tags: