News

E unul dintre cele mai spectaculoase locuri din țară. Nu costă mult și turiștii au încept să dea năvală

Cheile Băniței, misteriosul canion aflat în apropiere de Petroșani. Rezervația naturală este unul din locurile spectaculoase din România
07.10.2023 | 16:56
E unul dintre cele mai spectaculoase locuri din tara Nu costa mult si turistii au incept sa dea navala
Cheile Băniței reprezintă un spectaculos canion și poate fi ușor de parcurs / Foto: captură YouTube
ADVERTISEMENT

Rezervația naturală Cheile Băniței, situată în Parcul Național Grădiștea Muncelului-Cioclovina (județul Hunedoara), este unul din cele mai spectaculoase zone turistice din România.

Un peisaj desprins din țări exotice

Imaginile frumuseșii uluitoare a Cheilor Băniței par parcă desprinse dintr-un calendar cu fotografii din țări exotice. Puțini știu însă că această rezervație naturală se află chiar la noi în țară, în apropiere de orașul Petroșani.

ADVERTISEMENT

Acest peisaj săpat în masivul calcaros de apele râului Bănița include și un alt loc de vizitat, peștera Bolii. „Aceste locuri au fost săpate de-a lungul epocilor de către râul Bănița, care trece prin masivul calcaros unde se află și Cheile Băniței. Forma acestor sculpturi naturale este extrem de spectaculoasă, iar în unele zone piatra pare să formeze un acoperiș natural”, notează turismistoric.ro.

Potrivit sursei citate, înălțimea pereților de calcar depășește chiar și 15 metri, în timp ce lungimea acestei formațiuni naturale spectaculoase atinde 300 de metri. În zonă mai pot fi vizitate peștera Bolii, mai departe turiștii sunt așteptați de Sarmizetegusa Regia, Rezervația de zimbri Hațeg, de Parcul Național Retezat, Munții Parâng și Fundătura Ponorului.

ADVERTISEMENT

Cheile Băniței, închise temporar turiștilor

Vara aceasta, în lulie, autoritățile au decis să le interzică turiștilor să viziteze Cheile Băniței, existând riscuri de prăbușire de pietre de pe versantul aflat deasupra cheilor, ulterior accesul fiind reluat.

„S-au prăbușit pietre de pe versantul aflat deasupra cheilor, care au produs ruperea unor arbori aflați pe versanți și căderea lor în apă. Din fericire, niciun turist nu a fost rănit, însă pericolul pentru integritatea turiștilor este iminent și nu ne putem asuma să permitem nici măcar intrarea pe propria răspundere a vizitatorilor. Vom reveni cu informații despre accesul în viitor în Cheile Băniței după o evaluare a siguranței traseului”, informa Administrația Parcului Natural Grădiștea Muncelului-Cioclovina.

ADVERTISEMENT

Accesul la Cheile Băniței este ușor. Cu mașina se poate ajunge venind dinspre Petroșani, apoi trebuie mers până spre Pasul Merișor. Cu trenul, tot dinspre Petroșani, se ajunge la Halta Peștera Bolii, apoi urmează un traseu pe DN 66 Petroșani-Simeria.

Se recomandă cize de cauciuc, se merge prin râu

Turiștilor li se recomandă cizme de cauciuc atunci când parcurg canionul Cheilor Băniței, de altfel mersul prin albia râului fiind singura modalitate de a parcurge această spectaculoasă formațiune geologică. „Cheile Băniței reprezintă o sculptură naturală, de o frumusețe rar întâlnită prin zonă. Turiștilor, care ajung în aceste chei, le este recomandat un echipament adecvat, chiar dacă traseul este unul de dificultate mică. Ineditul traseului îl reprezintă faptul că trebuie să mergi prin apă, fiind recomandate încălțări pentru apă, cu talpă cauciucată aderentă, pentru a nu aluneca pe pietre”, notează trecător.ro.

ADVERTISEMENT

„Stâncile acoperă cheile, ca o umbrelă”

„Stâncile sculptate de apă încântă privirea, la fel și coloritul acestora care este unul spectaculos, întrucât există zone în care stâncile acoperă parțial cheile, precum o umbrelă. Cheile Băniţei se afla la 8 kilometri nord de Petroşani, în culoarul Băniţa-Merișor-Baru, în zona în care Depresiunea Petroşani se unește cu Depresiunea Haţegului din nord, acolo unde bazinul Jiului face loc, la nord, Streiului și apelor pe care acesta le adună din Șureanu și Retezat”, potrivit aceleiași surse.

 

 

 

ADVERTISEMENT
„Ai bani”. Cristi Borcea l-a impresionat pe Mourinho cu suma pe care a...
„Ai bani”. Cristi Borcea l-a impresionat pe Mourinho cu suma pe care a cheltuit-o la dineul Generației de Aur
Udrea comentează cazul Coldea: Stăpânul Cătușelor iese pe ușa DNA. Sper că va...
Udrea comentează cazul Coldea: Stăpânul Cătușelor iese pe ușa DNA. Sper că va duce și la căderea lui Kovesi
EXCLUSIV „Dintre foștii colegi, Popescu are caracterul cel mai josnic. Îl interesează doar...
EXCLUSIV „Dintre foștii colegi, Popescu are caracterul cel mai josnic. Îl interesează doar banii!”. Atac devastator la adresa ”Baciului” înainte de meciul Generației de Aur
Dosarul Coldea-Dumbravă. În ce două dosare celebre ar fi intervenit foștii șefi din...
Dosarul Coldea-Dumbravă. În ce două dosare celebre ar fi intervenit foștii șefi din SRI
Cu ce se poate ocupa fiul Romaniţei Iovan, la doar 17 ani: La...
Cu ce se poate ocupa fiul Romaniţei Iovan, la doar 17 ani: La 2-3 dimineața, mi-a venit ideea. M-am băgat în ceva greu
Brazilianca Izabel Goulart și-a expus posteriorul pe covorul roșu de la Cannes! Imaginile...
Brazilianca Izabel Goulart și-a expus posteriorul pe covorul roșu de la Cannes! Imaginile cu ținuta ei fac acum înconjurul internetului / Foto
El va fi VIITORUL PREȘEDINTE al României! CUTREMUR la nivel național
El va fi VIITORUL PREȘEDINTE al României! CUTREMUR la nivel național
Cine este românul arestat pentru că ar fi spionat în favoarea Rusiei. Bărbatul...
Cine este românul arestat pentru că ar fi spionat în favoarea Rusiei. Bărbatul voia sa candideze pentru funcția de primar
Miodrag Belodedici a comis-o. A ajuns pe mâna Poliției
Miodrag Belodedici a comis-o. A ajuns pe mâna Poliției
Doliu în Generaţia de Aur la câteva ore după meciul de retragere. Anunţul...
Doliu în Generaţia de Aur la câteva ore după meciul de retragere. Anunţul trist, în urmă cu puţin timp
„S-a ținut Poliția după mine, cu girofar”. Miodrag Belodedici a rămas fără permisul...
„S-a ținut Poliția după mine, cu girofar”. Miodrag Belodedici a rămas fără permisul auto după meciul Generației de Aur
Mara Bănică, acuzații dure la adresa familiei lui Culiță Sterp: „Am văzut-o pe...
Mara Bănică, acuzații dure la adresa familiei lui Culiță Sterp: „Am văzut-o pe mama acestor Sterpi la Măruță. A crescut niște animale”