News

Economia Rusiei, în colaps. Ţara ar putea intra miercuri în incapacitate de plată. Ce datorii are de achitat

Economia Rusiei începe să fie în colaps. Țara condusă de Vladimir Putin ar putea intra miercuri în incapacitate de plată, pentru prima oară de la Revoluția din 1917, încoace.
15.03.2022 | 23:30
Economia Rusiei in colaps Tara ar putea intra miercuri in incapacitate de plata Ce datorii are de achitat
ADVERTISEMENT

Rusia este la un pas de incapacitate de plată, pentru prima oară de la Revoluția din 1917. Țara condusă de Vladimir Putin are datorii imense, în valoare totală de 150 de miliarde de dolari.

Rusia, datorii de 150 de miliarde de dolari. Ce înseamnă incapacitatea sa de plată

Miercuri, Rusia are de achitat două dobânzi scadente, de 117 milioane de dolari. Va fi prima plată a Kremlinului, de când a primit sancțiuni, din cauză că a invadat Ucraina. Asta în condițiile în care banca centrală, împreună cu alte instituţii financiare au înghețate activele de către Occident.

ADVERTISEMENT

Incapacitatea de plată a Rusiei ar duce la o dispută destul de îndelungată cu agenţiile de rating de credit, creditorii de peste hotare, dar și cu organismele internaţionale.

Când s-a mai confruntat Rusia cu incapacitatea de plată

O astfel de situație readuce aminte de criza din 1998. Atunci, Moscova s-a confruntat cu incapacitatea de plată, pe fondul crizei din Asia.

ADVERTISEMENT

”Va fi un default (neplată – n.r.) monumental. În termen de dolari, va fi cel mai de impact de la intrarea în incapacitate de plată a Argentinei.

În termeni largi de piață, este probabil cel mai resimțit între piețele aflate în curs de dezvoltare de la intrarea în incapacitate de plată a Rusiei însăși în 1998”, a declarat  Jonathan Prin, manager de portofoliu al Greylock Capital Associate, scrie Bloomberg.

ADVERTISEMENT

De altfel, multe companii rusești au datorii externe uriașe. Gazprom, de exemplu, trebuie să plătească 13,4 miliarde de dolari prin intermediul Gaz Capital, plus alte 12 miliarde prin Gaz Finance. Compania de căi ferate RZD este datoare cu 4,9 miliarde de dolari, Norilsk Nickel, producător de metale, cu 3,8 miliarde de dolari sau Gazprom Neft cu 3 miliarde de dolari și Rosneft  cu 2,5 miliarde de dolari.

Toată această situație s-a produs în urma sancțiunilor aplicat de Occident Rusiei, printre care excluderea din SWIFT  a unor bănci sau exodul Coca Cola,  Volkswagen. Așa se face că Moscova a devenit acum un ”paria” din punct de vedere comercial, mai ales de când inflația se îndreaptă către 20%.

ADVERTISEMENT

De altfel, înainte de agresiunea militară a Kremlinului în Ucraina, Daleep Sing, înalt responsabil al Casei Albe , a avertizat că Rusia se va transforma în ”paria”, la nivel internațional, dacă își va ataca țara vecină.

”Ea ar deveni un paria pentru comunitatea internaţională”, a transmis Daleep Singh, într-o conferință de presă.

ADVERTISEMENT
Tags: