News

Proteste violente în Franța și Turcia. Ciocniri între polițiști și protestatari de 1 Mai, în Paris și Istanbul

Proteste violente de 1 Mai în Franța și Turcia, cu toate că motivele pentru care protestatarii s-au ciocnit cu forțele de ordine diferă de la caz la caz.
01.05.2024 | 18:25
Proteste violente in Franta si Turcia Ciocniri intre politisti si protestatari de 1 Mai in Paris si Istanbul
Proteste violente în Franța și Turcia. Ciocniri între polițiști și protestatari de 1 Mai, în Paris și Istanbul. Foto: X
ADVERTISEMENT

Cert e că la Paris presa a scris deja despre arestări și răniți după ciocnirile violente de la marșul de 1 Mai. Polițiștii au amplasat un baraj în Piața Bastiliei, acolo unde manifestanții au început să agite steaguri palestiniene. Au fost anunțate proteste masive și la Lyon și Nantes, sub același pretext.

Ciocniri între polițiști și protestatari de 1 Mai, în Paris și Istanbul

Protestatarii de la Paris au scandat lozinci împotriva polițiștilor, printre care ”Toată lumea detestă poliția”, în timp ce unele persoane rănite erau duse la spital. Conform surselor din Poliție, citate de AFP, printre cei 4.500 de protestatari din Paris s-au infiltrat aproximativ câteva sute de ”radicali”.

ADVERTISEMENT

Ca de obicei, mai multe vitrine de magazine au fost sparte, iar forțele de ordine au răspuns cu gaze lacrimogene. Potrivit Le Figaro cel puțin 15 persoane au fost arestate, iar 478 de manifestanți au fost percheziționați de către forțele de ordine care au confiscat mai multe arme albe, dar și o ”rozetă”.

Proteste la fel de violente au izbucnit și în Nantes, unde magazinele au fost distruse de către deja cunoscuții aparținători ai mișcării ANTIFA, iubitorii de anarhie. Alte manifestații controversate au avut loc în Marsilia, Nisa, Strasbourg sau Clermont, unde oamenii au fluturat steaguri ale Palestinei.

ADVERTISEMENT

Între timp, reprezentantul extremei drepte, Jordan Bardella, a transmis pe X că francezii ar trebui să o sărbătorească de 1 Mai pe Ioana D’Arc. ”Franţa noastră ştie să reunească în memoria sa colectică amintirea luptelor pentru o viaţă mai demnă şi omagiul unei figuri a unui popor care nu renunţă”, a scris politicianul, cu mențiunea că aproximativ 150.000 de manifestanți sunt așteptați să iasă în stradă.

Proteste violente la Istanbul, unde orașul este ”sub stare de asediu”

Între timp, în Istanbul au ieșit în stradă zeci de mii de polițiști care au început să aresteze protestatarii. Transportul public a fost suspendat, fiind făcute deja zeci de arestări. Bătaia generală a izbucnit atunci când manifestanții au încercat să spargă barierele polițiștilor pentru a ajunge în Piața Taksim.

ADVERTISEMENT

Aici, conform legii, nu mai sunt permise demonstrații la ordinul președintelui turc Recep Erdogan. De altfel, liderul Turciei a transmis și în urmă cu 24 de ore că nimeni nu va avea acces în această piață pentru a putea protesta. La fața locului au fost trimiși sute de scutieri și tunuri cu apă, pentru a bloca toate drumurile.

Conform presei din Turcia transportul public a fost suspendat, iar feriboturile nu mai funcționează. Recep Erdogan a anunțat la televizor că de 1 Mai mai multe organizații terorisete vor să facă din această sărbătoare un instrument de propagandă. ”Organizaţiile teroriste care vor să facă din 1 Mai un instrument de propagandă. Avertizez sindicatele în legătură cu orice acţiune care ar strica atmosfera de 1 Mai”, a transmis Erdogan.

ADVERTISEMENT

În teorie oamenii au profitat de sărbătoarea de 1 Mai, o sărbătoare importantă pentru comuniști și ”muncitori” pentru a-și face vocea auzită. De exemplu, în Turcia populația se plânge de inflația mare. În realitate, însă, aceste proteste sunt mai mereu infiltrate de protestatarii anarhiști ANTIFA, care nu au niciun alt țel decât să provoace haos.

Interesant, polițiștii au interzis ca o manifestație organizată de primarul Ekrem Imamoglu să aibă loc. Acesta le-a transmis oamenilor că trebuie să-și câștige dreptul de a protesta în Piața Taksim. ”Ne vom continua eforturile până când Piaţa Taksim va fi liberă. Taksim le aparţine muncitorilor”, a declarat primarul orașului Istanbul.

ADVERTISEMENT
Fost fotbalist al Stelei, dezvăluiri incredibile din Coreea de Nord: „Știți ce am...
Fost fotbalist al Stelei, dezvăluiri incredibile din Coreea de Nord: „Știți ce am mâncat? Răducioiu și-a vomitat mațele”
Ebrahim Raisi, ce nu ni s-a spus: cum era poreclit în Iran și...
Ebrahim Raisi, ce nu ni s-a spus: cum era poreclit în Iran și de ce regimul a ascuns, inițial, moartea sa
BREAKING NEWS! Anunț șoc pentru Gigi Becali! Patronul de la FCSB are din...
BREAKING NEWS! Anunț șoc pentru Gigi Becali! Patronul de la FCSB are din nou mari probleme cu legea! A fost redeschis un dosar mai vechi ce îl vizează pe omul de afaceri din Pipera
Un sat montan din Europa introduce taxă de intrare pentru turişti, din cauza...
Un sat montan din Europa introduce taxă de intrare pentru turişti, din cauza celor care îşi fac selfie-uri
Cât de frumoasă şi ce studii are unica fiică a lui Sabin Ilie....
Cât de frumoasă şi ce studii are unica fiică a lui Sabin Ilie. Melissa întoarce toate privirile
Apariție scandaloasă la Cannes! O prezentatoare TV s-a afișat fără lenjerie intimă /...
Apariție scandaloasă la Cannes! O prezentatoare TV s-a afișat fără lenjerie intimă / FOTO
REGULĂ NOUĂ la BANCOMATE! Cum se EXTRAG BANII din CONTURILE ROMÂNEȘTI
REGULĂ NOUĂ la BANCOMATE! Cum se EXTRAG BANII din CONTURILE ROMÂNEȘTI
Ce se va întâmpla cu rolul Gianinei din Las Fierbinți după ce a...
Ce se va întâmpla cu rolul Gianinei din Las Fierbinți după ce a aflat că e însărcinată
Familia Regală, mișcare de ultimă oră. Principesa Margareta nu renunță
Familia Regală, mișcare de ultimă oră. Principesa Margareta nu renunță
George și Ionela au murit ieri, în Iași. Ce tragedie! Ce tineri și...
George și Ionela au murit ieri, în Iași. Ce tragedie! Ce tineri și frumoși erau! În loc de nuntă, acum familiile se pregătesc de înmormântare
Zelenski spune că aliații Kievului „se tem” de o înfrângere a Rusiei și...
Zelenski spune că aliații Kievului „se tem” de o înfrângere a Rusiei și ar vrea ca Ucraina „să câștige în așa fel încât Rusia să nu piardă”
Zodiile care au karma de partea lor marți, 21 mai. Oricine le-a greșit...
Zodiile care au karma de partea lor marți, 21 mai. Oricine le-a greșit le va cere iertare în genunchi