News

Proteste violente în Franța și Turcia. Ciocniri între polițiști și protestatari de 1 Mai, în Paris și Istanbul

Proteste violente de 1 Mai în Franța și Turcia, cu toate că motivele pentru care protestatarii s-au ciocnit cu forțele de ordine diferă de la caz la caz.
01.05.2024 | 18:25
Proteste violente in Franta si Turcia Ciocniri intre politisti si protestatari de 1 Mai in Paris si Istanbul
Proteste violente în Franța și Turcia. Ciocniri între polițiști și protestatari de 1 Mai, în Paris și Istanbul. Foto: X
ADVERTISEMENT

Cert e că la Paris presa a scris deja despre arestări și răniți după ciocnirile violente de la marșul de 1 Mai. Polițiștii au amplasat un baraj în Piața Bastiliei, acolo unde manifestanții au început să agite steaguri palestiniene. Au fost anunțate proteste masive și la Lyon și Nantes, sub același pretext.

Ciocniri între polițiști și protestatari de 1 Mai, în Paris și Istanbul

Protestatarii de la Paris au scandat lozinci împotriva polițiștilor, printre care ”Toată lumea detestă poliția”, în timp ce unele persoane rănite erau duse la spital. Conform surselor din Poliție, citate de AFP, printre cei 4.500 de protestatari din Paris s-au infiltrat aproximativ câteva sute de ”radicali”.

ADVERTISEMENT

Ca de obicei, mai multe vitrine de magazine au fost sparte, iar forțele de ordine au răspuns cu gaze lacrimogene. Potrivit Le Figaro cel puțin 15 persoane au fost arestate, iar 478 de manifestanți au fost percheziționați de către forțele de ordine care au confiscat mai multe arme albe, dar și o ”rozetă”.

Proteste la fel de violente au izbucnit și în Nantes, unde magazinele au fost distruse de către deja cunoscuții aparținători ai mișcării ANTIFA, iubitorii de anarhie. Alte manifestații controversate au avut loc în Marsilia, Nisa, Strasbourg sau Clermont, unde oamenii au fluturat steaguri ale Palestinei.

ADVERTISEMENT

Între timp, reprezentantul extremei drepte, Jordan Bardella, a transmis pe X că francezii ar trebui să o sărbătorească de 1 Mai pe Ioana D’Arc. ”Franţa noastră ştie să reunească în memoria sa colectică amintirea luptelor pentru o viaţă mai demnă şi omagiul unei figuri a unui popor care nu renunţă”, a scris politicianul, cu mențiunea că aproximativ 150.000 de manifestanți sunt așteptați să iasă în stradă.

Proteste violente la Istanbul, unde orașul este ”sub stare de asediu”

Între timp, în Istanbul au ieșit în stradă zeci de mii de polițiști care au început să aresteze protestatarii. Transportul public a fost suspendat, fiind făcute deja zeci de arestări. Bătaia generală a izbucnit atunci când manifestanții au încercat să spargă barierele polițiștilor pentru a ajunge în Piața Taksim.

ADVERTISEMENT

Aici, conform legii, nu mai sunt permise demonstrații la ordinul președintelui turc Recep Erdogan. De altfel, liderul Turciei a transmis și în urmă cu 24 de ore că nimeni nu va avea acces în această piață pentru a putea protesta. La fața locului au fost trimiși sute de scutieri și tunuri cu apă, pentru a bloca toate drumurile.

Conform presei din Turcia transportul public a fost suspendat, iar feriboturile nu mai funcționează. Recep Erdogan a anunțat la televizor că de 1 Mai mai multe organizații terorisete vor să facă din această sărbătoare un instrument de propagandă. ”Organizaţiile teroriste care vor să facă din 1 Mai un instrument de propagandă. Avertizez sindicatele în legătură cu orice acţiune care ar strica atmosfera de 1 Mai”, a transmis Erdogan.

ADVERTISEMENT

În teorie oamenii au profitat de sărbătoarea de 1 Mai, o sărbătoare importantă pentru comuniști și ”muncitori” pentru a-și face vocea auzită. De exemplu, în Turcia populația se plânge de inflația mare. În realitate, însă, aceste proteste sunt mai mereu infiltrate de protestatarii anarhiști ANTIFA, care nu au niciun alt țel decât să provoace haos.

Interesant, polițiștii au interzis ca o manifestație organizată de primarul Ekrem Imamoglu să aibă loc. Acesta le-a transmis oamenilor că trebuie să-și câștige dreptul de a protesta în Piața Taksim. ”Ne vom continua eforturile până când Piaţa Taksim va fi liberă. Taksim le aparţine muncitorilor”, a declarat primarul orașului Istanbul.

ADVERTISEMENT
În Columbia toată lumea știe cine este soția lui Giovanni Becali. L-au eliberat...
În Columbia toată lumea știe cine este soția lui Giovanni Becali. L-au eliberat imediat dintr-o pușcărie din Bogota când au aflat cum o cheamă
Povestea nespusă a zilei când Reagan a fost împușcat. La Casa Albă domnea...
Povestea nespusă a zilei când Reagan a fost împușcat. La Casa Albă domnea haosul, în timp ce submarine rusești se apropiau periculos de Washington
EXCLUSIV Dovezile amantlacului dintre Anamaria Prodan și Dan Alexa, descoperite de Laurențiu Reghecampf...
EXCLUSIV Dovezile amantlacului dintre Anamaria Prodan și Dan Alexa, descoperite de Laurențiu Reghecampf în dormitorul matrimonial. Antrenorul a izbucnit în plâns când a aflat că este înșelat
Băutura care şi-ar putea dubla preţul în restaurante şi baruri. Cât vor ajunge...
Băutura care şi-ar putea dubla preţul în restaurante şi baruri. Cât vor ajunge românii să plătească pentru un pahar
Mihai Neşu, dezvăluiri dureroase la 13 ani după divorţ. Marele regret de după...
Mihai Neşu, dezvăluiri dureroase la 13 ani după divorţ. Marele regret de după destrămarea căsniciei: Sper ca Maria să mă ierte!
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la opt luni de la moartea...
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la opt luni de la moartea sa. Fiul său a dezvăluit totul: ”Nu l-a văzut niciodată să...”
VIRUSUL mortal care UCIDE precum COVID-UL! E ALERTĂ MAXIMĂ
VIRUSUL mortal care UCIDE precum COVID-UL! E ALERTĂ MAXIMĂ
O româncă, vedetă la cea mai mare televiziune din Italia după ce ar...
O româncă, vedetă la cea mai mare televiziune din Italia după ce ar fi sedus și înșelat un bătrân din Milano. Imagini incredibile cu femeia și jurnaliștii italieni
Final de sezon pentru serialul „Clanul”. Denis Hanganu dezvăluie câți bani a primit...
Final de sezon pentru serialul „Clanul”. Denis Hanganu dezvăluie câți bani a primit pentru rolul jucat
Iubitul Cristinei Cioran, ''show'' grotesc și clipe șocante în centrul Capitalei. Drogat, i-a...
Iubitul Cristinei Cioran, ''show'' grotesc și clipe șocante în centrul Capitalei. Drogat, i-a speriat pe trecători. Imagini cu un PUTERNIC IMPACT emoțional! VIDEO
Cuantumul despăgubirilor cerute de victimele lui Vlad Pascu în dosarul tragediei din 2...
Cuantumul despăgubirilor cerute de victimele lui Vlad Pascu în dosarul tragediei din 2 Mai: cel puțin 33 de milioane de euro. Cine va plăti
Câți amanți a avut, în realitate, Regina Maria a României. Cu cine s-a...
Câți amanți a avut, în realitate, Regina Maria a României. Cu cine s-a iubit la Palatul Peleș, chiar în fața angajaților