Sport

Editorial Cornel Dinu. Dinamo, salt înainte ratat la lumina sfeșnicului, cu Petrolul rafinat Grozav în minutul 90+3

Cornel Dinu analizează egalul Dinamo – Petrolul 1-1, obținut de ploieșteni dintr-un penalty controversat, transformat de Grozav în minutul 90+13.
03.04.2024 | 00:45
Editorial Cornel Dinu Dinamo salt inainte ratat la lumina sfesnicului cu Petrolul rafinat Grozav in minutul 903
Editorial Cornel Dinu. Dinamo, salt înainte ratat la lumina sfeșnicului, cu Petrolul rafinat Grozav în minutul 90+3. Foto: colaj Fanatik & sportpictures.eu
ADVERTISEMENT

Dinamo a risipit victoria cu Petrolul în minutul 90+3, egalată din penalty de Gicu cel Grozav, după o fază controversată, scăldată în VAR nu mai puțin de 10 minute. Și, astfel, „câinii” ratează un salt de 3 locuri care i-ar fi dus după mult, mult timp deasupra barajului.

Editorial Cornel Dinu. Dinamo, salt înainte ratat la lumina sfeșnicului, cu Petrolul rafinat Grozav în minutul 90+3

Atmosferă dezolantă pe micuțul stadion „Arcul de Triumf” prin imaginea tribunelor, ocupate doar de vreo 300-400 de copii la DinamoPetrolul, altădată meci de luptă pentru titlu. Un clasic palpitant pe timpuri, alți jucători, valoroși, alți conducători, de marcă la ambele echipe…

ADVERTISEMENT

Rămân la părerea că este exagerată sancțiunea dictată împotriva lui Dinamo, 4 etape fără spectatori „acasă”, oriunde ar fi acum „acasă”. De aceea și povestesc o întâmplare istorică semnificativă, care ar fi trebuit… dacă ar fi cunoscut-o… să inspire decizia Comisiei de Disciplină.

În 28 decembrie 1937, marele istoric, profesor universitar și om politic Nicolae Iorga este întrebat de fostul său elev, Majestatea Sa Regală  Carol al II-lea ce crede că trebuie să facă pentru a-și uni partidul „Frontul Renașterii Naționale” cu partidul „Totul pentru țară”, în care se reorganizaseră legionarii după dizolvarea Gărzii de Fier în 1933.

ADVERTISEMENT

„Majestate” – i-a răspuns ilustrul profesor – „știți ce mi-a spus colonelul Boyle, amicul Majestății Sale Regina Maria, care a salvat 92 de ostatici români din Odessa în 1918? Că el era vânător de lupi în Alaska, privea haita, ochea lupul din frunte, îl lichida și imediat haita se risipea”. Regele Carol al II-lea i-a urmat sfatul, l-a sacrificat pe Corneliu Zelea Codreanu în 1938 și, după trei ani, s-a risipit în patru zări și Mișcarea Legionară.

Nu se poate aplica așa ceva în fotbal. Dar identificarea promotorilor de agresivitate care sfidează legea pe stadioane cu pumnii și picioarele cred că este prima măsură ce trebuie luată, urmată de interzicerea lor pe viață la orice manifestare sportivă, cu prezentarea la poliție pe timpul meciurilor „echipei iubite”. În niciun caz, împușcarea lor…

ADVERTISEMENT

Editorial Cornel Dinu. Dinamo a controlat jocul în prima repriză și „bunicul” Moura a făcut diferența pe tabela de scor

Dar să revenim la cestiune, stimabililor… La cestiunea meciului. Început alert, ca pe timpuri cursele de cai de pe dispărutul hipodrom „de la Șosea”, cu același nume – Arcul de Triumf. Am și câștigat ceva acolo când eram mic, cu iapa „Nașa mea”, care a terminat cursa pe locul doi. Însoțit de una din… nașele mele, mare pasionată de cursele de cai, madame Harișescu Bolintineanu, sora mamei.

Ambele combatante au început, așadar, în viteză, direct pe porți. Dinamo a dominat prima repriză prin presiune permanentă, alergare generoasă, ambiție de colți încleștați. Petrolul nu mai este nici ea ce-a fost, nici ca echipă, nici ca… resursă naturală. Nu știi de cine aparține și cine-o conduce. Din birouri de un mai mult impresar, iar de pe margine de enigma Robert Cristian Burlacu.

ADVERTISEMENT

Zeljko Kopic tace, dar… face și Dinamo controlează jocul. Două ocazii, la fel ca ploieștenii, cu diferența că „bunicul” Moura face… diferența în minutul 39, dintr-o pasă „întoarsă” în centrul careului de Milanov din flancul stâng după o deschiderea a lui Bordușanu. Primul gol în 6 ani „de Romania” al dreptaciului brazilian, înscris cu… stângul! E drept că Petrolul a lăsat impresia că joacă în mai puțini jucători, Hanca și Grozav fiind mai mult „man-țechini” decât fotbaliști care ard pentru echipa lor.

Editorial Cornel Dinu. Văruitul Radu Petrescu și fricosul Horațiu Feșnic au ignorat un fault în atac, un offside și au dat un penalty „antirabic”

În repriza a doua, „câinii” lui Kopic au scăzut agresivitatea spre „cățeluși” și s-a văzut frica să nu risipească ce au acumulat în locul ambiției de a securiza punctele cu un al doilea gol. Au amenințat poarta adversă doar o dată, prin Gregorio, cap în minutul 80.

…În timp ce „găzarilor” le-au oferit șanse să-și creeze 7 (șapte!!!) situații de a marca, din care 4 mari ocazii. Plus circumstanțe pentru un penalty la „călcatul” lui Grozav de către Homawoo în careu, în minutul 81.

S-au făcut tot felul de schimbări de ambele părți , spre un final apoteotic. Pentru că în al treilea minut din cele 5 arătate la lumina sfeșnicului, intratul Amzăr (în locul mai inspiratului Bordușanu) l-a îmbrățișat pe alt intrat, Musi (foarte inspirată mutarea…), cu ambele mâini, să nu-i scape cumva…

…Și, după vreo zece minute de gargariseli între cel din VAR (Radu Petrescu, de ce nu mă mir?) și cel de la fluier (Horațiu Feșnic), în care liniile de offside la Musi s-au încăpățânat să se lase trasate (eu am văzut offside fără riglă și compas), „centralul” a fost lăsat să decidă singur dacă a fost sau nu… penalty, dă-l încolo de offside, ce dacă a fost și fault în atac înainte (Papp la Homawoo)?!

A marcat de la var, în minutul de ghinion „canin” 90+13, cu un șut nu prea grozav, pe centrul porții, Grozav și Petrolul a rafinat un punct nesperat, care a disperat toată suflarea dinamovistă. Și care i-a păstrat un loc aparent fără griji. Și le-a tăiat „câinilor” un salt de 3 locuri, care i-ar fi adus pentru prima oară de mult, mult timp, o poziție deasupra barajului.

Aștept explicațiile (semi)docte ale lui Eugen Voicu și Andrei Nicolescu ce prevăd că Dinamo va fi ce-a fost odată și mai mult de atât, un fel de Wall Street colț cu Piața Obor. Bine-ar fi, dar n-ar fi și mai bine să facă decât să „dreagă” totul (numai) din vorbe?

ADVERTISEMENT