Sport

Editorial Cornel Dinu. Dinamo și blestemul prelungirilor: 3 puncte risipite după minutul 90

Cornel Dinu analizează meciul Oțelul – Dinamo 1-0, golul de 3 puncte fiind marcat de echipa lui Dorinel Munteanu în al treilea minut al prelungirilor.
09.04.2024 | 09:10
Editorial Cornel Dinu Dinamo si blestemul prelungirilor 3 puncte risipite dupa minutul 90
Editorial Cornel Dinu. Dinamo și blestemul prelungirilor: 3 puncte risipite după minutul 90. Foto: colaj Fanatik & sportpictures.eu
ADVERTISEMENT

Dinamo a primit iarăși gol decisiv în prelungiri, după egalarea Petrolului etapa trecută, pe stadionul de lângă arcul de Triumf (penalty controversat în minutul 90+13!), ieri, în epilogul runde a III-a din play-out, fiind învinsă de Oțelul, la Galați, în minutul 90+3.

Editorial Cornel Dinu. Dinamo și blestemul prelungirilor: 3 puncte risipite după minutul 90

Se poate afirma, forțând puțin imaginația, că sistemul campionatului nostru, cu play-off și play-out, împarte nedrept ultima fază a competiției într-o luptă între primele 6 într-un fel de Olimp, iar de la locul 7 în jos zbaterea din tărâmul lui Hades. Îndeosebi pentru ultimele 6 clasate acum, ce joacă meci de meci cu securea retrogradării deasupra capului.

ADVERTISEMENT

Prima repriză dintre Oțelul și Dinamo s-a disputat prin suite de pase succesive de ambele părți, dar numai între careuri. A început mai bine Dinamo, dar fără vreo ocazie de gol, iar după 20 de minute Oțelul a echilibrat posesia. A lipsit de ambele părți agresivitatea de a intra decisiv în careuri.

A făcut-o doar Oțelul, în minutul 32, când, de două ori Maciel și o dată Teles au avut posibilități clare de a marca, dar lui Maciel i s-a opus Golubovic, iar lui Teles i s-a opus propriul picior, trăgând mult peste poartă din poziție de gol.

ADVERTISEMENT

Chiar dacă ne gândim cât a evoluat Dorinel Munteanu în Bundesliga și că managerul fotbalistic al lui Dinamo, Zeljko Kopic, croat fiind, are multe din fotbalul german, impresia generală a primelor 45 de minute plus prelungiri este de Bundesmămăliga…

Editorial Cornel Dinu. Când portarul este cel mai bun jucător al unei echipe, nu-s prea multe de spus de jocul acelei formații…

Și în partea a doua a jocului doar ocaziile care au apărut au schimbat în bine agresivitatea jocului. Până în minutul 70 au fost patru situații de a marca ale oțeliților prin nămeții de zăpadă ai pregătirii hibernale „dictată” de Dorinel Munteanu (și câți au râs, superiori, de metodele lui „depășite”…).

ADVERTISEMENT

Și atunci, în minutul 70, Golubovic, cel mai bun jucător al lui Dinamo (și când portarul este cel mai bun jucător al unei echipe asta spune multe despre jocul formației respective…) a salvat iarăși „haita” abulică prin intervenții succesive la șuturile lui Cisotti și Maciel.

Până atunci Kopic reconfirmase tactica ofensivă a echipei care avea nevoie de puncte ca de aer prin, iarăși, o mentalitate, hai să-l alint, precaută, etalată mai mereu. Dinamo a vrut, dar n-a putut. Evoluțiile bune care au creat iluzia unei salvări „inevitabile” de la retrogradare par o întâmplare fericită, nu o direcție de joc implementată la antrenamente.

ADVERTISEMENT

„Câinii” n-au fost deloc câinoși, chiar disperați să câștige având în vedere situația grea în care se află

În privința agresivității pregătirii fizice care i se reproșează, cred că, așa cum e obișnuiește la ei, în spațiul ex-iugoslav, antrenează prea mult anaerob. Și se vede în încetinirea din dueluri, majoritatea pierdute. „Câinii” n-au fost deloc câinoși, chiar disperați să câștige având în vedere situația grea în care se află.

Totuși, cu ceva noroc, în minutele 76 (intratul de vreo 10 minute Abdallah) și 87 (integralistul Pavicic) puteau marca. Au bâlbâit ocaziile respective și a profitat, în schimb, rezerva Tănasă, intrat la gazde în minutul 67, după un contraatac în care s-a văzut din nou lentoarea în marcaj și deposedare a axului central defensiv dinamovist. Urmarea: finalizare de la 16-17 m central, printre trei apărători, cu un șut la care nici Golubovic n-a mai scos o intervenție-minune din mănuși. Era minutul 90+3, blestemul prelungirilor lovea iarăși „haita mută”.

Jocul lui Dinamo, ce părea că se leagă în finalul sezonului regular, a revenit la subțirimea întâmplării ce subminează eficiența, „câinii” având cel mai slab atac din Superliga (23 de goluri în 33 de etape). Jucătorii mie mi se par plafonați, nu pot mai mult de acest nivel „între divizii”. Kopic pare depășit de situație, nu-l văd scoțând bagheta magică din joben, cu care să transforme miraculos niște „cotârle” în „câini” de rasă.

Singura șansă de supraviețuire vine de la nivelul scăzut al colegelor de chin și vai, Poli Iași și Craiova Mitieilor… pardon, Craiova Mititelului cel mare, că Mititelul cel mic s-a supărat, și-a vândut „jucăriile” (a se citi „acțiunile”) și dete bir cu fugiții. Decisive vor fi meciurile directe, care urmează: cu ieșenii acasă, fără spectatori, cu craiovenii în Bănie cu mulți spectatori.

ADVERTISEMENT