News

Educația sexuală, studiată în școli cu acordul părinților. Legea a fost adoptată

Legea educației sexuale în școli a fost adoptată în Parlament cu 224 de voturi pentru, 49 de abțineri și un singur vot împotrivă. Așadar, elevii vor avea parte de educație sexuală, cu acordul părinților.
21.06.2022 | 16:31
Educatia sexuala studiata in scoli cu acordul parintilor Legea a fost adoptata
Educația sexuală va fi predată în școli. Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Camera Deputaților a adoptat proiectul de modificare a legii care privește protecția și promovarea drepturilor copilului. În consecință, a fost stabilit că, începând cu clasa a VIII-a, vor fi implementate programe de educație pentru „sănătate”, cu scopul de a preveni și combate bolile cu transmitere sexuală și graviditate în rândul minorelor. Pentru acest lucru va fi nevoie de acordul părinților.

Educația sexuală va fi predată în școlile din România

Potrivit Antena 3, deputații au admis în parte cererea președintelui Klaus Iohannis de a reexamina Legea pentru modificarea şi completarea Legii nr. 272/2004 privind protecţia şi promovarea drepturilor copilului.

ADVERTISEMENT

Legea reglementează, printre altele, posibilitatea desemnării drept persoană responsabilă de îngrijirea copilului, pe lângă rude de până la gradul III, a unor persoane față de care copilul a dezvoltat relații de atașament.

În textul adoptat inițial de Parlament se prevedea ca în școlile din România să se deruleze sistematic, cu acordul scris al prinților sau reprezentanților legali ai copiilor, programe de educație sexuală.

ADVERTISEMENT

În reexaminare se precizează că prin introducerea sintagmei „educație pentru viață, inclusiv educație sanitară”, textul de lege se îndepărtează de principiul “promovării educaţiei pentru sănătate” prevăzut în art. 3 lit. r) din Legea educaţiei naţionale nr.1/2011, conform sursei citate.

În consecință, textul a fost reformulat și s-a stabilit “derularea sistematică în unităţile şcolare, începând cu clasa a VIII-a, cu acordul scris al părinţilor sau al reprezentanţilor legali ai copiilor, de programe de educaţie pentru sănătate, în vederea prevenirii contractării bolilor cu transmitere sexuală şi a gravidităţii minorelor.”

ADVERTISEMENT

Conform UNICEF, România este pe locul al doilea în Uniunea Europeană la rata de naștere în rândul mamelor adolescente. „Fenomenul este ciclic, repetându-se în cadrul acelorași familii de la o generație la alta împreună cu precaritatea economică, socială și de sănătate”, arată UNCIEF.

În 2019 au fost înregistrate 16.639 de sarcini în rândul adolescentelor din România, în scădere cu 9% față de anul 2018. În cazul adolescentelor sub 15 ani, numărul de sarcini a scăzut în toate regiunile, cu excepția regiunilor Nord-Vest și Nord-Est din Europa, unde creșterea a fost de 11%.

ADVERTISEMENT