Parlamentul Africii de Sud a adoptat un proiect de lege important privind educația. Noua legislație ar putea aduce părinților pedeapsa cu închisoarea în cazul în care copiii lor nu merg la școală.
În conformitate cu Amendamentul la legile privind educația de bază (Bela), părinții ar putea fi închiși pentru o perioadă de până la 12 luni dacă copiii lor absentează de la școală sau dacă nu sunt înscriși la școală atunci când ajung la vârsta școlară.
Bela introduce, de asemenea, o interdicție privind pedepsele corporale în toate școlile. Aceasta este cea mai mare reformă în domeniul educației de la sfârșitul apartheidului în 1994, scrie BBC.
Partidul aflat la guvernare, Congresul Național African (ANC), susține că proiectul de lege va „transforma sistemul nostru de educație, pentru a aborda provocările istorice și actuale”.
Cu toate acestea, cel mai mare partid de opoziție, Alianța Democratică (DA), a condamnat-o, afirmând că aceasta oferă statului prea mult control asupra școlilor și va duce la prăbușirea educației.
DA afirmă că proiectul de lege „lipsește de putere școlile, părinții și comunitățile și nu reușește să abordeze nici măcar una dintre provocările sistemice care împiedică o educație de calitate”.
Opoziția a condus un protest în timpul votului și a amenințat că va acționa guvernul în fața Curții Constituționale dacă legea va fi implementată. ANC are o majoritate uriașă în parlament, iar proiectul de lege a fost susținut joi de 223 de parlamentari, cu doar 83 împotrivă.
Expertul în educație Mary Metcalf a declarat pentru SABC News că este de acord că ar trebui să existe consecințe pentru părinții care nu-și trimit copiii la școală. Metcalf a spus că acesta este „minimul de bază” al unui părinte.
Un alt punct de dispută în proiectul de lege Bela este faptul că școlile vor fi obligate să prezinte guvernului politica lor lingvistică. Acestea trebuie să se asigure că aceasta răspunde nevoilor comunității mai largi – dacă nu o fac, vor trebui să o schimbe.
Mulți consideră că acesta este un atac la adresa comunităților afrikaans. Dar ANC spune că politicile lingvistice au fost exploatate și folosite „ca un mijloc de excludere rasială” de către școli, lucru pe care partidul dorește să îl schimbe.
În timpul anilor de dominație a minorității albe, elevii erau obligați să învețe în afrikaans, care era considerată limba guvernului de apartheid. Acest lucru a dus la proteste masive ale studenților – revolta de la Soweto din 1976.
Experții spun că sistemul educațional din Africa de Sud este în criză. În 2021, Țara s-a clasat pe ultimul loc din 57 de țări evaluate în cadrul studiului Progress in International Reading Literacy Study, care a testat capacitatea de citire a 400.000 de elevi din întreaga lume.
La începutul acestui an, un studiu a constatat că opt din 10 elevi sud-africani aveau dificultăți să citească până la vârsta de 10 ani.