News

Ei sunt părinţii care pot face închisoare dacă au copii care chiulesc de la şcoală. Cum s-a ajuns la decizie

Închisoare pentru părinții copiilor care nu merg la școală. Parlamentul a adoptat un important proiect de lege privind educația
28.10.2023 | 11:16
Ei sunt parintii care pot face inchisoare daca au copii care chiulesc de la scoala Cum sa ajuns la decizie
Sunt prevăzute pedepse de până la un an cu închisoarea pentru părinții ai căror copii nu merg la școală / Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Parlamentul Africii de Sud a adoptat un proiect de lege important privind educația. Noua legislație ar putea aduce părinților pedeapsa cu închisoarea în cazul în care copiii lor nu merg la școală.

Pedepsele corporale, interzise în toate școlile

În conformitate cu Amendamentul la legile privind educația de bază (Bela), părinții ar putea fi închiși pentru o perioadă de până la 12 luni dacă copiii lor absentează de la școală sau dacă nu sunt înscriși la școală atunci când ajung la vârsta școlară.

ADVERTISEMENT

Bela introduce, de asemenea, o interdicție privind pedepsele corporale în toate școlile. Aceasta este cea mai mare reformă în domeniul educației de la sfârșitul apartheidului în 1994, scrie BBC.

Partidul aflat la guvernare, Congresul Național African (ANC), susține că proiectul de lege va „transforma sistemul nostru de educație, pentru a aborda provocările istorice și actuale”.

ADVERTISEMENT

Opoziția denunță un control prea mare al statului

Cu toate acestea, cel mai mare partid de opoziție, Alianța Democratică (DA), a condamnat-o, afirmând că aceasta oferă statului prea mult control asupra școlilor și va duce la prăbușirea educației.

DA afirmă că proiectul de lege „lipsește de putere școlile, părinții și comunitățile și nu reușește să abordeze nici măcar una dintre provocările sistemice care împiedică o educație de calitate”.

ADVERTISEMENT

Opoziția a condus un protest în timpul votului și a amenințat că va acționa guvernul în fața Curții Constituționale dacă legea va fi implementată. ANC are o majoritate uriașă în parlament, iar proiectul de lege a fost susținut joi de 223 de parlamentari, cu doar 83 împotrivă.

Politica lingvistică

Expertul în educație Mary Metcalf a declarat pentru SABC News că este de acord că ar trebui să existe consecințe pentru părinții care nu-și trimit copiii la școală. Metcalf a spus că acesta este „minimul de bază” al unui părinte.

ADVERTISEMENT

Un alt punct de dispută în proiectul de lege Bela este faptul că școlile vor fi obligate să prezinte guvernului politica lor lingvistică. Acestea trebuie să se asigure că aceasta răspunde nevoilor comunității mai largi – dacă nu o fac, vor trebui să o schimbe.

Mulți consideră că acesta este un atac la adresa comunităților afrikaans. Dar ANC spune că politicile lingvistice au fost exploatate și folosite „ca un mijloc de excludere rasială” de către școli, lucru pe care partidul dorește să îl schimbe.

În timpul anilor de dominație a minorității albe, elevii erau obligați să învețe în afrikaans, care era considerată limba guvernului de apartheid. Acest lucru a dus la proteste masive ale studenților – revolta de la Soweto din 1976.

Experții spun că sistemul educațional din Africa de Sud este în criză. În 2021, Țara s-a clasat pe ultimul loc din 57 de țări evaluate în cadrul studiului Progress in International Reading Literacy Study, care a testat capacitatea de citire a 400.000 de elevi din întreaga lume.

La începutul acestui an, un studiu a constatat că opt din 10 elevi sud-africani aveau dificultăți să citească până la vârsta de 10 ani.

ADVERTISEMENT
Scriitoarea JK Rowling, acuzată de „cruzime”, după ce și-a bătut joc de primul...
Scriitoarea JK Rowling, acuzată de „cruzime”, după ce și-a bătut joc de primul manager transsexual din fotbalul britanic
Rușii au schimbat simbolul de pe echipamentele militare trimise în Ucraina. Ce reprezintă...
Rușii au schimbat simbolul de pe echipamentele militare trimise în Ucraina. Ce reprezintă noul semn observat în apropiere de Harkov
EXCLUSIV Dovezile amantlacului dintre Anamaria Prodan și Dan Alexa, descoperite de Laurențiu Reghecampf...
EXCLUSIV Dovezile amantlacului dintre Anamaria Prodan și Dan Alexa, descoperite de Laurențiu Reghecampf în dormitorul matrimonial. Antrenorul a izbucnit în plâns când a aflat că este înșelat
Băutura care şi-ar putea dubla preţul în restaurante şi baruri. Cât vor ajunge...
Băutura care şi-ar putea dubla preţul în restaurante şi baruri. Cât vor ajunge românii să plătească pentru un pahar
Cristi Borcea se întoarce la marea dragoste după 12 ani! Decizie fără precedent...
Cristi Borcea se întoarce la marea dragoste după 12 ani! Decizie fără precedent luată de milionarul român
Cum arată casa Laurei Cosoi din București: a amenajat dormitorul copiilor într-un mod...
Cum arată casa Laurei Cosoi din București: a amenajat dormitorul copiilor într-un mod inedit! Actrița și familia ei și-au cumpărat o locuință de poveste și în Maramureș
10 ANI FĂRĂ PERMIS! E lege. Cine RISCĂ sancțiunea
10 ANI FĂRĂ PERMIS! E lege. Cine RISCĂ sancțiunea
Cum ar fi reușit vrăjitoarea Sidonia să-și scoată fiii din pușcărie. Detalii uluitoare
Cum ar fi reușit vrăjitoarea Sidonia să-și scoată fiii din pușcărie. Detalii uluitoare
Obligațiile băncilor înainte de a demara procedura de executare silită
Obligațiile băncilor înainte de a demara procedura de executare silită
Este BOMBA momentului în showbiz. Anamaria Prodan a făcut anunţul oficial
Este BOMBA momentului în showbiz. Anamaria Prodan a făcut anunţul oficial
Firmele care au primit, înainte de campania electorală, contracte de sute de milioane...
Firmele care au primit, înainte de campania electorală, contracte de sute de milioane de lei de la primăriile conduse de Clotilde Armand, Radu Mihaiu și Robert Negoiță. Cine le controlează
Câți amanți a avut, în realitate, Regina Maria a României. Cu cine s-a...
Câți amanți a avut, în realitate, Regina Maria a României. Cu cine s-a iubit la Palatul Peleș, chiar în fața angajaților