Sport

Africa de Sud – Noua Zeelandă, în finala Cupei Mondiale de rugby! 102 ani de rivalitate pentru ceea ce se anunţă “meciul secolului”

Finala Cupei Mondiale de rugby se dispută între cele mai mari rivale din acest sport: Noua Zeelandă şi Africa de Sud. Ultimul act va avea loc sâmbătă, 28 octombrie, de la ora 22:00, pe Stade de France din Paris.
23.10.2023 | 16:19
Africa de Sud  Noua Zeelanda in finala Cupei Mondiale de rugby 102 ani de rivalitate pentru ceea ce se anunta meciul secolului
Africa de Sud - Noua Zeelandă, în finala Cupei Mondiale de rugby! 102 ani de rivalitate pentru ceea ce se anunţă "meciul secolului". Sursa: Facebook All Blacks
ADVERTISEMENT

Noua Zeelandă şi Africa de Sud vor juca în finala Cupei Mondiale de Rugby. Între cele două naţiuni este cea mai mare rivalitate, fiind singurele formaţii care au câştigat de trei ori competiţia supremă.

Africa de Sud – Noua Zeelandă, în finala Cupei Mondiale de rugby!

“All Blacks” au început greoi competiţia. Au fost înfrânţi în meciul inaugural cu Franţa, scor 13-27, dar au urcat în intensitate şi în evoluţii în timpul competiţiei. Şi-au demolat ceilalţi adversari din grupă, iar în sferturile de finală, Noua Zeelandă şi liderul mondial Irlanda au oferit unul dintre cele mai frumoase meciuri din ultimii ani, încheiat: 28-24.

ADVERTISEMENT

În semifinale, Noua Zeelandă nu a avut milă de Argentina şi a câştigat cu un convingător 44-6, calculându-şi maximul de formă pentru fazele superioare ale turneului, poate chiar pentru finala de sâmbătă.

De cealaltă parte, Africa de Sud a pornit în competiţie din postura de principală favorită şi campioană en-titre. “Springboks” au pierdut însă, în grupe, cu Irlanda şi au mers în faza eliminatorie de pe locul doi.

ADVERTISEMENT

“Springboks”, pe muchie de cuţit! Victorii la limită cu Franţa şi Anglia

Sud-africanii au avut două meciuri pe muchie de cuţit în sferturi şi semifinale. Au trecut cu 29-28 de Franţa în sferturile de finală, iar în semifinale au tremurat 77 de minute în faţa Angliei. Cu nervi de oţel, “Springboks” au câştigat cu 16-15, devenind prima formaţie din istoria Cupei Mondiale care câştigă două meciuri consecutive la o diferenţă de un punct.

Înaintea competiţiei erau mulţi specialişti care prevedeau că supremaţia emisferei sudice va fi încheiată, dar în finală se întâlnesc cele mai de succes formaţii, dar şi cele mai mari rivale: Noua Zeelandă şi Africa de Sud.

ADVERTISEMENT

Primul meci direct, în urmă cu 102 ani

Rivalitatea datează de 102 ani, primul meci de rugby dintre cele două fiind disputat în Dunedin, în anul 1921, când Noua Zeelandă s-a impus cu 13-5. În total, au fost 105 meciuri directe, Noua Zeelandă reuşind să câştige 62, iar Africa de Sud s-a impus de 39 de ori, patru dintre meciuri fiind încheiate cu remiză.

Însă, o mare parte a acestei rivalităţi este şi în afara terenului. În 1981, în Noua Zeealandă au fost proteste importante legate de venirea sud-africanilor pentru un meci din cauza politicii de Apartheid a ţării africane.

ADVERTISEMENT

Cel mai iconic succes al celor de la “Springboks” în faţa rivalilor din Noua Zeelandă a fost în finala Cupei Mondiale din 1995. Pe Ellis Park din Johannesburg, Africa de Sud cucerea titlul mondial după victoria: 15-12, un succes care a unit naţiunea.

Africa de Sud a umilit Noua Zeelandă înainte de startul Cupei Mondiale

Înaintea Cupei Mondiale din 2023, într-un meci test, Africa de Sud a umilit Noua Zeelandă cu 35-7, victoria la cel mai mare scor obţinut în istorie de “Springboks” în faţa rivalilor. Acest succes a pus mare presiune pe Ian Foster, antrenor care a anunţat că va pleca după turneul final din Franţa.

Noua Zeelandă arată altă faţă în fazele superioare de la Cupa Mondială, iar evoluţiile au fost din ce în ce mai bune pe măsură ce avansau în turneu, astfel că este posibil ca sâmbătă seara “All Blacks” să fie în formă maximă.

“All Blacks”, favoriţi la casele de pariuri

Africa de Sud a tremurat în faţa Franţei şi a Angliei, dar au avut un executant extraordinar sub presiune: Handre Pollard. Totuşi, evoluţia cu Anglia ridică semne de întrebare, în condiţiile în care “Trandafirul” a fost la trei minute de calificarea în finală.

Dar, specialiştii anticipează “meciul secolului” în finala de sâmbătă. Cele mai mari rivale ale acestui sport îşi dispută al patrulea titlu mondial. La casele de pariuri, Noua Zeelandă este uşor favorită, având cota 1,90, faţă de 2,02, cât are Africa de Sud.

  • 221 de puncte a marcat Dan Carter în meciurile Noua Zeelandă – Africa de Sud 
  • 1921 este anul în care s-a disputat primul meci între All Blacks şi Springboks
ADVERTISEMENT